joi, 17 martie 2011

Sântem din naştere copii ai mâniei?


Sântem din naştere copii ai mâniei?

Comentarii La predica
„Căci EU sunt Domnul Dumnezeul tău” de Dinu Gergi


2009-10-12- Bartolomeu a scris: Bine, bine, dar...
Sînt un pic nedumerit. Cum adică „sântem din naştere copii ai mâniei”?
Citatul acesta l-am extras din predică. Bănuiesc că este vorba de mânia Domnului, nu de mânia părinţilor noştri. Adică Dumnezeu nu dorea ca noi să existăm, şi totuşi am apărut împotriva voinţei Sale?
Chiar vreau un răspuns la întrebarea asta, ca să ştim pe ce poziţie ne aflăm.

Citez alt paragraf din predică: „Astăzi poporul lui Dumnezeu sânt cei care dispun de o pocăință adevărată – salvați de mânia lui Dumnezeu și răscumpărați prin jertfa lui Isus Hristos; cei care au o credință vie – îndreptățiți prin harul lui Dumnezeu și îmbrăcați în neprihănirea lui Hristos.
Poporul lui Dumnezeu e format din oameni născuți din nou – noi făpturi în Hristos Isus. Ei au fost aleși încă înainte să fie toate lucrurile prin hotărârea tainică a lui Dumnezeu și numele lor sânt scrise din veșnicii în Cartea Vieții!
Nimeni în afară de acest popor nu are dreptul să pretindă la chemareași binecuvântările de mai departe! Numai poporul adevărat al lui Dumnezeu! De aceea, cercetând în continuare aceste versete, vom vorbi paralel despre poporul lui Dumnezeu și despre cei ce nu fac parte din el.
Pentru primii vor răsuna cuvinte mărețși pline de har, ceilalți vor auzi doar o chemare”. Citat incheiat.

▪Pînă aici înţeleg că sînt două categorii de oameni. Unii care vor fi mântuiţi, şi alţii care nu se vor bucura de mântuire.
Dar la finalul predicii iată ce ai scris: [Dar pentru tine, prietene, care nu ești Iacov sau Israel a acestor versete din vremea de astăzi, Isus Hristos are doar o poruncă: „Pocăiește-te și crede în Evanghelie!”].
Ce să mai înţeleg acum? Adică tot omul are acces la mântuire dacă se „Pocăiește și crede în Evanghelie?” Adică mântuirea depinde de pocăinţa şi de credinţa fiecărui om în parte? Adică se anulează ce este scris în Cartea Vieţii Mielului?


2009-10-12 - Dean Haddon [dinugergi@gmail.coma scris
Dragă prietene, Bartolomeu. Îți răspund la prima întrebare: Între ei eram şi noi toţi odinioară, când trăiam în poftele firii noastre pământeşti, când făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre şi eram din fire copii ai mâniei, ca şi ceilalţi. (Efeseni 2:3) Îmi pare rău că am strecurat greșeala „din naștere”. Cu toate că sa-ar putea de discutat și asta. Dar bine. Scuze. A doua întrebare: „Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat; şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit. (Romani 8:30)
Dumnezeu a făcut o alegere încă înainte de întemeierea lumii, tainică și necunoscută nouă, conform căreia a hotărât să izbăvească de blestem pe acei, care i-a ales în Hristos din oameni, ca să-i aducă la slavă ca pe niște vase de cinste.
Cei care au fost aleși, au primit chemarea într-un moment anumit al istoriei, au răspuns la această chemare prin POCĂINȚĂ ȘI CREDINȚĂ și au fost declarați neprihăniți.


2009-10-12 - Dean Haddon [] a scris
Apropo de „din naștere copii ai mâniei” (adică predispuși a păcătui încă de la naștere prin moștenirea firii păcătoase): Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori, bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi, fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă. (Romani 1:29-31) Ia un copil, nu-l disciplina, retrage-i harul comun al lui Dumnezeu și o să obții un monstru „copil al mâniei”!!!


2009-10-13- Bartolomeu a scris: Dumnezeu este Salvatorul.
♦” Eu intocmesc lumina, si fac intunerecul, Eu dau propasirea, si aduc restristea, Eu, Domnul, fac toate aceste lucruri” (Isa.45:7).


2009-10-13 - Dean Haddon [] a scris
Nici o problema. Dummezeu este Salvatorul! Ti-am raspuns la intrebari?


2009-10-14-Bartolomeu a scris: Se mai poate modifica ce este scris în Cartea Vieţii Mielului?
Creatorul a avut nevoie de oameni, şi i-a făcut ca să Se folosească EL de ei. Nu oamenii se folosesc de Dumnezeu. Şi a făcut două categorii de oameni. O parte dintre ei i-a făcut ca să fie mântuiţi, iar altă parte i-a făcut ca să nu cunoască mântuirea.
Şi dacă, citez din ce mi-ai răspuns: „Dumnezeu a făcut o alegere încă înainte de întemeierea lumii, tainică și necunoscută nouă, conform căreia a hotărât să izbăvească de blestem pe acei, care i-a ales în Hristos din oameni, ca să-i aducă la slavă ca pe niște vase de cinste”, oare nu tot EL a fost Acela care a hotărât blestemul chiar înainte de al face pe om? EL l-a făcut pe om ca să greşească, şi tot El l-a şi iertat, răscumpărîndu-l.
Dumnezeul nostru nu este incapabil nici iresponsabil. EL a ştiut cum trebuie să funcţioneze omul creat de EL. Asta nu înseamnă că ar fi intuit comportarea omului creat de EL.
♦Fapta fiecărui om nu-i o surpriză pentru Dumnezeu. Nici un om nu face ceva de capul lui, până nu simte îndemnul din partea duhului care-l conduce. Şi de unde provin duhurile, dacă nu de la acelaş Dumnezeu care este propietarul lor? Deci Dumnezeu nu poate fi străin de cauză cu privire la faptele omului.
Greşeala era prevăzută chiar de la început, şi era pregătită ca să-l stăpînească pe om în mod special pînă la vremea cînd trebuia să apară iertarea. Iar iertarea a fost pregătită doar pentru cei aleşi.
♦Pentru ca Dumnezeu să fie Mântuitorul omului creat de EL, era necesar ca omul să cunoască mai întâi restriştea. Şi cum să o cunoască dacă nu prin blestem?
♦Pentru ca Dumnezeu să fie Salvatorul, omul trebuie mai întâi să cunoască necazul, durerea, boala, neputinţa şi tot felul de suferinţe. Din ele ne salvează Domnul.
♦Pentru ca Dumnezeu să fie Învierea şi Viaţa, omul trebuie mai întâi să moară. Din moarte ne extrage EL ca să ne învieze şi să continuăm a trăi.


2009-10-14 - Dean Haddon [] a scris
Te rog sa-mi explici pe ce te bazezi cand spui: "Creatorul a avut nevoie de oameni, şi i-a făcut ca să Se folosească EL de ei"??? De ce are nevoie oare un Dumnezeu AUTOSUFICIENT??? Mai am multe intrebari, dar raspunde-mi macar la asta??? ("Eu sant Cel CE SANT").


2009-10-14-Bartolomeu a scris: Răspund la toate întrebările, nu numai la asta.
În Evrei 10 este scris: 5. Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos; ci Mi-ai pregatit un trup; 7. Atunci am zis: „Iată-Mă (ân sulul cărţii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!”
♦Pentru ce a fost pregătit Trupul din versetul 5? A fost pregătit pentru că aşa era scris în sulul Cărţii care cuprindea toată voia, tot planul lui Dumnezeu. Deci Dumnezeu a avut nevoie de un Trup necesar pentru Jertfă, pentru că aşa era prevăzut în planul Său scris într-o Carte.
♦„Prin aceasta "voie" am fost sfintiti noi, si anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos, odata pentru totdeauna” (Evrei 10:10).
●Acesta este motivul pentru care Dumnezeu a avut nevoie de cel puţin un Trup. Chiar şi trupul lui Moise era scris în acea Carte. Şi aduc ca dovadă cîteva versete din Biblie.
♦„Moise s-a intors la Domnul, si a zis:... şterge-mă din Cartea Ta, pe care ai scris-o!” (Exod.32:31-32).
♦„Tu numeri pasii vietii mele de pribeag; pune-mi lacramile in burduful Tau: nu sunt ele scrise in Cartea Ta?” (Ps.56:8).
♦„Sa fie stersi din Cartea Vietii, si sa nu fie scrisi impreuna cu cei neprihaniti!” (Ps.69:28).
●Cartea a fost scrisă înainte de întemeierea lumii. Din cauza a ceea ce este scris în Carte, Dumnezeu a avut nevoie de lume. EL a creat lumea tocmai ca să împlinească ce scrise-Se în Carte. Aşa că Dumnezeu l-a creat pe om ca să Se folosească de el în planurile pe care vrea să le împlinească, funcţie de cum a rămas scris în Carte. De aceea nu omul se foloseşte de Dumnezeu, fiind exact invers; adică Dumnezeu se foloseşte de om.
■Aştept următoarele întrebări.


2009-10-14 - Dean Haddon [] a scris
Sa presupunem, dar... "A fost pregătit pentru că aşa era scris în sulul Cărţii care cuprindea toată voia, tot planul lui Dumnezeu". Conform acestei concluzii si versetului: „Tu numeri pasii vietii mele de pribeag; pune-mi lacramile in burduful Tau: nu sunt ele scrise in Cartea Ta” reiese ca David a plans din cauza ca Dumnezeu i-a planificat (i-a scris) mai inainte acest lucru si apoi l-a adus la indeplinire??? Straduie-te sa rapunzi clar, te rog.


2009-10-14 - Dean Haddon [] a scris
Și incearca te rog sa observi o diferebta dintre „cartea” din versetele pe care le-ai dat ca exemplu și Cartea Vieții Mielului din Apoc. 20:12; 20:15; 21:27.


2009-10-15- Bartolomeu a scris: Nu înţeleg de ce n-ar fi clare răspunsurile pe care le dau.
Ai observat corect. David a plâns pentru că aşa era scris în Carte, şi lacrimile lui erau planificate, inclusiv fiecare manifestare a lui. Toate faptele lui David erau prevăzute de Dumnezeu în Carte cu mult înainte de existenţa lui David, chiar înainte de întemeierea lumii. ♦Biblia arată despre xistenţa a două Cărţi. 1).Cartea Vieţii despre care pomeneşte Moise. 2).Cartea Vieţii Mielului din Apoc. 20:12; 20:15; 21:27. Diferenţa ar fi că în Cartea Vieţii s-ar mai putea face modificări prin ştergere. Şi eu te-am întrebat: „Se mai poate modifica ce este scris în Cartea Vieţii Mielului?” dar nu mi-ai răspuns. Aştept şi alte întrebări.


2009-10-15 - Dean Haddon [] a scris
Stai putin, frate, nu te grabi, inca n-ai raspuns la nimic! Pai erau PLANIFICATE sau PREVAZUTE??? Dupa spusele tale reiese ca viata e un teatru sau un film aranjat dupa scenariul lui Dumnezeu. Ce are Dumnezeu de la asta??? Ma mir de ce spui...zau...


2009-10-15 - Dean Haddon [] a scris
Si inca ceva. Moise nu vorbeste despre nici o Carte (majuscula are aici mare importanta)! Doar folseste o expresie figurata care inseamna ca doreste ca Dumnezeu sa-i ia viata.


2009-10-16-Bartolomeu a scris: Încă n-am răspuns la nimic?!
Nu mă grăbesc de loc frate Dean. Eu doar scriu/spun adevărul.
Hai să studiem DEX-ul cu privire la Planificare şi la Prevedere!
♦A PLANIFICÁ = A întocmi un plan; a programa, a organiza și a conduce pe bază de plan; a organiza o activitate, întocmind planul după care să se desfășoare diferitele ei faze. A PREVEDEA, a include într-un plan.
♦A PREVEDEÁ =A intui din timp (pe baza unor date cunoscute); a vedea în perspectivă cu mult înainte; a întrevedea. A înzestra. A deduce. A anticipa ceea ce s-ar putea întâmpla. A organiza dinainte. A PLANIFICA. A indica cu precizie (cum trebuie să se procedeze într-o anumită situație).
●Deci „a planifica” presupune şi „a prevedea” (printre altele).
■Dacă Dumnezeu poate doar să intuiască (să deducă, să anticipeze) ceea ce urmează să facă omul creat de EL ─fiind vorba de preştiinţa dinainte─ înseamnă că l-a scăpat pe om de sub control, şi că nu mai este Atotputernic, ştirbindu-i-Se mult din Suveranitate. Dacă omul ar avea libertatea de decizie (liberul arbitru), el s-ar putea împotrivi planurilor lui Dumnezeu, încetinind împlinirea lor, sau ar putea să le zădărnicească, ori chiar să le anuleze. Liberul arbitru presupune că omul este deopotrivă cu Dumnezeu, avînd drepturi şi obligaţii egale. Dacă nu cumva omul ar putea să-şi permită a fi chiar mai presus de Dumnezeu. Şi ce-ar deveni Dumnezeu atunci? Ar deveni o marionetă la îndemâna omului creat de EL.
▪Poate n-ai citit predica „Mila Domnului” în care am găsit scris: [Să zicem că Eva nu s-ar fi lăsat amăgită, şi nici Adam. Ei n-ar mai fi trecut prin moarte, dar nu se mai împlinea porunca înmulţirii omului... Şi se naşte o altă întrebare: Cum rămîne cu atotputernicia lui Dumnezeu? De ce n-a putut EL să-l înmulţească pe om aşa după cum Şi-a propus? Pentru că (vor spune unii), Eva era în posesia Liberului Arbitru, şi putea să-şi permită a zădărnici planurile lui Dumnezeu.]
●Moise se referă la o Carte pe care Dumnezeu a scris-o mai dinainte, şi era conştient de conţinutul Ei (Exod.32:31-32). De aceea a şi solicitat să fie şters din Carte, dacă Dumnezeu nu respecta exact ce scrise-Se în Ea. Cartea este într-adevăr un scenariu atotcuprinzător, lipsit de greşeală, privitor la felul cum Dumnezeu a gîndit să-Şi împlinească planurile Sale.


2009-10-17 - Dean Haddon [] a scris:
Frate Bartolomeu, poate nu stii, dar DEX-ul arata toate sensurile posibile a unui cuvant in diferite circunstante si contexte. Nu se poate ca intr-un context un cuvant sa aiba in acelasi timp toate sunsurile. De aceea dovada cu DEX-ul n-are nici o greutate. Dar am o intrebare pentru tine si chiar doua: daca toate faptele lui David au fost planificate de Dumnezeu, atunci: 1/inseamna ca Dumnezeu a dorit ca ele sa aiba loc? 2/inseamna ca Dumnezeu a dorit ca consecintele respective de asemenea sa aiba loc? Fii binecuvantat.


2009-10-18- Bartolomeu a scris: Răspuns afirmativ
Repet întrebările: [Daca toate faptele lui David au fost planificate de Dumnezeu, atunci:
1/inseamna ca Dumnezeu a dorit ca ele sa aiba loc?
2/inseamna ca Dumnezeu a dorit ca consecintele respective de asemenea sa aiba loc?]
♦Altfel nici nu se poate explica, frate Dean. Şi nu numai pentru David este valabil, ci pentru fiecare om în parte. Duhul lui Dumnezeu era în David şi nu l-o mai părăsit pînă la moarte. Biblia arată că:
●„Duhul Domnului a venit peste David, incepand din ziua aceea si in cele urmatoare” (1Samuel 16:13).
Şi n-am găsit scris nicăieri că Domnul Şi-ar fi retras Duhul de la el, tot aşa cum Şi-L retrăse-se de la Saul (vers.14).
Faptele făcute de David nu-i aparţineau lui David, ci Duhului care-l îndemna ca să le facă. Dumnezeu nu era străin de cauză cu privire la faptele lui David, pentru că de fapt Duhul Lui îl conducea ca să le facă. Şi cum inclusiv consecinţele erau prevăzute în Carte, ele trebuiau să se împlinească.


2009-10-18 - Dean Haddon [] a scris:
Bine, frate. Atunci mai raspunde si la aceasta intrebare: 1/Duhul lui Dumnezeu l-a manat pe David cand a pacatuit cu Batseba? 2/Dumnezeu a dorit ca David sa pacatuiasca?


2009-10-19- Bartolomeu a scris: Atotputernicul Dumnezeu nu poate fi neputincios în nici un caz.
Bat-Şeba era necesară, pentru că numai din ea trebuia să se nască Solomon, şi nu din altă sămânţă decît din cea a lui David. Era o condiţie cu privire la vasul în care trebuia plantată sămînţa lui David. Aşa că Dumnezeu i-a împreunat, tot aşa cum i-a împreunat pe Adam şi Eva. Şi după cum pui problema, bag de seamă că nu-L crezi în stare pe Dumnezeu să împreuneze pe un bărbat cu o femeie. Mai mult decît atît, nu-L crezi în stare a-l face pe om să păcătuiască, după care să aibă motiv a-l pedepsi. De ce crezi tu că Dumnezeu n-ar fi în stare de aşa ceva? Oare este neputincios în privinţa asta? Cine i-a făcut pe proorocii lui Baal să spună minciuni? Oare n-o fost Dumnezeu acela care S-a folosit de un duh de minciună, făcîndu-i pe cei 400 de prooroci să-l mintă pe Ahab?
Nu trebuie să ne fie frică să recunoaştem adevărul. Domnului Dumnezeu i-a stat în putere să-l îndemne pe David la fapte ce în ochii slujitorilor legii trebuiau să apară ca fiind păcate. Dacă aşa era pregătit în Carte, ce L-ar fi împiedicat pe Dumnezeu ca să acţioneze astfel, şi ce L-ar fi determinat să-Şi schimbe planul? Poţi să răspunzi şi tu la întrebările mele?
●Am găsit scris în predica „Mila Domnului” ceva care poate te interesează. Reproduc citatul: [q „omul... se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur trup“ (Geneza 2:24).
Acest verset nu l-a rostit Adam, ci chiar Ziditorul (vezi Matei 19:4-6).
„Oare n-ati citit ca Ziditorul, dela inceput i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca, si a zis: „De aceea va lasa omul pe tatal său si pe mama sa, si se va lipi de nevasta-sa, si cei doi vor fi un singur trup?” Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce ♦ a împreunat ♦ Dumnezeu, omul sa nu desparta” (Marcu 10:6-9 Efeseni 5:31).
Deci după separare (adică după extragerea Evei din Adam), ce este scris? Ce anume a făcut Dumnezeu? I-a împreunat. Auzi Cine i-a împreunat! Chiar Dumnezeu.
Asta înseamnă că Adam şi Eva nu s-au împreunat de capul lor. Ei au fost îndemnaţi să se împreuneze; şi nu înseamnă neascultare.]


2009-10-19 - One [] a scris
Frate Bartolomeu vorbiti niste prostii incat nu inteleg de unde le scoateti. Din ultimul comentariu al dvs as intelege ca pacatul e necesar ca Dumnezeu sa isi poata duce planul la indeplinire!!!!!!!! De unde scoateti o asemenea erezie???? Dumnezeu dintotdeauna i-a dat omului posibilitatea de a ALEGE. E clar ca a pacatuit: "Acum niciodată nu se va depărta sabia din casa ta, pentru că M-ai dispreţuit, şi pentru că ai luat de nevastă pe nevasta lui Urie, Hetitul.'"(2 Sam 11:10). (Şi Natan a zis lui David: "Domnul îţi iartă păcatul, nu vei muri. 2 Sam. 12:13). Ca, in urma caintei, Dumnezeu l-a iertat (dupa ce l-a pedepsit pentru pacat prin moartea a 4 copii, intocmai cum si-a rostit David sentinta) si ca din Bat-Seba s-a nascut Solomon asta e cu totul o alta "poveste". Dumnezeu a "indreptat" lucrurile in urma caintei lui David. L-a fel a fost si cu Adam si Eva. Ei au pacatuit, au fost blesemati pentru pacatul lor si in timp, Dumnezeu a intocmit un plan pentru salvarea omenirii. Dar in nici un caz PACATUL nu e necesar ca planul Domnului sa fie dus la indeplinire. Va rog foarte mult sa cugetati mai mult inainte de a pune atatea comentarii pe acest site, intrucat in 99% dintre ele strecurati niste erezii ce trimit oamenii direct in iad!


2009-10-19- Bartolomeu a scris: Studiul Biblic
Măcar că tu, frate One, le consideri nişte prostii, eu le găsesc în Biblia pe care o citeşti şi tu. Eu nu le consider prostii. În Biblie este scris doar adevărul. De ce n-ar fi Dumnezeu capabil să împlinească ce a scris EL în Cartea pe care a întocmit-o încă din veşnicii, unde sînt cuprinse şi aşa zisele păcate a lui David? Doar Dumnezeu nu este neputincios în a le împlini. Versetele pe care le afişezi (2 Sam 11:10 şi 12:13) ca să demonstrezi c-ar fi erezie ce susţin eu, erau şi ele cuprinse în Carte, şi trebuiau să se împlinească. Primul copil născut de Bat-şeba trebuia să moară pentru că aşa era scris în Carte. Absalon a trebuit să moară pentru că aşa era scris în Carte. Cei patru copii nu au murit din cauza vinovăţiei lui David. Ei au murit din cauză că aşa era scris în Carte, şi trebuia să se împlinească. Vinovăţia lui David fusese doar un pretext, un motiv, pentru ca moartea să-şi facă datoria. Citeşte ce zice David aici!
♦„ Domnul mi-a rasplatit dupa nevinovatia mea, mi-a facut dupa curatia manilor mele” (2Sam.22:21).
♦„De aceea Domnul mi-a rasplatit nevinovatia mea, dupa curatia mea inaintea Lui” (2Sam.22:25).
●Şi este vorba de răsplata Domnului pe care David a primit-o după nevinovăţia lui. Nu scrie acolo că Dumnezeu l-ar fi răsplătit funcţie de vinovăţie, ci funcţie de nevinovăţie.


2009-10-19 - One [] a scris
Frate Bartolomeu, daca ma iau dupa incredintarea aceasta a dumneavoastra, inseamna ca eu pot acum sa merg sa curvesc ca se prea poate ca Domnul sa fi scris in dreptul meu in "Cartea Lui" ca am sa fac asta, si apoi sigur El ma va ierta ca doar am facut ce a scris El in carte!!! Va dati seama ce afirmatii faceti????? Puneti totul pe seama predestinarii!! E diferenta enorma intre faptul de a scrie viata cuiva bazat pe alegerile lui si a PREDESTINA pe cineva sa faca ce vrei tu. Dumnezeu nu a scris Cartea Lui ca eu sa fac exact viata pe care mi-a planificat-o EL. Dumnezeu STIE ceea ce ce voi ALEGE eu si de aia cunoaste viata mea dinainte!!! Noi nu suntem roboti ci suntem fiinte. Domnul a zis: Iata iti spun azi inainte BINELE si RAUL.! Putea sa zica: "Eu am scris in carte RAUL pentru TINE de aia esti obligat sa alegi RAUL!!!". Frate Bartolomeu va indemn sa cititi biblia si sa cereti lumina de la Domnul. Pana atunci, eu ca si vizitator pe acest site, voi trimite un mesaj administratorilor pentru ca ceea ce spuneti dumneavoastra in aceste comentarii sa fie analizate intrucat raspanditi o erezie, care, repet: trimite oamenii direct in iad!


2009-10-19 - Dean Haddon [] a scris
Multumesc, One. Incerc sa-l aduc pe Bartolomeu la concluzia corecta ca sa-si dea seama ce erezii verbeste. Dar vad ca e inutil. Il face pe Dumnezeu autorul tuturor pacatelor savarsite vreodata! Anatema!!! Dumnezeu vede trecutul, prezentul si viitorul in acelasi moment, de aceea poate sa intoarca spre slava Sa (precum toate lucrurile in viata celor credinciosi merg spre mai bine, nu toate-s bune ci-s indreptate de El spre mai bine) chiar pacatul. Asta si a facut in cu David. Daca nu ea asa, atunci inseamna ca Duhul Sfant l-a condus pe David la curvie si tot apoi El ii cere socoteala de ce a curvit???!!! Anatema!!!


2009-10-19 - Dean Haddon [] a scris
Bartolomeu, poate asta te ajuta putin. In legatura cu Omnipotenta lui Dumnezeu, o intrebare: poate Dumnezeu sa faca o piatra atat de mare ca Singur sa nu o poata ridica?


2009-10-21-Bartolomeu a scris: Pace, fraţilor!
Sînt curios, frate Dean, să aflu cum răspunzi chiar tu la întrebare.
■Depinde ce este scris în dreptul tău, frate One, acolo în Cartea lui Dumnezeu. Dacă este scris să faci ce ai zis, vei face cu certitudine. Dacă nu-i scris aşa ceva, oricît ai încerca, nu vei putea. Şi zici că pun totul pe seama predestinarii. De fapt eu aşa am văzut că demonstrează Biblia.
Chiar am trei întrebări la care aş vrea să-mi răspunzi.
1). Unde era poporul lui Dumnezeu cînd Avraam a aflat de sentinţa robiei Egiptene? Iată şi versetul:
♦„Domnul a zis lui Avram: Sa stii hotarat ca samanta ta va fi straina intr-o tara, care nu va fi a ei; acolo va fi robita, si o vor apasa greu, timp de patru sute de ani” (Fac.15:13).
Eu văd că poporul era pe nicăieri, şi n-o avut ocazia să aleagă, şi nici să facă bine sau rău. Asta nu înseamnă predestinare?
2). Unde era Esau cînd Domnul i-a zis Rebecii că pe el îl urăşte, iar pe Iacov îl iubeşte? Eu văd că ambii prunci încă nu erau născuţi ca să aibă ocazia să facă bine sau rău, ori să aleagă. Asta nu înseamnă predestinare? (vezi Romani 9:10-14).
3). Cartea pe care a scris-o Dumnezeu înainte de începerea lumii, oare pentru ce-o fi scris-o? Nu pentru predestinare?
●Cît despre erezie, mă acuzi degeaba, pentru că eu spun adevărul. Versetele pe care mă bazez se găsesc în Biblie. Şi nu le-am scris eu. Iar Biblia nu poate fi mincinoasă.


2009-10-21 - Dean Haddon [] a scris
Bartolomeu, tu spui ca Atotputernicul Dumnezeu nu poate fi neputincios in nici un caz. Eu iti spun: ATOTPUTERNICUL DUMNEZEU NU POATE MERGE IMPOTRIVA NATURII SALE! El nu poate face un cerc patrat pentru ca asa ceva nu exista. Exact asa nu poate indemna la pacat. Nu poate face nici piatra din acelasi motiv. A predestina pacatul cuiva este IMPOTRIVA NATURII DUMNEZEULUI INFINIT DE SFANT! De aceea asa ceva nici nu se intampla. Iata raspunsul meu.


2009-10-23- Bartolomeu a scris
Mă menţin pe poziţie, şi susţin în continuare că Atotputernicul Dumnezeu nu poate fi neputincios in nici un caz. Şi-ţi explic de ce.
Tu zici că nu există un cerc pătrat. În mod logic, aşa ceva este imposibil să existe (după judecata omenească). Dar la Dumnezeu pînă şi imposibilul poate deveni posibil.
De obicei animalele sînt considerate nişte dobitoace şi nu vorbesc ca oamenii. Totuşi măgăriţa lui Balaam a vorbit ca oamenii (vezi Numeri 22:28-30).
Incendiile devastatoare mistuiesc mulţi oameni cuprinşi în văpaia focului, fără speranţă de scăpare. Dar cei trei tineri care au încăput în cuptorul lui Nebucadneţar, care era super-încins au ieşit vii şi nevătămaţi de acolo (vezi Daniel 3).
Inundaţiile nimicitoare înghit sumedenie de oameni. De imaginat ce a făcut Tsunami cu oamenii de pe plajă. S-a estimat 11.000 victime.
Totuşi, în largul mării, pe o furtună cu valuri uriaşe, Iona a fost aruncat peste bord. A ajuns în fundul mării cu milioane de tone de apă deasupra lui, şi a ieşit viu şi nevătămat de acolo, ca să ajungă la Ninive (vezi cartea Iona).
Exemple din astea sînt suficiente în Biblie, iar sezonul minunilor Domnului nu s-a încheiat. De ce i-ar fi imposibil Domnului să facă un cerc pătrat? Crezi că L-ar împiedica Logica? Aşa cum s-a inventat cercul şi pătratul, tot aşa se poate inventa şi cercul pătrat, chiar dacă n-i se pare imposibil. De ce n-ar depăşi Dumnezeu natura Sa infinită, ca să facă totuşi o piatră aşa după cum ai spus, şi să-ţi demostreze (să Se prefacă) că n-ar putea să o urnească?
♦Citez din ce ai scris: [A predestina pacatul cuiva este IMPOTRIVA NATURII DUMNEZEULUI INFINIT DE SFANT! De aceea asa ceva nici nu se intampla.] Şi totuşi s-a întîmplat.
Din punctul nostru de vedere, minciuna este păcat incriminat în cele 10 porunci. Şi Dumnezeu S-a folosit de un duh de minciună, ca să-l înşele pe Ahab (vezi 1Regi 22:19-23).


2009-10-23 - Dean Haddon [] a scris
Dumnezeu pur si simplu a INGADUIT ca duhul de minciuna sa-l insele pa Ahab, ca planurile Lui sa se implineasca. Dumnezeu nu poate fi autorul raului. E simplu.


2009-10-23 - Dean Haddon [] a scris
Si cum Dumnezeu Se poate depasi pe Sine Insusi??? Oare nu intelegi ce spui, frate??? Exemplele aduse sant minuni clare. Dar nu merg impotriva naturii lui Dumnezeu si nu Il depasesc in infinitate asa cum propui.


2009-10-23- Bartolomeu a scris
A îngădui înseamnă a fi deacord luînd o decizie. Trebuie de văzut aici că s-a împlinit hotărîrea lui Dumnezeu, nicidecum a duhului de minciună. Acel duh s-a pus la dispoziţia Domnului, s-a oferit voluntar. Dar autorul deciziei de amăgire a lui Ahab era chiar Dumnezeu. Citeşte ce este scris:
♦„Domnul a zis: "Cine va amăgi pe Ahab, ca sa se suie la Ramot din Galaad si sa piara acolo?" Si au raspuns unul intr'un fel, altul intr-altul...
Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: "Eu il voi amagi.” (1Regi 22:20-23) // ▪Deci nu este vorba de îngăduire, ci chiar de o decizie luată înainte de a se oferi acel duh de minciună ca voluntar.
Toate duhurile provin de la unicul Dumnezeu. EL este Stăpânul tuturor duhurilor. Şi duhurile nu pot face nimic de capul lor, pînă nu primesc puterea de a face ceva prin Cuvântul lui Dumnezeu. Ele sînt doar duhuri slujitoare (Evr.1:14). Şi spuneai că Dumnezeu nu poate fi autorul raului. Deci nu-i chiar atît de simplu.
●De ce Dumnezeu nu ar putea să Se depăşească pe EL însuşi? Nu este deloc o problemă pentru EL, fiind Atotputernic. În felul acesta mai adaugă noi recorduri în materie de minuni. De ce ţii cu tot dinadinsul să-L vezi pe Dumnezeu măcar cît de cît neputincios în ceva? De ce ar trebui ştirbită Atotputernicia lui Dumnezeu? Sau poate nu avem acelaş Dumnezeu? Dacă te menţii pe poziţia asta, înseamnă că te închini la un dumnezeu neputincios măcar din anumite puncte de vedere. Eu prefer să mă închin la Dumnezeul cel Atotputernic care nu se împiedică de logica omenească.
■Dacă Dumnezeu este Viaţa infinită, care nu poate fi curmată nicicum în vecii vecilor, iată că EL S-a depăşit pe Sine însuşi ca să şi moară la Golgota spre satisfacţia Fariseilor, cărturarilor, preoţilor cei mai de seamă, saducheilor, şi a învăţătorilor legii. A înregistrat atunci un nou record prin care se poate dovedi că EL, în afară de faptul că este Viaţa veşnică, a putut să mai şi moară, ca să demonstreze că mai este şi Învierea (Ioan 11:25). Acum ce părere ai? Oare înţeleg ce spun?


2009-10-23 - Dean Haddon [] a scris
Dumnezeul meu este Dumnezeul Bibliei! Pe al tau, care se foloseste de rău, păcat, curvie s.a.m.d ca sa-si implineasca planurile (ca altfel nu poate) nu-l cunosc si nici nu vreau. Il vad neputincios si fals. Esti absolut gresit pana la cele mai mici detalii. Ai ratat total Evanghelia. Nu intelegi nimic. Vorbesti erezii si nici macar nu recunosti. As putea sa-ti aduc versete ca exemplu dar ce folos ca nu le intelegi sensul adevarat. Mai citeste odata predica, probabil adresarea lui Isus este exact pentru tine. Fii binecuvantat.
P.S. Te sfatuiesc sa renunti la pozitia asta, o sa te trimita in iad.


2009-10-23 - Dean Haddon [] a scris
Un exemplu: Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci şi ucizi cu pietre pe cei trimişi la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii sub aripi, şi N-AȚI VRUT!


2009-10-25 - Dean Haddon [] a scris
Studiu biblic...lectia a doua. Si daca, dupa cum spui tu, Dumnezeu nu poate fi neputinciuos in nici un caz, reiese ca Dumnezeu POATE PACATUI! Treaba e ca tu nu intelegi corect atributele lui Dumnezeu. Atotputernicia Lui nu poate "intra in conflict" cu sfintenia Sa (care prevede ca Dumnezeu este separat de pacat la o distanta infinita). Exact asa (lucru posibil daca talmacim atotputernicia dupa Bartolomeu) pentru ca Dumnezeu este si vesnic (adica nu va inceta sa existe niciodata).
Daca asa stau lucrurile, atunci, dupa tine, planificarea tuturor pacatelor il face pe Singur Dumnezeu AUTORUL TUTUROR PACATELOR! Dar tot El zice: "Fiti sfinti caci Eu sant sfant!" Cum pot sa fiu, doar nu depinde de mine deloc! Iar in alt loc scrie: "Tu urasti pe cei ce fac faradelegea!". De ce ii mai urasti, daca Singur i-ai facut sa savarseasca faradelegea? Adica El a planificat orice pacat (fara alternativa) si apoi incrimineaza omului vina, zicand "te urasc ca pacatuiesti" si in alt loc "daca cel rau (pacatosul) nu se intoarce la Dumnezeu, El isi ascute sabia si-l loveste..." (cum ar putea pacatosul dar singur sa se intoarca?) si inca mai adauga: "Caci plata pentru pacat este moarte", adica o sa mergi in iad daca mai pacatuiesti. Pai cum sa nu pacatuiesc, daca Tu mi le-ai scris??? Cum sa nu merg in iad, daca tu mi-ai planificat asa soarta!?
Nici nu pot sa-mi inchipui credinta intr-un dumnezeu, care (dupa Bartolomeu) a planuit un atentat impotriva sa (rascoala lui Lucifer de ex.), si apoi l-a gonit din cer (reiese ca bietul satan n-are nici o vina) care planuieste toate pacatele (fara alternativa) si apoi zice: "impotriva mea, numai impotriva mea ai pacatuit" (pai tu mi le-ai scris, ce por sa fac?) si apoi mai ma trimite si in iad (zicand ca e dragoste, indurare, milos) pentru aceea ce singur mi-a scris in dreptul meu. Absurd!
P.S. Daca ma intalnesc cu dumnezeul tau il fac praf la argumente.


2009-10-25- Bartolomeu a scris
Dacă nu mai ai argumente, frate Dean, ca să-mi demonstrezi că sînt greşit, nu trebuie să-L faci pe Dumnezeu mincinos. Ai scris că Dumnezeul tău este Dumnezeul Bibliei. Şi dacă nu recunoşti versetele pe care le-am extras din aceeaşi Biblie (în comentariile mele), rezultă că tu nu ai o problemă cu mine, ci chiar cu Dumnezeu. Este foarte riscant să-L faci mincinos. Dacă tu afirmi că-L vezi neputincios si fals, îţi atragi asupra ta toată mânia Lui, şi va fi greu să suporţi consecinţele.
Dumnezeul Bibliei încă nu-l cunoşti suficient de bine. EL deşi este iubire, dragoste, iertător, mîntuitor, răscumpărător, salvator (aşa după cum vrei să-L vezi), mai poate fi şi mânios, răzbunător, şi chiar poate să omoare, măcar că tu nu accepţi. Citeşte ca să te convingi!
♦„Mânia Mea se va aprinde, si va voi nimici cu sabia” (Exod.22:24).
♦„Mania Domnului s-a aprins cu tarie” (Num.11:10).
♦„Lăsati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: "Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati", zice Domnul” (Rom.12:19).
♦„Domnul omoara si invie, El pogoara in locuinta mortilor si El scoate de acolo” (1Samuel 2:6).
♦„Sa stiti dar ca Eu sunt Dumnezeu, Si ca nu este alt dumnezeu afara de Mine; Eu dau viata si Eu omor, Eu ranesc si Eu tamaduiesc, Si nimeni nu poate scoate pe cineva din mana Mea” (Deut.32:39).
♦„Cine a facut gura omului? Si cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb? Oare nu Eu, Domnul?” (Exodul 4:11).
♦„Domnul a zis lui Osea: "Du-te, si ia-ti o nevastă curvă” (Osea 1:2).
♦„Domnul a aţâţat duhul imparatilor Mediei” (Ier.51:11).
♦„Domnul a aţâţat impotriva lui Ioram duhul Filistenilor si al Arabilor, cari sunt in vecinatatea Etiopienilor” (2Cron.21:1).
♦„Dumnezeul lui Israel a aţâţat duhul lui Pul, imparatul Asiriei, si duhul lui Tilgat-Pilneser, imparatul Asiriei” (1Cron.5:26).
♦„Saul a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul. (1Sam.16:14).
♦„Domnul a hotarat lucruri rele impotriva ta” (1Regi 22:23).
●Lista ar fi mai lungă, dar cred că este suficient ca să vezi că Dumnezeul Bibliei poate fi şi autorul/iniţiatorul răului cu toate derivaţiile sale. Bănuiesc că ai văzut de unde venea duhul rău care-l muncea pe Saul.
♦„Iata ca un duh rău de la Dumnezeu te munceste” (1Sam.16:15).
Bine-ar fi să mai reciteşti comentariile mele, pentru că uite ce ai scris despre mine: [Esti absolut gresit pana la cele mai mici detalii. Ai ratat total Evanghelia. Nu intelegi nimic. Vorbesti erezii si nici macar nu recunosti.]
■Poziţia pe care mă menţin nu mă trimite în iad, pentru că eu nu-L fac mincinos pe Dumnezeu. Eu ÎL recunosc şi în versetele pe care ţi le-am oferit ca să le citeşti.
▪Despre exmplul pe care mi l-ai dat din Matei 23:27 se poate întreba: Cine erau aceia din Ierusalim care omorau pe prooroci? Erau Fariseii, Cărturarii, Învăţătorii Legii şi Preoţii cei mai de seamă. Lor le era adresat versetul cu pricina. Ei erau cei care n-au vrut. Despre ei este vorba în tot capitolul 23 din Matei. Pe ei îi ameninţa Domnul cu „Vai de voi!” Deschide Biblia să vezi şi să te convingi, ca să nu zici că spun erezii! Cine le dădea puterea ca să omoare prooroci? Legea. Ei erau slujitorii Legii. Şi Legea cine o dăduse? Acelaşi Dumnezeu. Şi iată în „Matei 26” pentru ce motiv puteau ei să osîndească la moarte:
♦63.Marele preot a luat cuvantul si I-a zis: "Te jur, pe Dumnezeul cel viu, sa ne spui daca esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu." 64. "Da", i-a raspuns Isus, "sânt!” 65. Atunci marele preot si-a rupt hainele, si a zis: "A hulit! Ce nevoie mai avem de martori? Iata ca acum ati auzit hula Lui. 66. Ce credeti?" Ei au raspuns: "Este vinovat sa fie pedepsit cu moartea."
▪Deci motivul osîndirii la moarte era pentru că Isus spunea adevărul. Fiecare prooroc spunea adevărul. Dar ei nu recunoşteau şi osîndeau. Aşa şi în cazul nostru. Eu spun adevărul şi tu nu recunoşti, învinuindu-mă de erezie.
●●●●●●●●●●●
Mulţumesc şi pentru lecţia a doua. Adică tu eşti învăţătorul iar eu elevul supus la examene. Şi ai găsit cîteva argumente şubrede.
▪Atributele lui Dumnezeu sînt doar limitări ale puterii lui Dumnezeu născocite de logica omenească. Unde scrie în Biblie că Dumnezeu este separat de pacat la o distanta infinita? EL într-adevăr este fără de păcat, dar să nu uităm că tot EL este dătătorul Legii. Şi legea nu a dat-o pentru EL însuşi, ci pentru supuşii lui. Aşa că cine-l va împiedica pe EL să îndemne omul pentru a păcătui?
▪Ţi-am dat exemplul din „1Regi 22:20-22”. Este clar că EL a vrut şi a îndemnat acel duh de minciună ca să fie în gura proorocilor lui Ahab. Au putut uza proorocii aceia de libertatea de a alege ca să nu spună minciuni? N-au putut. Deci omul fiind doar lut/ţărână nu face ce vrea el, ci face exact ce vrea duhul care-l stăpîneşte. Şi duhul de unde provine? De la acelaş Dumnezeu care a prevăzut prin lege să nu păcătuieşti.
▪Ai scris că Dumnezeu nu se poate autodistruge. Ai perfectă dreptate că EL este veşnic, dar el poate distruge omenirea, ca să nu aibă cine să-l mai facă neputincios nici măcar din acest punct de vedere. Şi la urma urmei ce sîntem noi cu toţii? Nu sîntem noi mădularele Lui? Deci prin distrugerea lumii, înseamnă că se poate autodistruge în plan material. Şi Dumnezeu ar deveni exact ce fusese mai înainte de întemeierea lumii, cînd nu era nici un om pe faţa pămîntului. Aşadar nu este neputincios nici în acest caz.
▪Dacă EL a zis: "Fiti sfinti caci Eu sant sfant!", către cine S-a adresat? Le-o zis cumva Fariseilor? Le-a zis doar ucenicilor; adică celor aleşi de EL.
●Tot ce ai scris tu, începînd de la „Daca asa stau lucrurile...” pînă la „Absurd!” este foarte corect. Dumnezeu te poate împinge la păcat, după care să-ţi aplice pedeapsa. Atîta timp cît omul este unealta Lui de care se foloseşte, EL face ce vrea cu ea. De aceea sînt două categorii de oameni pe acest pămînt. Unii vor cunoaşte mântuirea Domnului, iar altora le este interzisă prin predestinare, şi nimeni nu poate să-I ceară socoteală. Uite ce scrie aici:
■„Multi Imi vor zice in ziua aceea: "Doamne, Doamne! N'am proorocit noi in Numele Tau? N'am scos noi draci in Numele Tau? Si n'am facut noi multe minuni in Numele Tau?" Atunci le voi spune curat: "Niciodata nu v'am cunoscut; departati-va dela Mine, voi toti cari lucrati faradelege." (Mat.7:22-23).
■„Atunci Imparatul va zice celor dela dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia, care v'a fost pregatita dela intemeierea lumii” (Matei 25:34).
■„Apoi va zice celor dela stanga Lui: "Duceti-va dela Mine, blestematilor, in focul cel vecinic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!” (Matei 25:41).
▪Aşa că argumentele tale sînt făcute praf înaintea Dumnezeului meu.


2009-10-26 - Dean Haddon [] a scris
In primul rand - nu-L fac pe Dumnezeu mincinos (pe Cel Adevarat). In al doilea rand - neputincios si slab este dumnezeul pe care tu mi-l propui (nu al Bibliei si nu al meu). In al treilea rand - faptul ca Dumnezeul adevarat este mânios si poate pedepsi se datoreaza nu predestinarii. Chiar Dumnezeu ca sa trimita in iad trebuie sa aiba un motiv (nu cred ca ar pedepsi un om fara nici un pacat de ex.). In al patrulea rand - minciuna provenea de la duhul rau nu de la Dumnezeu (El a intrebat: "Cum o sa-l inseli?" si n-a zis:"am pregatit o minciuna, du-te si spune-o lui Ahab"). In al cincilea rand - nu fugi de la tema. Ai zis ca omul nu se poate impotrivi voii lui Dumnezeu, dar El Singur zice: "...N-ati vrut" (mai sant zeci de versete care confirma asta, daca vrei iti mai fac o lectie). Si duhurile si oamenii sant inzestrati cu vointa (Dumnezeu o are si oamenii sant creati dupa chipul Sau). In al saptelea rand - Biblia a fost scrisa de Dumnezeu, si ea proclama clar atributele lui Dumnezeu (ma mir ca nu stii).In al optulea rand - tot ce am scris este corect si vorbeste impotriva doctrinei de care te tii (n-ai gasit nici un alt contraargument). Fii binecuvantat.


2009-10-26 - Dean Haddon [] a scris
Ca sa nu vorbom prea multe...arata un exemplu pe baza Bibliei cand: 1/ Dumnezeu pedepseste, se razbuna, omoara fara motiv. 2/ Dumnezeu indeamna pe cineva la pacat fara vreo pricina. Si apoi raspunde doar la o intrebare: Poate Dumnezeu pacatui? Gandeste-te bine. P.S. ceea ce ai scris despre Lege si proroci mi-e rusine si sa citesc de aceea nici nu mai comentez.


2009-10-26- Bartolomeu a scris
Frate Dean. Expun pe rînd ce ai scris tu, ca să vezi răspunsurle mele. Altfel pare c-ar fi zadarnic să-ţi explic. Te rog să fii atent! Întrebările tale vor începe cu un pătrat, iar răspunsurile mele vor începe cu un romb.
■Nu-L fac pe Dumnezeu mincinos (pe Cel Adevarat). Neputincios si slab este dumnezeul pe care tu mi-l propui (nu al Bibliei si nu al meu).
♦Oare versetele pe care le-am adus în discuţie nu se află şi în Biblia pe care o citeşti şi tu? Dacă da, cum poţi să afirmi că eu ţi-aş propune un dumnezeu care nu s-ar afla în Biblie? Eu discut despre Dumnezeul care este Creatorul cerurilor şi al pămîntului, Cel care l-a făcut pe om şi i-a suflat suflare de viaţă în nări. Eu nu am alt dumnezeu, aşa cum insinuezi. Deci este vorba despre Dumnezeul cel Adevărat. Pe EL îl faci tu mincinos dacă nu accepţi versetele pe care le-am adus ca exemplu în comentariile mele anterioare. De aceea te-am rugat să le reciteşti şi să verifici corectitudinea lor direct din Biblia pe care o citeşti tu. Versetele respective nu le-am extras din Biblie ca să ţi le arăt degeaba. Dacă nu le bagi în seamă şi nu le iei în consideraţie, vei continua să-L ponegreşti pe Dumnezeul lui Avraam, a lui Isaac şi a lui Iacov în aşa fel încît imaginea Lui va avea mult de suferit. În felul acesta te expui la nişte riscuri inimaginabile. Vei stîrni urgia lui Dumnezeu care nu va întîrzia să-ţi răsplătească după cum vorbeşti despre EL. Dumnezeu dacă este Atotputernic nu înseamnă c-ar fi şi neputincios în acelaşi timp. Că nu vrei tu să te desprinzi de o anumită doctrină, este problema ta, dar nu-L subestima pe Dumnezeu, pentru că EL nu se lasă batjocorit (Gal.6:7).
■Faptul ca Dumnezeul adevarat este mânios si poate pedepsi se datoreaza nu predestinarii. Chiar Dumnezeu ca sa trimita in iad trebuie sa aiba un motiv (nu cred ca ar pedepsi un om fara nici un pacat de ex.).
♦Dumnezeu poate fi bucuros sau mânios funcţie de cum a scris în Carte. De ce n-ar fi predestinate şi stările Lui sufleteşti? Cine-L putea împiedica atunci cînd a scris, să nu le prevadă aşa după cum a fost voia Lui? Tu nu erai pe atunci ca să-I atragi atenţia. Este problema Lui cum Şi-a imaginat tot scenariul. Dacă EL vrea să pedepsească pe cel fără vină, la fel ca şi pe cel vinovat, este pentru că EL e Suveran şi nu trebuie să Se încadreze numaidecît într-o anumită regulă de conduită. Cum poţi tu să-I ceri socoteală? „Dar, mai de graba, cine esti tu, omule, ca sa raspunzi impotriva lui Dumnezeu? (Rom.9:20).
■Minciuna provenea de la duhul rău nu de la Dumnezeu (El a intrebat: "Cum o sa-l inseli?" si n-a zis:"am pregatit o minciuna, du-te si spune-o lui Ahab").
♦Tu vezi numai ce-ţi convine şi se încadrează în doctrina pe care o îmbrăţişezi. Citeşte cu atenţie! ─„Domnul a zis: "Cine va amagi pe Ahab, ca sa se suie la Ramot din Galaad si sa piara acolo?" Si au raspuns unul intr'un fel, altul intr'altul. Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: "Eu il voi amagi." Domnul i-a zis: "Cum?" "Voi iesi", a raspuns el, "si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor proorocilor lui." Domnul a zis: Il vei amagi, si-ti vei ajunge tinta; iesi, si fa asa!" (1Regi 22-20-22). ─Cine a avut iniţiativa? Eu văd că a avut-o Dumnezeu, nicidecum duhul care s-a oferit. Iar acel duh era un duh oarecare, tot aşa cum erau şi celelalte duhuri care răspunseseră mai înaintea lui. Sper să vezi că acolo era ca un fel de şedinţă pe care Dumnezeu o avea cu îngerii. Şi era vorba despre o înşelătorie pusă la cale chiar de Dumnezeu, pentru că EL a întrebat „Cine va amagi pe Ahab”. Duhul doar s-a pus la dispoziţia Domnului ca să-I împlinească voia. Propunerea a fost acceptată de Dumnezeu care i-a dat putere duhului să procedeze întocmai. Aşa că nu mai răstălmăci versetele în favoarea ta ca să induci în eroare pe cititori.
Mai adaug aici că duhul rău care-l muncea pe Saul, venea de la Dumnezeu (vezi comentariul anterior) nu de la satan. Deci Dumnezeu poate emite şi duhuri rele.
■Ai zis ca omul nu se poate impotrivi voii lui Dumnezeu, dar El Singur zice: "...N-ati vrut" (mai sant zeci de versete care confirma asta, daca vrei iti mai fac o lectie). Si duhurile si oamenii sant inzestrati cu vointa (Dumnezeu o are si oamenii sant creati dupa chipul Sau).
♦Îmi pare rău dar se pare că elevul este pus în situaţia de a ţine lecţii profesorului. Şi ce dacă oamenii sînt creaţi după chipul Său?
Chipul nu presupune şi voinţă.
Uite ce scrie aici! ─„Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu” (Gen.1:27). Nu este scris acolo că l-ar fi înzestrat pe om şi cu voinţă. Voinţa nu face parte din imagine/înfăţişare. Voinţa este cu totul altceva. Din ce anume a fost zidit/creat omul? Eu am văzut că din ţărână/lut. Această ţărână a fost transformată în carne. Şi uite ce zice Domnul! ─„Carnea nu foloseste la nimic” (Ioan.6:63). Chiar Domnul Isus avea formă de om şi nu se putea bucura de voinţă proprie. EL nu făcea altceva decît doar îndemnurile primite de la Tatăl.
Citeşte şi minunează-te! ─„Eu nu pot face nimic de la Mine insumi: judec dupa cum aud; si judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut sa fac voia Mea, ci voia Tatalui, care M'a trimes” (Ioan.5:30).
A cui voie făcea Domnul Isus? Făcea voia Tatălui, nicidecum a Lui însuşi. Dacă EL nu putea face voia Lui, ceilalţi oameni cum de-şi permit să facă voia lor? Cine le dă asemenea putere?
Nici Pilat n-a făcut voia sa. El a făcut exact cum a simţit îndemnul de sus, măcar că ar fi vrut să-L elibereze pe Isus. Şi nu L-a eliberat pentru că trebuia să se împlinească Scripturile.
Urmăreşte ce este scris! ─„ Pilat I-a zis: "Mie nu-mi vorbesti? Nu stii ca am putere sa Te rastignesc, si am putere sa-Ti dau drumul!" ─"N'ai avea nici o putere asupra Mea", i-a raspuns Isus, "daca nu ti-ar fi fost data de sus" (Ioan.19:10-11).
Ai văzut acum de unde avea Pilat puterea de decizie? Nu de la Liberul Arbitru, ci de sus de la Dumnezeu. De ce de la Dumnezeu? Pentru că trebuia să se împlinească Scripturile. Şi asta înseamnă predestinare.
Citeşte ca să te convingi! ─„Atunci Isus le-a zis: "O, nepriceputilor si zabavnici cu inima, cand este vorba sa credeti tot ce au spus proorocii! Nu trebuia sa sufere Hristosul aceste lucruri, si sa intre in slava Sa?" (Luca 24:25-26). „Dar cum se vor implini Scripturile, cari zic ca asa trebuie sa se intample?" (Mat.26:54). „Oare nu va rataciti voi, din pricina ca nu pricepeti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu?” (Marc.12:24). „Dar toate aceste lucruri s-au intamplat ca sa se implineasca Scripturile" (Marc.14:49)
Deci Cartea a fost scrisă pentru predestinare. Inclusiv expresia „N-aţi vrut” este cuprinsă în Carte, şi trebuia să se împlinească. Dumnezeu este loial Cărţii pe care a scris-o.
■Biblia a fost scrisa de Dumnezeu, si ea proclama clar atributele lui Dumnezeu (ma mir ca nu stii).
♦Deacord cu tine. Atributele sînt însuşiri pe care le are Dumnezeu. Eu le cunosc pe toate şi le accept pe toate, spre deosebire de tine care accepţi doar ce-ţi convine, funcţie de doctrina pe care o îmbrăţişezi.
■Tot ce am scris este corect si vorbeste impotriva doctrinei de care te tii (n-ai gasit nici un alt contraargument).
♦Oare! Dacă citeşti în urmă găseşti o grămadă de contraargumente, numai să ai ochi ca să le vezi.
■Dumnezeu pedepseste, se razbuna, omoara fara motiv?
♦Nicidecum, dar motivele tot de EL sînt create. Ele se află în conţinutul Cărţii, şi trebuiesc împlinite.
■Dumnezeu indeamna pe cineva la pacat fara vreo pricina?
♦De ce n-ar îndemna dacă aşa este scris în Carte? Cine i se poate împotrivi? Crezi că poţi să-I dai lecţii de etică/echitate şi Lui?
■Poate Dumnezeu pacatui? Gandeste-te bine!
♦Am mai scris că Dumnezeu a dat legile pentru supuşii Săi, nu pentru EL însuşi. Ceea ce judecăm noi ca fiind păcat, este doar din punct de vedere legal, dar nu-l afectează cu nimic pe Legiuitor. EL are imunitate cu privire la legile date de EL. Şi am adus suficiente dovezi cum Dumnezeu poate să îndemne pe om la păcat ca să aibă motiv a-l pedepsi. Trebuie doar să citeşti din urmă. Dacă pe Osea l-o îndemnat să-şi ia o nevastă curvă, ar părea că Dumnezeu ar fi păcătuit, dar de fapt aşa era cuprins în planul Lui scris în Carte. Şi nu mai căuta atîtea motive ca să-L faci pe Dumnezeu mincinos şi neputincios, că printre altele mai duci şi pe cititori în rătăcire.


2009-10-26 - Dean Haddon [] a scris
Frate, Bartolomeu...Unu - versetele pe care le-ai dat sant din Biblie, sant adevarate desigur. Dar sensul pe care il vezi in ele si felul cum le talmacesti creeaza un dumnezeu fals si mincinos. Versetele sant scrise chiar de El (si sant bune) iar sensul este dat de tine personal in sustinerea doctrinei tale (si este gresit). Si nu uita, te rog, ca nu sant copil si daca tac la unele lucruri, nu inseamna ca nu observ si nu am ce spune. Crezi ca poti sa ma convingi de ceva, extragând un verset dintr-un anumit context, care are subiecti anumiti, scopuri si motive anumitime (si deseori unice) si sa-mi faci din asta o invatatura generala? Doi - Dumnezeu este atotputernic dar nu merge impotriva Sa PUNCT. Trei - daca Dumnezeu nu se conformeaza unei reguli de conduita, atunci cum de se conformeaza lucrurilor care sant scrise in cartea despre care tot vorbesti (care de fapt reiese ca este anume o asa regula - te contrazici pe tine, si nu e prima oara)? Patru - iarasi extragi versete din context, care nu se potrivesc la cazul de fata. Cinci - ai nota unu la intelegerea versetului cu "dupa Chipul Sau" - ratiune, vointa, sentimente(dupa spusele tale Dumnezeu e de asemenea din tarana). Sase - un lucru e sa accepti atributele lui Dumnezeu (imi pare bine), altul e sa le intelegi corect (aici imi pare rau). Sapte - daca Dumnezeu face pe cineva sa pacatuiasca si apoi ii cere socoteala, atunci cum oare mai este drept? Opt - Dumnezeu a stabilit ce este pacatul si nu omul! Fii binecuvantat! P.S. Chiar rog pe cititorii care vor avea timp si dorinta sa spuna pe care dintre ei l-am indus in eroare (poate altcineva face acest lucru). Lasati va rog comentarii. Multumesc.


2009-10-26 - Dean Haddon [] a scris
La replica cu Domnul Isus raspund aparte. Hristos facea voia Tatalui Sau (corect), dar "Eu si Tatal una santem" de aceea voia Tatalui era si voia Lui (nu complic prea mult explicatia ca sa fie mai usor de inteles).


2009-10-27 - Dean Haddon [] a scris
Revizie... Frate Bartolomeu, multumesc de ideea pe care mi-ai dat-o. Am hotarat sa fac o revizie a spuselor tale. Sper ca Duhul Sfant sa-ti vorbeasca, daca va fi voia Lui. 1. Zici ca: „Şi a făcut două categorii de oameni...mantuiti...si care sa nu fie mantuiti”. Dar nu e adevarat – Dumnezeu a facut OAMENII FARA SA-I IMPARTA IN CATEGORII. Pur si simplu nu este nevoie de asa ceva – toti sant la fel pentru El: „Îmi zic: Ce este OMUL (adica toți oamenii), ca să Te gândeşti la el? Şi fiul omului, ca să-l bagi în seamă?” (Psalmi 8:4); „Dar TOȚI s-au rătăcit, toţi s-au dovedit nişte netrebnici; nu este NICIUNUL care să facă binele, niciunul măcar”. (Psalmi 14:3); „Adu-Ţi aminte ce scurtă este viaţa mea şi pentru ce nimic ai făcut pe TOȚI fiii omului. (Psalmi 89:47); TOATE neamurile sunt ca o nimica înaintea Lui, nu sunt decât nimicnicie şi deşertăciune. (Isaia 40:17); Căci TOȚI au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. (Romani 3:23); Da, o nimica sunt fiii omului (adică toți)! Minciună sunt fiii oamenilor (adică toți)! Puşi în cumpănă TOȚ I laolaltă, ar fi mai uşori decât o suflare. (Psalmi 62:9). Dumnezeu a facut pur si simplu OMUL: „I-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, i-a binecuvântat şi le-a dat numele de „OM”, în ziua când au fost făcuţi. (Geneza 5:2). Dumnezeu nu a predestinat pe unii la salvare si pe altii nu. Lucrul acesta este confirmat de faptul ca toti apartin Lui: „Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, LUMEA ŞI CEI CE O LOCUIESC! (Psalmi 24:1); apoi „...Dumnezeu este dragoste...” (1 Ioan 4:16) si este dragoste pentru toti: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu LUMEA (NU PE CEI PREDESTINATI), că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca ORICINE crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16); fiind nepărtinitor: „El judecă lumea cu dreptate, judecă popoarele cu nepărtinire”. (Psalmi 9:8); El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci PENTRU ALE ÎNTREGII LUMI. (1 Ioan 2:2); Şi El a murit pentru TOȚI, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei. (2 Corinteni 5:15); Căci, pe când eram noi încă fără putere, Hristos, la vremea cuvenită, a murit pentru cei NELEGIUITI (nu predestinati). (Romani 5:6); și nu doreste moartea nimanui: „Doresc Eu moartea păcătosului (TOȚI SANT PĂCĂTOȘI) – zice Domnul Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degrabă ca el să se întoarcă de pe căile lui şi să trăiască? (Ezechiel 18:23); Căci Eu nu doresc moartea celui ce moare (TOȚI TREBUIE SĂ MOARĂ CA PLATĂ PENTRU PĂCAT), zice Domnul Dumnezeu. Întoarceţi-vă, dar, la Dumnezeu şi veţi trăi.” (Ezechiel 18:32); Spune-le: „Pe viaţa Mea, zice Domnul Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului, ci să se întoarcă de la calea lui, şi să trăiască. Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă de la calea voastră cea rea! Pentru ce vreţi să muriţi voi, casa lui Israel?” (Ezechiel 33:11). Fenomenul predestinatiei exista, dar varianta in care unii sant facuti sa mearga in iad, iar altii in rai este NEBIBLICA. Isus a murit pentru toti păcătosii, dar de mantuire vor beneficia numai cei ce vor accepta jertfa Lui: Căci Hristos este sfârşitul Legii, pentru ca ORICINE crede în El să poată căpăta neprihănirea. (Romani 10:4); „după cum zice Scriptura: „ORICINE crede în El nu va fi dat de ruşine.” (Romani 10:11); şi ORICINE crede este iertat prin El de toate lucrurile de care n-aţi putut fi iertaţi prin Legea lui Moise. (Faptele apostolilor 13:39); Toţi prorocii mărturisesc despre El că ORICINE crede în El capătă, prin Numele Lui, iertarea păcatelor.” (Faptele apostolilor 10:43); Şi ORICINE trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?” (Ioan 11:26); CINE VA CREDE şi se va boteza va fi mântuit; dar CINE NU VA CREDE va fi osândit. (Marcu 16:16). Intre suvaranitatea lui Dumnezeu si vointa libera nu există contradictie: Dar v-am spus că M-aţi şi văzut, şi tot nu credeţi. Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară: căci M-am coborât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis. Şi voia Celui ce M-a trimis este să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l înviez în ziua de apoi. VOIA Tatălui Meu este ca ORICINE vede pe Fiul şi CREDE în El să aibă viaţa veşnică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.” (Ioan 6:36-40). Amin.


2009-10-28- Bartolomeu a scris
Pătratul indică ce ai scris tu, iar rombul indică ce scriu eu.
1■Versetele pe care le-ai dat sant din Biblie, sant adevarate desigur. Dar sensul pe care il vezi in ele si felul cum le talmacesti creeaza un dumnezeu fals si mincinos. Versetele sant scrise chiar de El (si sant bune) iar sensul este dat de tine personal in sustinerea doctrinei tale (si este gresit).
♦De exemplu dacă am extras din Bblie versetele: [„Saul a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul” (1Sam.16:14) şi „Domnul a hotarat lucruri rele impotriva ta” (1Regi 22:23) şi „Iata ca un duh rău de la Dumnezeu te munceste” (1Sam.16:15)].
Unde vezi tu că am interpretat greşit versetele acestea? Ai zis că versetele sînt bune. De ce nu-i bună interpretarea? Oare te referi la faptul că o parte din versete, măcar că sînt în Biblie, n-ar trebui să fie băgate-n seamă? Deduc asta pentru că tu ţii morţiş ca nu cumva să se demonstreze că Dumnezeu poate face bine dar şi rău, şi că de la EL pornesc şi duhurile rele, nu numai cele bune. Oare ce interese ai de nu vrei să se cunoască adevărul? Ai vre-un avantaj, sau îţi dai seama că dacă ai recunoaşte ai pierde din credibilitate atît cu privire la predică cît şi în ochii celor care te cunosc?
Îmi dau seama că poţi pierde din popularitate şi ţi-ar scade prestigiul, dar riscul e mai mare în faţa lui Dumnezeu dacă faci tot posibilul să ascunzi adevărul. •Hai să vedem cum vrei tu să fie interpretate versetele pe care le-am adus ca exemplu. Oare ai vrea să fi interpretat că duhul rău care-l muncea pe Saul venea de la satan, măcar că în Biblie scrie că venea de la Dumnezeu? Dacă este scris că „Domnul a hotarat lucruri rele impotriva cuiva”, eu ar fi trebuit să interpretez că de fapt altcineva a hotărît aşa ceva? Oare nu-ţi dai seama că se schimbă complet înţelesul? Cine îmi dă dreptul să distorsionez Cuvântul Domnului? ≈
2■Si nu uita, te rog, ca nu sant copil si daca tac la unele lucruri, nu inseamna ca nu observ si nu am ce spune. Crezi ca poti sa ma convingi de ceva, extragând un verset dintr-un anumit context, care are subiecti anumiti, scopuri si motive anumitime (si deseori unice) si sa-mi faci din asta o invatatura generala?
♦Chiar sînt curios la care/câte lucruri ai tăcut. Te-aş ruga să înşiri măcar o parte din ele! Şi chiar comentează-le ca să nu mai fii copil. Dă-mi şi exemple de versete extrase de mine din contextul lor, pe care le-am interpretat altfel decît cum le-ai fi interpretat tu. Sînt nerăbdător să le văd. ≈
3■Dumnezeu este atotputernic dar nu merge impotriva Sa PUNCT.
♦Nu văd aici unde-i problema. Am zis eu că ar merge împotriva Sa? Arată-mi, te rog, unde am scris eu aşa ceva! Şi dacă tot ai pus punct, pentru ce ai mai scris şi „PUNCT”? ≈
4■Daca Dumnezeu nu se conformeaza unei reguli de conduita, atunci cum de se conformeaza lucrurilor care sant scrise in Cartea despre care tot vorbesti (care de fapt reiese ca este anume o asa regula - te contrazici pe tine, si nu e prima oara)?
♦Afişează măcar cîteva aspecte cînd m-am contrazis eu însămi, ca să fie credibilă afirmaţia ta. Cititorii nu te vor crede pe cuvînt dacă nu arăţi şi dovezile. Şi dacă nu le arăţi, înseamnă că doar vrei să mă împroşti cu noroi. Eu susţin că Dumnezeu nu se conformeaza regulilor de conduita destinate supuşilor Săi, ci se conformează doar scenariului scris în Carte. Scenariul nu trebuie confundat, pentru că el cuprinde şi depăşirea unor limite logice, chiar privitor la anumite norme de conduită pe care Autorul nu este obligat să le respecte. Nu eşti tu în măsură să-I atragi atenţia Domnului ce anume să respecte şi ce nu. ≈
5■Iarasi extragi versete din context, care nu se potrivesc la cazul de fata.
♦Aici, unde ai notat cu „Patru” ai repetat acelaşi lucru ca şi la punctul 2 (în comentariul tău este pe la început, înainte de „Doi”). Nu te grăbi ca să nu greşeşti! ≈
6■Ai nota unu la intelegerea versetului cu "dupa Chipul Sau" - ratiune, vointa, sentimente (dupa spusele tale Dumnezeu e de asemenea din tarana).
♦Mulţumesc frumos, dar n-am nevoie de note. Păstrează pentru tine! Meriţi nota asta cu prisosinţă. De ce ai vrea să înţeleg după cum vrei tu? De cînd raţiunea, voinţa şi sentimentele au chip /formă /imagine /înfăţişare? Eu înţeleg că Dmnezeu nu este din ţărână, pentru că este Duh (Ioan 4:24), dar pe om l-a făcut din ţărână, asemeni Lui doar la înfăţişare, nicidecum şi la alte caracteristici /capacităţi. ≈
7■Un lucru e sa accepti atributele lui Dumnezeu (imi pare bine), altul e sa le intelegi corect (aici imi pare rau).
♦Hai să văd şi eu care/cîte din ele nu le-am înţeles corect! Şi corectează-mă dacă poţi! Nu te mulţumi doar să mă apostrofezi fără nici o dovadă! ≈
8■Daca Dumnezeu face pe cineva sa pacatuiasca si apoi ii cere socoteala, atunci cum oare mai este drept?
♦Dumnezeu este drept, indiferent de faptul că ţie ţi se pare c-ar greşi (funcţie de logica omenească). Oare cum de îndrăzneşti să-l judeci pe Dumnezeu? Planurile Lui le întocmeşte după cum Îi este voia, nicidecum după cum vrei tu. Ai uitat aşa repede că este Suveran? ≈
9■Dumnezeu a stabilit ce este pacatul si nu omul!
♦Am zis eu altcumva? Sau te referi la faptul că dacă EL a stabilit, ar rezulta că inclusiv EL trebuie să respecte Legea? Adică Legea ar fi mai presus decît Legiuitorul? Chiar nu înţeleg de ce ai scris fraza asta. ≈
10■La replica cu Domnul Isus raspund aparte. Hristos facea voia Tatalui Sau (corect), dar "Eu si Tatal una santem" de aceea voia Tatalui era si voia Lui (nu complic prea mult explicatia ca sa fie mai usor de inteles).
♦Zici că-i uşor de înţeles, dar chiar nu ştiu ce vrei să explici de-ar fi atît de complicat. Adică Isus şi Tatăl este o singură persoană, numai că voinţele ar fi două ce coincid? Sau vrei să insinuezi c-ar fi două persoane, şi drept urmare ar fi normal să fie două voinţe? Eu nu cred nici una din aceste variante. De aceea te rog să fii mai explicit! ≈
11■Revizie... Zici ca: „(Dumnezeu) Şi-a făcut două categorii de oameni...mântuiti...si nemântuiti”. Dar nu e adevarat – Dumnezeu a facut OAMENII FARA SA-I IMPARTA IN CATEGORII. Pur si simplu nu este nevoie de asa ceva – toti sant la fel pentru El.
♦Din atîtea exemple pe care le-ai cules, nu ai dovedit cu niciuna că ar fi aşa cum susţii. De ce n-ai amintit nimic şi de versetele pe care le-am adus eu în discuţie în comentariul meu (din 2009-10-25) partea a doua pe la sfîrşit? Sau ele nu trebuiesc băgate-n seamă, şi sînt scrise degeaba în Biblie? Bănuiesc că ştii la care mă refer. Iată că le mai amintesc odată; poate nu le mai ocoleşti: •„Multi Imi vor zice in ziua aceea: "Doamne, Doamne! N'am proorocit noi in Numele Tau