joi, 17 martie 2011

Vorbirea în limbi neânţelese



Comentarii la o predică despre
Vorbirea în limbi neânţelese

V.T. a scris 28.01.2008.
Gasim in 1Ioan 5:7-8 ca *trei sint care marturisec in cer... si trei care marturisesc pe pamint*, iar cineva punea intrebarea daca n-ar fi corect sa-i luam pe toti 6 in calcul si sa zicem "sfinta sesime". A spus si el ce a auzit de la altii... Dar daca tot a fost amintit versetul 7 in predica, e bine sa-l luam impreuna cu versetul 8. Altfel confuziile incurca lucrurile. Stim noi ce marturisesc fiecare in parte? Sau chiar in grupuri de cite trei? Si daca nu stim, de ce sa ne grabim a da un raspuns pe care nu-l putem dovedi? Daca gresesc, corectati-ma!
Sa-I luam pe rind. Tatal este Viata. Cuvintul este Viata. Duhul Sfint este Viata. Apa este Viata. Singele este Viata. Iata ce marturisesc cu totii. Viata care se gaseste atit in cer cit si pe pamint. Si Viata este Domnul (Ioan 14:6 si 11:25). Rezulta ca Domnul Isus Hristos este atit Tatal, cit si Cuvintul, si Duhul Sfint, si apa, si singele. Deci Sfinta Treime (sesime) este doar Domnul. Si Domnul este Unul Singur, nedespartit nici in 3, nici in 6. Asa ca si in acest caz Sfinta Treime este pe nicaieri. Daca sintem ivatatori, n-avem voie sa dam lectii gresite din start. Un invatator insuficient pregatit va deveni ridicol pentru elevi in foarte scurt timp. Sa nu invatam ceva eronat.
Apostolii n-au primit Duhul Sfint dupa inaltarea Domnului, ci inainte de inaltare (Ioan 20:22). Nicaieri n-am gasit scris ca limbile de foc s-ar fi asezat doar peste cei 12 ucenici. Botezul cu Duhul Sfint nu apartine numai trecutului, ci si prezentului, si viitorului. Dar hai sa nu aducem doar critici.
A scrie o predica sau un comentariu, presupune sa te expui celor care abea asteapta sa-ti vineze greselile ca sa ti le afiseze. Cum ai ridicat capul, cum il si reteaza. Pai daca n-ar fi predicile, asa cum sint, n-ar fi nici cine sa critice. Nu-i suficient sa zici "total nefondata, mistifica adevarul, scoate anumite texte, sustine o teorie falsa". Tu trebuie sa arati concret unde-i greseala, si cum ar fi corect, cu trimitere la versetul doveditor. Altfel de unde sa stie autorul unde a gresit? Fiti binecuvintati!

ben [benife_2001@yahoo.com] a scris
In fapte avem cinci cazuri de botez cu Duhul Sfant, aici trebuie sa ne uitam fiind istoria Bisericii primare. In toate cele cinci cazuri se poate observa ca este un eveniment separat de mantuire. sa raspundem la doua intrebari legate de aceste cinci cazuri (altele nu avem) A. cum s-a primit Duhul Sfant? B. care a fost evidenta (semnul) sa le luam pe rand. 1 Fapte 2 A. Rugaciune (staruinta) B.Vorbirea in alte limbi 2 Fapte 8 A.Punerea mainilor B.Un semn vizibil (cel mai probabil vorbirea in limbi) 3 Fapte 9 (Pavel) A.Punerea mainilor (Prin Anania care nu era dintre cei 12) B.Vorbea in limbi 1 Cor 14:18 4 Fapte 10 A. La predicarea Cuvantului B.Vorbirea in alte limbi 5 Fapte 19 A. Prin punerea mainilor B. vorbirea in alte limbi Concluzia cred ca se poate trage destul de usor pentru cine vrea sa creada si sa lase ideile preconcepute. Domnul sa ne ajute. 
T. Victor [victheking@yahoo.com] a scris Despre vorbirea in limbi
Oameni buni, cred ca Fapte 2;1 cand zice \'toti\' se refera la 1;14 deci nu erau 120. Versetul 14 din cap.1 se refera la ver 13 ,adica 11 persoane. Cap 2;3 zice \'impartindu-se printre ei\' deci a ales pe cineva dintre mai multi si sa asezat pe fiecare din acestia. Daca s-ar fi asezat pe toata lumea atunci cei din versetul 6 cap 2 nu ar fi ramas \'incremeniti\' cand \'sa auzit sunetul acela.\' Matei 20;22 si 23 , Isus vorbind cu ucenicii le spune ca nu vor putea fi botezati cu botezul cu care a fost El botezat, ca apoi sa le spuna ca vor putea si ca vor bea si paharul pe care are sa-l bea El. Nu se refera ca toti vom bea paharul care apostolii au avut parte de el. Deci Duhul Sfant pogorat sub forma de limbi de foc a fost numai atunci ca sa arate omenirii ca este o noua cale pentru toata lumea, nu numai pentru evrei, ca sa intre in Imparatia lui D-zeu. Daca sunt gresit, si cineva a fost botezat cu Duhul Sfant vazut si de altii si poate sa vorbeasca in limbi, sa puna pe net cateva fraze in limba care ia fost data si sa ne spuna ce inseamna.

V.T. a scris 07.02.2008.
Frate Victor. Ai uitat sa iei in calcul ca *se aflau atunci in Ierusalim... toate neamurile care sint sub cer. Multimea s-a adunat ramanind incremenita (Fapte 2:5-6)*. Multimea era formata din toate neamurile de 16 limbi diferite, care se aflau atunci in Ierusalim. Ei aveau alte interese pentru care se aflau acolo. Dar simplul motiv pentru care *s-au adunat ramainind incremeniti* a fost faptul ca auzeau ce se vorbea, fiecare in limba lui, fara sa fie nevoie de traducatori. Deci se vorbea in limbi intelese (concomitent intelese) pentru toate cele 16 neamuri odata. Fiecare vorbitor nu avea nevoie de alti 16 traducatori care sa traduca separat, pe rind, la fiecare neam in parte. Lor li s-a parut iesit din comun, sa auda cu totii in acelasi timp, si sa si inteleaga. De aceea au si ramas incremeniti. Ei nu se asteptau la asa ceva. Intotdeauna ce este anormal stirneste mirare si curiozitate, plus intrebari ca in versetul 8.

T.Victor [victheking at yahoo dot com] a scris pentru tizul VT
Frate, ce spui este exact ce cred. Ce am vrut sa spun este ca nu se mai intampla astazi asa ceva. De aceea am spus ca daca cineva este botezat cu Duhul Sfant si vorbeste in diferite limbi, ele ar trebui sa fie limbi cunoscute de altcineva si probabil toti cei care ar primi vorbirea in limbi se pot face misionari prin China, India, junglele sud Americane s.a.m.d.. dar dupa cum se stie asa ceva nu se intampla. Daca cineva crede ca este botezat cu Duhul Sfant si vorbeste ceva neanteles de altii, atunci lucrul acesta nu este de la Dumnezeu.

One [] a scris
Frate Victor va rog cititi Biblia inainte de a vorbi prostii. Pai atunci cu ce a zis Pavel cum ramane? 1 Corinteni 14:27 Dacă sunt unii, care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, fiecare la rând: şi unul să tălmăcească. Rezulta clar de aici ca exista darul talmacirii limbilor care e de fapt e traducerea vorbirii in limbi pentru a fi inteleasa de cei din biserica. Sau: 1 Corinteni 14:19 Dar în Biserică, voiesc mai bine să spun cinci cuvinte înţelese, ca să învăţ şi pe alţii, decât să spun zece mii de cuvinte în altă limbă.-> Din nou rezulta clar ca Pavel se ruga in alte limbi DAR nu in biserica, pentru ca nu ar fi fost inteles.

Ps: Daca darul vorbirii in alte limbi ar fi constat doar in limbi care exista pe pamant, si care pot fi invatate, acest verset nu si-ar avea rostul:1 Corinteni 14:13 De aceea, cine vorbeşte în altă limbă, să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească. Ar fi putut spune clar Pavel, ca cine vb in alta limba sa caute pe cineva care sa ii zica ce limba e aceasta si apoi sa ia "dictionare" etc si sa o invete. Ori el spune clar ca sa se roage lui Dumnezeu sa ii dea darul sa o talmaceasca...Vreau sa va spun ca faceti niste confuzii drastice, ignorand darurile Duhului Sfant in Biserica in forma in care ele au fost date pe vremea apostolilor. Domnul sa va dea lumina!

T.Victor [victheking@yahoo.com] a scris Pentru One
Nu are rost sa-ti zic eu ce indrugi tu acolo sau daca ai inteles ce ai pus aici pe tapet. Deci tu vorbesti o limba necunoscuta de nimeni si vii in biserica unde sunt numai Romani. In ce limba le vorbesti? Poti sa le vorbesti in limba ta necunoscuta de nimeni? Ar intelege ei ceva? Daca te-ai rugat lui Dumnezeu sa te ajute sa o traduci, atunci ce rost are vorbirea neinteleasa? Nu ai inteles ca nici un instrument, daca nu da un sunet cunoscut nu stii ce sa faci daca de exemplu suna cineva desteptarea? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii. Eu chiar vorbesc mai multe limbi dar pot sa repet ce am zis si de asemenea sunt limbi cunoscute. Tu ce limba vorbesti daca nu stie nimeni de ea? Poti sa vorbesti pe limba ta 10 min, sa te inregistrezi si apoi peste alte 10 min sa zici aceleasi sunete care le-ai inregistrat? Nu ai inteles nimic din versetele care le-ai scris mai sus. Nu stiu in ce limba le-ai gandit. Kaput. Am terminat.

V.T. a scris 10.02.2008.
Inainte de incurcarea limbilor, in timpul zidirii cetatii si turnului Babel, *tot pamintul avea o singura limba si aceleasi cuvinte (Geneza 11:1)*. Era o limba universala pe care oricine o intelegea si o vorbea, fara sa fie nevoie de traducatori si nici nu trebuia sa te rogi Domnului ca sa ai darul talmacirii. Daca Domnul a incurcat limba universala, de fapt a despartit acest intreg, in mai multe fragmente de limbi care sa difere unele de altele, astfel incit cine vorbea o limba, sa nu o pota intelege pe alta. Numai asa, oamenii, s-au imprastiat pe toata suprafata pamintului. Acesta a fost scopul Domnului. ¨¨In ziua Cincizecimii, acelasi Domn, a descurcat o parte din limbile pamintului, si anume 16 din ele, ca sa se revorbeasca din nou in limba universala care era inteleasa de oricine, nefiind nevoie nici de talmacire nici de traducatori. Vorbitorii erau doar aceia peste care se asezase limbile de foc. Ascultatorii vorbelor rostite de ei, erau ceilalti peste care nu se asezasera acele limbi de foc. Acestia din urma, auzeau si intelegeau. *Toti se mirau, se minunau, si ziceau unii catre altii: "Toti acestia cari vorbesc, nu sint Galileeni? Cum dar ii auzim vorbind fiecaruia din noi in limba noastra, in care ne-am nascut?... Toti erau uimiti, nu stiau ce sa creada..." (Fapte 2:1-12)*. Asa ca cei care se bat cu pumnul in piept ca ar fi posesorii Duhului Sfint, tocmai pentru motivul ca vorbesc in limbi neintelese, fiind obligati sa ceara si darul talmacirii, se autoinseala amarnic si ii induc si pe altii in eroare. La ei este vorba de alt fel de duh care nu are nici o legatura cu Duhul Sfint. *Prin urmare, limbile sint un semn, nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi. Daca s-ar aduna toata biserica la un loc, si toti ar vorbi in alte limbi, si ar intra si cei fara daruri, sau necredinciosi, n-ar zice ei ca sinteti nebuni? (1Corinteni 14:22-23)*.

danieldumuta [danieldumuta@yahoo.com] a scris pt. Vic the King si V.T.
va recomand filmul TheVisual Bible-Book of Acts, plus rugaciune cu frati si surori pt ca Domnul sa va desluseasca Cuvantul Sfant cu privire la Duhul Sau. ATENTIE:ROM.10:10 ...PRIN MARTURISIREA CU GURA SE AJUNGE LA MANTUIRE. si nu uitati MAT12:32 ..dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant, nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor. Pace sfanta si Gbu all 
V.T. a scris 16.02.2008.
Multumesc pentru recomandare, si inteleg ca esti ingrijorat in privinta noastra. Referitor la mine, sa stii ca, cu de la mine putere, eu n-as putea sa scriu nici un comentariu. Eu sint in mina Domnului. El ma conduce si ma calauzeste. Dovezile Biblice, EL ma ajuta ca sa le gasesc. Iar daca tu vorbesti in limbi neintelese, ingrijorarea trebuie sa-ti apartina tie. Daca tu crezi ca Duhul Sfint te pune sa vorbesti in limbi neintelese, abea tu aduci ¨¨hula¨¨ impotriva Lui. Cuvintul neinteles este ceva distorsionat, ceva care nu poate sa-ti dea o imagine astfel incit sa pricepi ceea ce ti se spune. De exemplu daca spun *bicicleta* tu deja ai in imagine cum arata, macar ca nu-i linga tine. Dar daca am sa folosesc aceleasi litere din cuvintul original, si aplic niste permutari de aiurea, cum ar fi *litciabce*, ce ai in imagine? Nimic concret. Ceva sucit. Un fel de invalmaseala alandala. Ori Duhul Sfint daca nu-I distorsionat, nici nu te va pune sa rostesti cuvinte sucite. Numai un duh sucit te va pune sa rostesti cuvinte neintelese. Si asemenea duh sucit nu poate fi de la Domnul. Ai observat ca de la Domnul a purces Duhul Sfint catre ucenici? (Ioan 20:22). Daca din manifestarea ucenicilor ar fi reiesit ca ei ar fi vorbit in limbi neintelese, eu cred ca Biblia n-ar fi ascuns amanuntul acesta. Iar limbile de foc, cred ca esti deacord cu mine, ca tot de la Domnul au venit ca sa se aseze peste ei in ziua cincizecimii. Zice Biblia pe undeva ca ei ar fi vorbit in limbi neintelese, astfel incit sa nu-i priceapa nimeni din cele 16 natii de oameni aflate atunci in Ierusalim? Nu zice. Si daca nu zice, erau ei gresiti, sau tu esti gresit? Sint deacord cu tine ca prin marturisirea cu gura se ajunge la mintuire (Romani 10:10), dar vorbele rostite cu aceeasi gura trebuie sa fie intelese si pricepute, nu numai de tine, dar si de ceilalti care te aud, fara sa fie nevoie a le talmaci. Vorbirea in limbi neintelese este doar o prefacatorie si o fatarnicie. Dar ce este mai grav, este faptul ca vorbitorul de limba neinteleasa mai are si frema convingere ca ar fi umplut cu Duhul Sfint, macar ca Biblia arata contrariul. Nu uita: *Hula impotriva Duhului Sfint nu-ti va fi iertata (Matei 12:31)*. P.S. Ceea ce ai scris in finalul comentariului tau **Gbu all** este ceva de neinteles si distorsionat. Asa ca primeste-l inapoi ca sa lucreze impotriva ta, asa sucit cum este. Te va coplesi cu siguranta.

DanyPaul [] a scris
Intrebarea este ce Domn va calauzeste sa scrieti asemenea bazaconii. Iar expresia "Gbu all" dupa mine inseamna "God bless you all", deci nu ceva neinteles si distorsionat, doar o prescurtare. Daca nu aveti habar de chestiile astea, de ce va repeziti sa scuipati rautati? Pentru ca asta aveti inlauntru. Nici nu poate iesi altceva. Doamne, ai mila de asemenea oameni...

V.T. a scris 18.02.2008.
Nu prea am habar de ¨¨chestiile astea¨¨, pentru ca asemenea ¨¨chestii prescurtate¨¨ nu se gasesc nicaieri in Biblie. Arata-mi macar un Cuvint de al Domnului, care sa fie prescurtat. In ce capitol din Biblie il gasesc, si in ce verset? Daca nu gasesti asa ceva, poti sa fii sigur ca tu esti calauzit de ¨¨domnul cel intunecat¨¨. **Dupa roadele lor ii veti cunoaste (Matei7:16-20)**.
Si acuma, hai sa-ti spun de ce ma reped ca sa scuip rautati. ¨¨La un spital de nebuni, erau pacienti destul de suciti, care au ajuns acolo tocmai pentru ca nu se puteau integra in societate. Cred ca esti de acord cu mine, ca asemenea soi de oameni nu mai pot fi recuperati 100%. Dar ei au forma de oameni ca si ceilalti care nu-s suciti. Deci, la infatisare, macar ca arata a oameni, comportarea lor lasa foarte mult de dorit. Faptele lor i-au desconspirat ca nu sint oameni normali. Ei n-au ajuns la spitalul de nebuni pentru ca ar fi vrut ei. Ei au fost obligati sa fie internati acolo, ori pentru ameliorarea situatiei lor, ori pentru ca sa se afle printre cei asemeni lor ca sa se inteleaga intre ei, deoarece cu oamenii normali nu se intelegeau nicicum. ¨¨Un medic mai nostim, a gasit o modalitate sa-i faca sa se simta si ei utili, dindu-le o activitate la fel de sucita, dupa cum erau si ei. I-a mobilizat pe toti, cite o zi pe saptamina, ca sa impinga spitalul intr-o anumita directie, in scopul de a-l muta in alt loc. In timp ce majoritatea impingeau strigind cu putere "Hei rup, hei rup, hei rup...", transpirau si erau obligati sa se dezbrace de hainele mai groase, pe care le puneau gramada intr-un loc. Dupa care impingeau in continuare, crezind ca si-au gasit rostul in viata. In felul acesta ei nu mai erau atenti la haine. Medicul punea pe altcineva, sa mute gramada de haine undeva dupa alt pavilion. Cind mai luau cite o pauza, daca se uitau in spatele lor nu mai vedeau hainele, ajungind la concluzia ca au impins suficient de mult pentru ziua respectiva, meritind sa se odihneasca timp de o saptamina. ¨¨Intr-o zi cu antrenament asemanator, un sofer ce facea aprovizionare, venise pentru prima data acolo. Vazind munca aceea atit de zadarnica, i s-a facut mila de oamenii aceia. Se apropie de ei, zicindu-le ca oricit ar impinge, spitalul nu se deplaseaza. Dar spre marea lui mirare, primeste urmatorul raspuns: ¨¨-Ce stii dumneata... noi de cite ori impingem, spitalul se duce atit de departe incit nici nu mai vedem hainele, mergind mult inapoi ca sa le gasim. Iar soferul le explica ca de fapt este o gluma, o inducere in eroare, un fel de bataie de joc... La care ei replicau taios: Dumneata esti nebun; noi facem o treaba serioasa si vii aici ca sa-ti dai ifose, sa te dai mare... Doar n-ai fi mai destept decit noi. Ce adica noi nu stim ce facem? Mai bine te-ai interna la spitalul de nebuni. ¨¨Soferul abea atunci si-a dat seama unde facuse aprovizionare. El voia doar sa le deschida ochii ca sa vada zadarnicia in care se scaldau, dar n-a putut face altceva decit sa plece dezamagit, stiind prea bine ca nu mai puteau fi salvati vreodata, lasind-i la fel de intunecati precum ii gasise. ¨¨
Aici ai raspunsul, stimate Dany Paul. Ceea ce intelegi tu ¨¨ca as scuipa rautati¨¨, este pentru ca sa te ajut sa-ti ridici mahrama de pe ochi, ca sa nu mai orbecaiesti in intuneric. Dar daca tu esti mai destept decit mine, n-ai decit sa ramii, si sa mergi pe calea cea larga care duce la pierzare. Astfel devii irecuperabil din proprie initiativa. Ca sa nu te simti jignit, am sa consider ca eu as fi sucit. Crezi ca as putea vedea calea ingusta si dreapta care duce catre usa strimta ce face posibila intrarea in Imparatia lui Dumnezeu? Cine-i sucit considera corecte doar lucrurile complicate si caile intortocheate. Si cind te gindesti ca Dumnezeu este atit de simplu...

G. B[] a scris
Pe timpul U.R.S.S-ului, un evanghelist american, s-a dus la o evanghelizare in aceasta tara. Nu stia lb. rusa si il traducea o d-na nepocaita. Cand evanghelistul a zis \"ca sangele lui Isus Cristos ne curateste de pacate\", ea s-a oprit si i-a zis: \"Domnule, sangele pateaza, nu curateste\"! si nu i-a mai tradus. Predicatorul, a ramas intr-o mare incurcatura in fata audientei. Atunci s-a rugat Domnului sa-l scotaa din acea situatie, si imediat a inceput sa vorbeasca in ruseste uimind pe cei ce il ascultau... Eu cred ca la situatii din astea se refera si ap. Pavel. De altfel exact asa s-a intamplat, in Fapt. 2, cand fiecaruia i se vorbea pe limba lui... Domnul sa ne dea lumina sa lasam speculatiile si \"sa urmarim PACEA SI SFINTIREA, FARA CARE NIMENI NU VA VEDEA PE DUMNEZEU!\" Daca nu mi-a dat Dumnezeu darul de a vorbi in limbi nu e nicio problema, dar problema va fi daca imi urasc fratele, daca nu-i fac bine celui ce imi face rau, daca mi-am parasit dragostea dintai, daca barfesc, daca mai sunt manios si rautacios, daca, daca daca...
Nota: Aici s-a pus capat dezbaterii prin stergerea tuturor comentariilor lui VT si prin interzicerea de a mai posta sub aceste initiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu