joi, 17 martie 2011

Dezbatere despre Duhul Sfânt


Dezbatere despre Duhul Sfânt
la predica “Post si rugaciune” de Teo Margea.


V T [] a scris 19.01.2008.
Si cum ramâne cu Neamurile care au primit darul Duhului Sfint fara a starui in rugaciune? Si erau netaiati imprejur. *S-a pogorit Duhul Sfint peste toti cei ce ascultau Cuvintul (Fapte 10:44)* macar ca n-au staruit in rugaciune. Si nici n-au postit. Neamurile doar au auzit Cuvintul rostit prin gura lui Petru, si a fost suficient. Nu i-a indemnat nimeni sa posteasca sau sa staruiasca in rugaciune. Duhul Sfint se primeste in dar (cadou), nicidecum in urma unei cereri. Este o fagaduinta a Domnului care trebuie sa se implineasca. Ce indemna Petru? *Pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos... apoi veti primi darul Sfintului Duh, caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri, pentru toti in oricit de mare numar ii va chema Domnul (Fapte 2:38-39)*. Iar Domnul ce zice? *Eu voi ruga pe Tatal, si EL va va da un alt Mingiietor, si anume Duhul Adevarului (Ioan 14:16-17)*. A cui Duh? Al Adevarului. Si Adevarul cine este ? Este Isus Hristos (Ioan 14:6). Adica dupa inaltarea Domnului, se intorcea doar Duhul aceluias Domn. Ceva asemanator cu inaltarea lui Ilie. Trupul a fost ridicat la cer, iar duhul lui Ilie s-a intors sa locuiasca in Elisei. Si Domnul mai zice: *Nu va voi lasa orfani, Ma voi intoarce la voi (Ioan 14:18). Ma duc, si Ma voi intoarce la voi (Ioan 14:28). Caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic (Ioan 15:5). In ziua aceea veti cunoaste... ca Eu sint in voi (Ioan 14:20). Voi trimite peste voi FAGADUINTA Tatalui Meu (Luca 24:49)*. Si nu se mai specifica nimic despre vre-o cerere staruitoare prin rugaciune. Noi am fost pecetluiti cu Duhul Sfint care fusese fagaduit (Efeseni 1:13). Si dac-am fost pecetluiti... nu am fost pecetluiti la cererea noastra. Noi nici nu existam pe vremea cand am fost alesi spre a fi pecetluiti. *Dumnezeu ne-a trimis in inima. Duhul Fiului Sau (Galateni 4:6)*. Si Domnul mai zice: *Nu voi M-ati ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi (Ioan 15:16)* fara pretentii de post si de rugaciuni staruitoare. Tu poti sa ceri si sa inalti rugaciuni staruitoare, dar daca EL nu te-a ales, nu vei fi al Lui niciodata.


elena [vivianadorys@yahoo.co.uk] a scris: comentariu pt V.T.
In predica aceasta pastorul pune acentul pe staruinta staruitoare necesara orcarui credincios ,oricarei Biserici, in textul din Fap 10;44, text care si autorul il invoca Duhul Sfint nu a venit peste cei care nu au dorit, ci doar erau acolo ,cuvintul spune [:..toti cei ce ascultau Cuvintul] v;44 ultima parte, Ce inseamna a asculta ,nu inseamna decizie,aprobare ,cerere,nu spune domnul Isus , Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!\"Luc 11;13, CELOR CE I-L CER. La ce se refera Domnul Isus cind spune ,[Cereţi, şi vi se va da: căutaţi, şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide] Luc 11;6,Nu despre Duhul Sfint vorbeste Domnul Isus in Ioan 7;37,38 cind spune,[ În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare, şi a strigat: "Dacă însetează cineva, să vină la Mine, şi să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura, ] ,credinta nu iseamna acceptare ,ascultare cerere . Ucenicii in odaia de sus,ce faceau ?[ Toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri, împreună cu femeile, şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii Lui.] Fap 1;14 Tu spui ca Duhul Sfint este dar si nu trebuie sa il ceri, Duhul Sfint este darul lui Dumnezeu care nu se da celor ce nu il vor, in 1Cor 14;13, Ap Pavel vorbeste despre Darul talmacirii limbilor unde Pavel spune: [De aceea, cine vorbeşte în altă limbă, să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească]. De ce sa se roage sa aiba Darul ,daca el vine din senin peste toti ?
Cum poti tu sa spui ca la inaltarea Domnului sa intimplat ceva asemanator ca la inaltarea lui Ilie? Acolo era vorba de o putere din duhul lui Ilie, aici este vorba de Duhul Sfint care este o persoana ,cu personalitate ,care nu vine doar peste... ,ci asa cum spune Cuvintul Domnului, cu voi si in voi. Biblia arata ca ,Duhul Sfint se poate primi prin rugaciune, prin punerea mainilor si prin vestirea Cuvintului, dar numai acei care doresc ,cred ,iar in articol nu se spune ca numai prin rugaciune staruitoare, dar asa cum se arata in predica rugaciunea staruitoare este o cerinta Domnului pentru noi ,ca sa fim vegheatori,pregatiti ,pentru a primi Binrcuvintarile Domnului, [Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide Mat 7;7 De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea Mar 11;24 , 7 Dacă rămâneţi în Mine, şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, şi vi se va da.Ioan 15;7 


V. T. [] a scris 20.01.2008.
Pentru Elena: Duhul nu este totuna cu puterea. Duhul poate fi investit cu putere sau poate fi lipsit de putere, tot asa cum poate fi investit sau lipsit de/cu stapanire. Puterea si Stapinirea fiind parametri ale Duhului. Daca Duhul este lipsit de putere si de stapinire, el doar exista neputincios de a face ceva. Dar daca Duhului i se pune la dispozitie un trup in care sa se manifeste, el v-a pune stapinire pe acel trup. Functie de puterea care i se da, duhul poate pune in miscare trupul spre implinirea unui deziderat.
Si fac o comparatie ca sa intelegi mai bine. Electricitatea macar ca exista, ea este neputincioasa de a face ceva, daca nu are in ce sa se manifeste (consumator de electricitate). Deasemeni este neputincioasa daca este lipsita de putere (W), de tensiune (Volti), si de intensitate (Amperi). Daca electricitatea este intrerupta spre a nu mai ajunge la consumator, acesta din urma va ramane doar cu potentialul de a mai face ceva, fara a executa nimic. Becul nu se mai aprinde si nu mai lumineaza. Masina de spalat nu mai functioneaza. Nici televizorul. Nici calculatorul.

Credinta vine in urma auzirii Cuvintului (Romani 10:17) si Dumnezeu a impartit credinta intr-o anumita masura fiecaruia (Romani 12:3). Neamurile n-au crezut inainte de a auzi Cuvintul. Ei erau adunati acolo inainte de cuvintarea lui Petru, poate din curiozitate. Ei au auzit Cuvintul intimplator, si au crezut. Chiar Domnul zice: *Am fost gasit de cei ce nu Ma cautau; M-am facut cunoscut celor ce nu intrebau de Mine (Romani 10:20)*. De aici rezulta ca Neamurile n-au staruit in rugaciune. Ei nu stiau pentru ce se aflau acolo. Ei doar au simtit indemnul sa ramina. Si au auzit Cuvintul. Apoi L-au si crezut. Si a fost suficient. Dumnezeu daruieste Duhul Sfint cui vrea EL, si anume celor alesi de EL. Cum si-ar putea inchipui cineva ca Dumnezeu s-ar lasa induplecat sa daruiasca Duhul Sau cel Sfint, unui copil al intunericului ? Duhul Sfint este Lumina. Iar Dumnezeu a despartit Lumina de intuneric (Geneza 1:4). *Cum poate sta impreuna Lumina cu intunericul ? (2Corinteni 6:14)*.

Simon vrajitorul, macar ca a crezut si a fost si botezat, el n-a capatat Duhul Sfint chiar daca a staruit, oferind si bani in acest sens (Fapte 8:9-21). El era unealta lui satan. Orice slujitor de-a lui satan, macar de-ar avea popularitate in propovaduirea Scripturii, nu va avea parte de darul Duhului Sfint oricit de mult ar posti si ar starui in rugaciune. In versetul din Luca 11:13, cui le spunea Domnul, ca Duhul Sfint s-ar capata prin cerere? Le spunea celor rai. Adica ei care erau copii ai tatalui minciunii, sa creada, la rindul lor, tot o minciuna.
Sa vedem ce mai argumenteaza Petru: *Deci daca Dumnezeu le-a dat (Neamurilor) acelasi dar, ca si noua care am crezut, cine eram eu sa ma impotrivesc lui Dumnezeu? (Fapte 11:17)*. Petru a avut impresia ca Neamurile n-ar fi crezut.
Cit despre dubla masura din puterea lui Ilie, ceruta de Elisei, nu trebuie separata de duhul lui Ilie. Nu numai puterea singura venise peste Elisei, ci chiar *Duhul lui Ilie a venit peste Elisei (2Regi 2:15)*. Nici un duh nu este lipsit de putere. Iar puterea nu ar avea nici o valoare fara duhul care o foloseste. Si daca a venit peste Elisei nu inseamna ca s-ar fi asezat ca o umbrela deasupra capului, ci chiar s-a instalat in Elisei. Acelasi duh s-a folosit mai intii de trupul lui Ilie, dupa care s-a folosit de trupul lui Elisei, si mai tirziu chiar de trupul lui Ioan Botezatorul.

Cit despre Duhul Sfânt, EL nu este doar o persoana din Dumnezeu. Este chiar Dumnezeu. *Dumnezeu ne-a trimis in inima Duhul Fiului Sau (Galateni 4:6)*. Si cine era in Fiul? *Dumnezeu era in Hristos (2Corinteni 5:19). Cine L-a vazut pe Fiul, L-a vazut pe Tatal (Ioan 14:9). Tatal este in Mine (Ioan 14:10)*. Cine era in Fiul? Era Tatal. *Dumnezeu este Duh (Ioan 4:24). Isus Hristos avea chipul lui Dumnezeu (Filipeni 2:6). EL este chipul Dumnezeului celui nevazut (Coloseni 1:15)*.
Dumnezeu are 3 insusiri: de Tata, de Fiu si de Duh Sfint, functie de cum vrea sa se descopere. Dumnezeu este Unicat si Atotputernic. Nu-I compus din 3 persoane. Cine nu intelege suficient de bine Cuvintul, nu are voie nici sa-L rastalmaceasca. La bara de judecata, va da socoteala pentru inducere in eroare. Daca nu accepti corectarea, comentariul acesta te va invinovati. Cu cit ai sa insisti in eroare, cu atit te impotrivesti si mai mult lui Dumnezeu. Daca Apostolii au botezat in Numele lui Isus Hristos, nu inseamna ca n-au inteles bine. Ei au pus in practica *Matei 28:19* folosind chiar Numele mai presus de orice nume, nicidecum insusirile Aceluiasi Dumnezeu. 


elena [vivianadorys at yahoo dot co dot uk] a scris: revin
-Din respect si onestitate pentru Cuvintul Evanghelei revin cu un scurt comentariu. -D-zeu nu daruieste Duhul Sfint, iertarea pacatelor, Mintuirea ..cui vrea pentru ca el nu trece peste Cuvintul Sau ,Aceste Daruri ale Harului sau, sunt daruite prin Isus Cristos .Nimeni nu este Mintuit daca nu doreste aceasta favoare a Lui D-zeu de a ierta oameni prin Isus Cristos. -Celor carora Petru le-a vestit cuvintul la Cinzecime ,nu au primit Duhul Sfint, cum spui tu ,aici este o rastalmacire care imbraca forma unei doctrine. -Ei au fost indemnati sa faca ceva, pentru ca au cerut lamuriri. -Ce sa faca ? sa astepte sa vina din senin totul in viata lor ? Nu -Pocaiti-va . -Fiti Botezati [IN APA] -Apoi veti primi Darul Sfintului Duh. Pocainta ,Botezul in apa si mare atentie ,APOI, CRED CA STI ACEASTA IMPLICA CEVA . Cum poti tu sa spui :Domnul Isus a vorbit celor rai ? si nu celor buni ?cind Domnul Isus in Luca 11 vorbeste ucenicilor ,erau ei asa de rai ,si noi asa de buni, [Într-o zi, Isus Se ruga într-un loc anumit. Când a isprăvit rugăciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: "Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.] -Referitor la primirea Dhului Sfint ,unde arati exmplul din Fap 8 cu Simon Magul ,acesta nu a cerut lui D-zeu, ci apostolilor, [Când a văzut Simon că Duhul Sfânt era dat prin punerea mâinilor apostolilor, le-a dat bani, şi a zis: "Daţi-mi şi mie puterea aceasta, pentru ca peste oricine-mi voi pune mâinile, să primească Duhul Sfânt." Fap 18;19], si nu poti sa ceri oamenilor cea ce ofera D-zeu. –Este o erezie sa spui ca : Dumnezeu are 3 insusiri: de Tata, de Fiu si de Duh Sfint ,este un neadevar ,Isusirile lui Dzeu sunt altele, insusirile unei personae vin din personalitatea lui .Duhul Sfint poseda un nume personal, avind isusiri personale, cerceteaza, invata, marturiseste, calauzeste, ajuta, dovedeste, indruma, nu mai dau referintele biblice ca le stii ,cel putin cred aceasta ,considera ca eroare este in intelegera ta doctrinara ca Cuvintului Scripturii


Ion [pentikostal@yahoo.com] a scris: Bravisimo
Bravisimo Elena, hai ca esti documentata, asa este ,acesta este adevarul Biblic.


One [] a scris
Un simplu sfat pentru V.T. - Este un doctor in teologie care a sustinut ani de zile ideea dvs, pana a fost confruntat cu realitatea! Cititi va rog cartea "Schimbat de puterea Duhului" o gasiti pe internet la librarii ca si Kerigma sau CLC, si apoi veti vedea ca toate argumentele dvs cad f usor, pentru ca noi interpretam de multe ori Biblia din privinta traditiei, sau a ceea ce am trait noi, dar asta nu inseamna ca aceea e adevarata interpretare!!!Nu inseamna ca daca dvs nu ati trait botezul cu Duhul Sfant cum l-au experimentat apostolii, acesta nu exista! Nu inseamna ca daca nu ati vazut minuni nicioadata, vindecari etc, acestea nu mai exista,,,etc;) Astept comentarii dupa ce cititi cartea respectiva. Ps: Am scris acest comentarii, dupa ce am vazut ca pe la mai multe predici ati postat niste comenturi care desi contin versete biblice, acestea sunt scoase din context pentru ca sa devina pretext. Efectiv observ ca aveti niste pareri total nefondate. Va sfatuiesc cu toata dragostea, sa va reevaluati in lumina scripturii, cerand CU SINCERITATE lumina din partea Domnului.



Teo [bisbetaniacaracal@yahoo.com] a scris
Nu am dorit sa provoc dispute intre credinciosi, am dorit sa provoc Bisericile, credinciosi sa se roage mai mult si mai insistent din motivele aratate. Am scris cea ce taiesc ce experimentez,ceace cred in comformitate cu Evanghelia. Consider ca: D-zeu este acelasi neschimbat D-zeu acum si atunci, Duhul Sfint, se revarsa peste cei care I-l doresc ,Darurile Duhului Sfint sunt date Bisericii Domnului Isus, pina cind El va veni.



V. T. [] a scris 21.01.2008.
Raspuns pt. Elena: Din dispute sint multe de invatat. Apreciez rivna pentru Evanghelie, numai sa fie adevarata. Sa nu uitam ca in *Luca 11:13* sint si cuvintele *voi care sinteti rai*. Exact in perioada cu pricina, nu erau doar 12 ucenici. Erau 70. Si nu erau numai ucenici buni. Mai erau si rai. Altfel Domnul nu le-ar fi spus *voi care sinteti rai*. Este vorba despre ucenicii care cirteau impotriva vorbirii Domnului. Urmariti ce le zice Domnul: *Dar sint unii din voi care nu cred. (Isus stia cine erau cei ce nu credeau, si cine era cel ce avea sa-L vinda). Tocmai de aceea v-am spus ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal Meu. Din clipa aceea, multi din ucenicii Lui s-au intors inapoi, si nu mai umblau cu EL (raminind doar cei 12)... Nu v-am ales eu pe voi cei doisprezece? Si totusi unul dintre voi este un drac (Ioan 6:60-71)*. A-ti vazut ca pina si printre cei care nu L-au parasit pe Domnul, a mai ramas unul rau? Si erau cu totii ucenicii Lui. A fi ucenicul Domnului, nu inseamna neaparat ca te-ai numara printre cei buni. Faptele tale te desconspira. *Dupa roadele lor ii veti cunoaste (Matei 7:16 si 20)*. Deci Domnul, l-e vorbea celor rai, ca sa creada ceva eronat in mod special. Numai cei rai trebuiau sa creada o minciuna, nicidecum si cei buni. Darul presupune un cadou. Si cadourile nu se dau oricui. Cel care daruieste, hotaraste cui sa imparta cadourile. Nu toti care stiu de existenta rasplatirii vor fi si rasplatiti. Domnul apreciaza cui sa imparta Duhul Sau cel Sfint, macar ca sint unii care considera ca L-ar merita dupa judecata lor.

Un pic de atentie aici ! **Multi Imi vor zice in ziua aceea: "Doamne, Doamne ! N-am proorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?" Atunci le voi spune curat: "Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege (Matei 7:22-23) Stapinul Se va scula si va incuia usa, si voi veti fi afara, si veti incepe sa bateti la usa, si sa ziceti: "Doamne, Doamne, deschide-ne !" drept raspuns, EL le va zice: "Nu stiu de unde sinteti." Atunci veti incepe sa ziceti: "Noi am mincat si am baut in fata Ta, si ai invatat pe norod in ulitele noastre." Si EL va raspunde: "Va spun ca nu stiu de unde sinteti; departati-va de la mine voi toti lucratorii faradelegii." Va fi plinsul si scrisnirea dintilor, cind veti vedea pe Avraam, pe Isaac si pe Iacov, si pe toti proorocii in Imparatia lui Dumnezeu, iar pe voi scosi afara (Luca 13:25-28).

Ati vazut ca unii proroci au ramas afara? Si dupa parerea lor, ei considerau ca meritau sa fie si ei inlauntru, impreuna cu ceilalti prooroci. A fi prooroc se presupune ca ai avea Duhul Sfint. Dar si altfel de duh se poate manifesta intr-un om, ca sa para a fi proroc. Inteleptii si vrajitorii Egiptului, au facut si ei o parte din minunile pe care le-a facut si Moise (Exodul 7:12, 7:22, 8:7). Cit despre *lamuriri*, atit Corneliu cit si Neamurile n-au cerut nici o lamurire. A cere o lamurire presupune ca tu ai aflat ceva sau stii ceva, insa nu suficient de bine. Ori ei nu stiau nimic. Doar erau curiosi sa auda ce le va spune Domnul prin gura lui Petru. *Acum, toti sintem aici inaintea lui Dumnezeu, ca sa ascultam tot ce ti-a poruncit Domnul sa ne spui* (Fapte 10:33).

Iar despre botez, se intelege ca se face prin scufundare in apa, dar in Numele Cui? S-a facut conform *Matei 28:19* sau in Numele Domnului Isus Hristos (Fapte 10:48)? Apostolii doar intr-un singur fel au botezat (Fapte 8:16, 2:38, 19:5). Oare n-au stiut cum se face botezul? Greu de crezut. *Domnul, cind era singur la o parte, lamurea ucenicilor Sai toate lucrurile (Marcu 4:34). Isus si ucenicii Lui au venit in tinutul Iudeii; si statea acolo cu ei si boteza... insa Isus nu boteza EL insusi, ci ucenicii Lui (Ioan 3:22 si 4:2)*. Domnul era Invatatorul ucenicilor. Sa fi fost EL un simplu spectator doar? sau ii invata cum, si in ce Nume, se face botezul?

*Matei 28:19* este Cuvintul si porunca Domnului. Iar apostolii au executat intocmai. Au folosit chiar Numele. A fi Tata este o insusire a unui barbat, dar el are un nume. Doar copiii lui poate sa-l strige zicindu-i "tata".Orcine altcineva, il va striga folosindu-i numele, ca sa raspunda. A fi "Fiu" este tot o insusire a unui copil de parte barbateasca, care deasemeni are si un nume. Chiar si satan indeplineste conditiile de tata si de fiu. Este tatal minciunii si fiul pierzarii. Dar numele lui este satan, (ca duh intunecat), sau Lucifer (ca fostul duh de lumina).

Ca sa nu se faca confuzie, este corect sa se boteze cum au practicat Apostolii. Nu-i nici o erezie. Daca nu se face botezul in Numele lui Isus Hristos, inseamna ca se staruie intr-o greseala care schimba directia in sens invers. Tu care te asteptai sa ajungi in Rai, te vei trezi dincolo de prapastie. Daca nu corectezi greseala, cit inca mai este timp, atunci o sa-ti para rau, si va fi prea tirziu. Isus Hristos este si Tatal, este si Fiul, este si Duhul Sfint. *Eu, Isus, sint atit Radacina, cit si Saminta (Apocalipsa 22:16) Inceputul si Sfirsitul (Apocalipsa 22:13) Cel ce este, Cel ce era, Cel ce vine, Cel Atotputernic (Apocalipsa 1:8) Eu sint Cel ce sint (Exodul 3:14) Eu sint (Ioan 18:6 Exodul 3:6)*

Multumesc sfatului dat de *One*. Voi studia ce mi-ai recomandat. Dar daca am eu dreptate, in ce situatie te vei afla? Eu cred ca merita sa te mai gindesti. Cintareste bine lucrurile inainte sa iei o decizie. Predica de baza nu s-a dorit a fi o provocare, dar ea a fost necesara ca sa existe discutia aceasta intre noi, din care se pot extrage o multime de invataminte. Nu-i exclus sa gresesc si eu. Si daca voi ma corectati, ma vad pus in situatia de a studia mai amanuntit. In felul acesta avem de cistigat ambele parti. Dar chiar si altii au de invatat, macar ca nu participa decit cu cititul. In felul acesta, predica a devenit mai palpitanta, mai interesanta. Avem nevoie de predici nestandardizate, care sa iasa de sub un anumit sablon. Vorba lui V.J.Andrei din predica *Pledoarie pentru predici adevarate*-"Sa dispara de la noi predicile lesinate". Eu cred ca este ceva constructiv si in interesul nostru al tuturora. Domnul sa va binecuvinteze ca v-am avut parteneri de discutie, si sa ia aminte.

Primul comentariu l-am scris in 19.01.2008. A urmat al doilea in 20.01.2008. ca raspuns la discutia cu Elena. Al treilea in 21.01.2008. tot ca raspuns la discutia cu Elena si cu One. Si iata-ma acum 25.01.2008 cu al patrulea comentariu. M-am simtit dator cu inca o explicatie. Dupa inviere, Domnul se arata ucenicilor; intra in discutie cu ei, dupa care... *a suflat peste ei, si le-a zis: "Luati Duh Sfint!" (Ioan 20:22)*. Asta inseamna ca ucenicii au primit Duhul Sfint inaintea inaltarii Domnului. Si ei nici macar nu s-au asteptat la asa ceva. A fost o surpriza pentru ei. A lipsit staruinta in rugaciune, a lipsit si postul. Ei n-au solicitat asa ceva pentru ca nu stiau ca urma sa-L primeasca. Ei n-au fost anuntati anticipat, drept urmare nici n-au fost pregatiti in acest sens. Ei n-aveau de unde sa stie ca Domnul va intra in locul unde erau incuiati, si nici ca Domnul avea Ceva sa le ofere in dar. Ei doar s-au pomenit ca primesc darul Duhului Sfint. L-au primit fara ca sa-L ceara conform Luca 11:13. De ce Acest Dar, nu l-au capatat mai devreme? Pentru ca trebuiau sa ramina doar cei buni. Acum erau numai 11 ucenici. Cel rau nu trebuia sa-L capete, macar de l-ar fi cerut insistent sau ar fi postit in mod sever.

NOTA:
La data de 18.02.2008 toate comentariile lui V.T. au fost sterse.
Pentru protectia autorului, nu se va face cunoscuta denumirea predicii.
(începand cu data de 12.04.2011 nu mai protejez niciun autor deoarece ei nu se corecteaza)


Boby Condurat [] a scris 14.03.2008.
Nu am dorit sa provoc dispute intre credinciosi”, zice fr Teo.
Disputa este atunci cind cel putin doua persoane au opinii diferite la aceeasi tema de discutie. Intre Elena, Ion si One, nu-i nici o disputa, completindu-se reciproc. Facind sapaturi, aflu ca mai este o persoana (data la dos), pt. ideile lui originale. De la fr Traistaru, cerind informatii, am primit comentariile lui V.T.
Din studiul efectuat, constat ca masura inlaturarii de pe site, a acestor comentarii, este extraordinara. Este si Biblica. Mai corect nici ca se putea proceda. Cum sa pretinda el c-ar fi mesagerul Domnului? Pai ce, slujitor al Domnului poate fi un necunoscut? Daca Ioan Botezatorul venea din pustie, antrenind masele la botez, nu a fost inlaturat din decor? Daca Zaharia fusese imbracat cu Duhul lui Dumnezeu, indraznind sa zica: „Asa vorbeste Domnul...Nu veti propasi...” nu s-a uneltit pentru inlaturarea lui, fiind ucis intre altar si Templu? [2Cronici 24:20-22, Luca 11:51]. A meritat cu prisosinta, pt. ca in loc sa vorbeasca de bine, a vorbit de rau. La fel si martirul Stefan. Ce daca era plin de credinta si de Duhul Sfint; a trebuit inlaturat pt. ca ideile si cuvintarea lui nu corespundeau cu cele ale unora din sinagogile Izbavitilor, Cirinenilor si Alexandrinilor. Acestia, in cearta de vorbe cu Stefan, nu puteau sa stea impotriva intelepciunii si Duhului cu care vorbea el [Fapte 6:5-15]. Adica cine era Stefan, ca sa le spuna ca sint gresiti? Asa nu se mai poate. Cine-i acest V.T. care are tupeul sa ne stea impotriva si sa ne faca farisei? Daca inaintasii nostri au procedat asa cu oameni plini de Duh Sfint, noi de ce l-am tine-n brate pe V.T.? Si ce daca ne tot atentioneaza, unii sau alti, c-am fi in pericol, si ca s-ar putea sa se abata minia lui Dumnezeu asupra noastra; daca Yon zice ca Dumnezeu este blind, si nu-i nici un pericol, noi il credem pe el, si nu ne intereseaza ce scrie in: Ezechiel \21:31 \22:22,31\. Daca pamintul tremura de minia Lui [Ieremia 10:10], noi de ce am tremura? Si ce daca nimeni nu poate sa stea impotriva miniei Lui [Daniel 4:35], noi putem. Si ce daca Domnul zice: Vai de voi cind oamenii va vor vorbi de bine [Luca 6:26], nu ne intereseaza amenintarea. Vrem sa fim vorbiti de bine!


Teo [teomargea@yahoo.com] 16.03.2008. a scris: Pentru Boby Condurat:
Cu toata cosideratia, dar cind am spus ca: nu am dorit sa provoc dispute intre credinciosi, era si fratele V.T in disputa cu ceielalti, si mi sa parut ca lucrurile iau o turnura care nu este buna. Nu am nimic cu fratele VT, stiu ca a spus si multe lucruri bune, dar unele, din punctul meu de vedere erau deplasate, si imi cer scuze daca fratele VT este lezat prin aceasta. Cred insa ca la un moment dat nu mai era nici o disputa, ci doar afuriseni, cea ce nu este corect. Consider ca cei care au comentat si l-au descris pe Dzeu, bun si razbunator nu au gresit, sa gresit atunci cind intr-un singur comentariu IL arati pe Dzeu ca este numai rau, razbunator, omoara, nimiceste, si arunci aceasta afurisenie peste ceielalti. Consider ca nu este bine. Cred ca Dzeu este asa cum spneti Dvoastra, dar este si cum IL arata ceielalti comentatori. Cu respect TEO.


Boby Condurat [] a scris 17.03.2008.
Domnul sa te binecuvinteze fr Teo. Nici eu nu-l inteleg in totalitate pe V.T, si nu-l sustin acolo unde el greseste, dar din comentariile lui, la aceasta predica, nu vad sa fi aruncat vre-o anatema asupra cuiva. De aceea am sa cer ingaduinta celor in drept, sa le reafisez eu, pt a demonnstra aceasta. Plus de asta, consider ca ele contin mult adevar care indeamna la meditatie.
(Aici s-a repetat tot ce comentase V.T. Inainte de 26.02.2008)
Din aceste comentarii nu se poate desprinde ca fr V.T. ar fi vrasmasul nostru. El are doar niste puncte de vedere mai "originale", fara sa ne determine la discriminare privitor la diferenta de credinta. Cu ce ne-ar impiedica pe noi aceste comentarii? Nu se poate impune cu forta un anumit model de credinta. Cred ca, in mica parte, s-a facut dreptate. Dumnezeu sa ne ajute ca sa nu avem motive de vrajba.
Cu mult respect: Boby C.
[acest comentariu a fost sters pe 18.03.2008 rezistand doar o singura zi]


Admin [] a scris 18.03.2008.
Ptr Boby Condurat. Nu mai republicati comentariile lui V.T. Daca am hotarat sa le stergem am avut motive clare. Stim ce predici a publicat pe acest site V.T. anul trecut si stim ce erezii are. Nu cred ca e cazul sa dam mai multe explicatii.


Haralamb Sabasan [] a scris 19.03.2008.
Am apucat sa prind si eu comentariul lui Boby C. cu cele adaugate ale lui VT. Este destul de misterios aspectul aparitiilor si disparitiilor. Poate ca unii sint bucurosi ca VT este impiedicat sa mai apara pe site, iar altii sint revoltati. Sigur ca site-ul nu apartine lui VT, si nu cred ca are vreo pretentie ca sa fie mentinute comentariile sale. Daca s-a folosit de initiale, este ptr ca stia ce ar fi urmat daca ar fi scris numele intreg. El s-a asteptat la asa ceva. A prevazut reactia aceasta, inca inainte de a incepe sa scrie. In ianuarie, discutase cu noi despre tema aceasta. A avut dreptate.

Noi sintem baptisti, si ne-am pomenit cu el in adunare. Nu-l cunosteam. Si n-a venit singur. A venit impreuna cu alti frati baptisti si penticostali, pe care noi i-am vizitat cindva, nu demult. De citiva ani, venea la noi in adunare, o sora care avea un baiat de 21 ani cu minte de copil de 5 ani. Baiatul acesta nu se maturizase, chiar daca avea inaltimea unui barbat normal dezvoltat. Nu putea sa vorbeasca bine. Nici la scoala n-a mers din cauza handicapului sau. Se juca cu masinuti si cu jucarii specifice unui copil de 5 ani. Tot ce s-a putut face ptr el, noi am facut. Asteptam sa se vada si rezultatele. Timpul trecea si parca nu mai aveam rabdare. El nu era adus de fiecare data la adunare, dar in ziua cind ne-a vizitat fratele V.T., era si el prezent. Interesant ca tot atunci venise, ptr prima data, si o mama cu un copil de 9 ani, bolnav de epilepsie. Nu programasem nimic special ptr ziua respectiva. Dar a fost cu adevarat o zi speciala. Am vazut cu ochii nostri vindecarea celor doi baieti, chiar in mijlocul nostru, din momentul cind fratele V.T. a pus miinile peste ei, rugindu-se Domnului. Si acum ne aflam in a doua jumatate a lunii martie 2008. Am urmarit evolutia celor doi fosti bolnavi, si nu mai au nici un fel de handicap.

La fratele VT, cele petrecute la noi, nu sint cazuri singulare. Dar eu ma limitez sa spun doar ce am vazut in realitate, fara sa fiu obligat sa cred ce am auzit de la altii. Si n-a fost un vis, nici o iluzie. Si n-am vazut singur. Daca ce face omul acesta, ce zice, si ce scrie, se poate numi erezie... cred ca se face o foarte mare greseala. Daca ar fi o gluma, s-ar mai putea repara. Dar ma tem ca nu-i gluma. E un risc colosal sa te impotrivesti omului lui Dumnezeu. Daca Elisei a putut sa faca atita bine si inclusiv Sirianului Naaman, a putut sa faca si atit de mult rau slujitorului Ghehazi. Daca regele Ahab l-a facut vrajmas pe Ilie, si s-a impotrivit lui Mica, cu ce s-a ales? Cainii i-au lins singele in via lui Nabot, dupa cuvintul pe care-l rostise Ilie. Multi zic ca nu se sperie de vorbe goale. Dar ce, parca Ahab s-a speriat? Si era ditamai regele. Nici Faraon nu s-a speriat de amenintarile lui Moise. De aceea a si ajuns inghitit de valurile Marii Rosii. Voia Domnului si scopul Lui, se implineste cu fiecare in parte. Impietrirea inimilor vine de la Domnul, tot asa cum vine si izbavirea. Ceva urmeaza sa se intimple cu certitudine. Amin. Vom vedea cum Dumnezeu face dreptate.Vom vedea pe cine iubeste Dumnezeu, si pe cine nu iubeste.


Yon [tesfatuiesc@yahoo.com] a scris: Pentru Haralamb Sabasan
Multa pace,vreau sa te intreb,daca nu te superi:despre care NOI vorbesti, spune-mi si din care Biserica Baptista faci parte ,ai vorbit frumos despre VT, dar eu vreau sa ma documentez, si ma voi duce in Biseica aceia sa ma bucur de minunile Domnului, cred ca Dzeu face minuni, ma intreb atunci de ce VT neaga darurile Duhului Sfint in comentarile sale. Cea ce se vede de la distanta este ca in final vorbesti ca ceielalti sustinatori a lui VT ,care in comentarile lor au sustinut ereziile sale, si mai faci o grava gresala: [Vom vedea cum Dumnezeu face dreptate.Vom vedea pe cine iubeste Dumnezeu, si pe cine nu iubeste.] Doresc sa iti spun ca Dumnezeu iubeste pe toti oameni, nu suntem pe vremea lui Ilie, Faraon, in lumea noastra a venit Domnul Isus din dragoste pentru toti oameni, si daca Domnul Isus a iubit toti oameni, si noi trebuie sa iubim toti oameni, si sa facem tot posibilul sa IL gaseasca pe Mintuitorul nostru, cum am putea sa ne daruim mai mult in slujba Domnului Isus, dar observ ca :fie VT scrie sub pseudonime, fie are sustinatori ai ereziilor sale. eu te sfatuiesc sa intelegi ,nimeni nu la amenintat pe VT, nu a vrut sa il omoare, el a gresit ,multe din teorile lui sunt false ,si nu era corect ca sa nu ia atitudine cei care detin Site-ul, nu poti sta pasiv cind cineva ofera otrava altora. Domnul Isus sa fie cu tine.


Haralamb Sabasan [] a scris 21.03.2008.
Multa pace fr Yon. Ma bucur sa aflu ca vrei sa ne faci o vizita. Va fi o deosebita placere sa te avem printre noi. Dar eu cred ca ai vrea sa ne vizitezi cind mai vine si fr V.T.. Stii ca el nu este baptist, nici penticostal. El nu ne fregventeaza ca membru. El poate fi doar invitat sau apare pe neasteptate. Eu nu stiu cit de incarcata este agenda dinsului, dar voi face tot posibilul ca sa-si programeze o noua vizita la noi. Cind am data programata de el, te anunt. Sper sa avem timp de pregatire, ptr ca vreau sa fie o zi cu adevarat speciala, daca va fi cu voia Domnului. Deja am facut primii pasi ptr pregatire. Posibilitatea de a fi prezent si un post de televiziune este destul de mare. As invita cu aceasta ocazie si pe altii care doresc sa participe la intrevederea cu fr V.T., fie ptr discutii, fie ptr vindecari, fie ca asistenti-martori. Atunci vom vedea daca dinsul ofera otrava sau vindecare. Ai sa-l vezi altfel decit cum l-ai vazut pina acum. Domnul sa ne dea putere de implinire a ceea ce pregatim.


Alex Teodorescu [] a scris 23.03.2008.
Nu stiu de ce, dar simt indemnul sa-l sprijin pe fratele Sabasan, in pregatirile pe care le face, mai ales ca vine si fratele Yon. Domnul sa te binecuvinteze. Printre fratii care l-au insotit pe fr V.T. ca sa vina in adunare la fr Haralamb, ma aflam si eu. Pot depune marturie oricind, daca este cazul. Mai cunosc si alte amanunte. Dar doua aspecte nelipsite de importanta merita sa le fac cunoscute chiar acum. La 1 ianuarie 2003, o femeie de 27 ani a avut o discutie cu fr V.T. timp de 5 minute. Femeia a primit urmatorul raspuns: "Din cauza ca-ti plac foarte mult barbatii, si nu te poti stapini de la curvie, pe la sfirsitul toamnei vei muri intr-un accident de masina. Dar daca te lepezi curvie, nu ti se va intimpla asa ceva". Timpul trecea si femeia continua sa practice sportul curviei. Prin luna august 2003, fr V.T. trimite o scrisoare parintilor Tudoritei, prin care ii indeamna sa o determine pe fiica lor sa se lase de curvie datorita pericolului care o asteapta. Parintii Tudoritei erau din satul lui natal. Dar el cind plecase din sat, Tudorita nici nu era nascuta. De aceea nici n-o cunostea cind vorbise cu ea. De la ea aflase ca era din sat cu el. Ea avea studii economice si o pozitie sociala destul de buna. Era si mama unei fetite de 5 ani. Dar Tudorita nu vroia sa se indrepte. In a doua jumatate a anului 2003, fr V.T. era la citeva mii de Km distanta de Romania. Pe 15 decembrie afla prin telefon ca, Tudorita a fost ingropata la data de 7 decembrie, in urma unui accident de masina, exact asa dupa cum i se spusese la inceputul anului. Cred ca toata lumea din sat cunoaste povestea. N-as fi singurul martor. In al doilea caz, unui barbat de aproape 30 ani care se ocupa de vrajitorii, fr V.T. ii spune: "Ocupatia ta te va omori in curind. Armele pe care le folosesti in vrajitoriile tale, se vor intoarce impotriva ta, si nu vei avea scapare". Intr-o zi ploioasa, pe valea Oltului, un Tico era facut armonica intre doua Tir-uri. Cei de la descarcerare au scos din fostul Tico, trupul neinsufletit a vrajitorului. A stat 3 saptamini la reanimare intr-un spital din Tg.Jiu. Nu s-a mai putut face nimic. Si o sa aflati chiar mai multe cind veniti in vizita la noi. Domnul sa ne ajute ca aceasta adunare sa aiba loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu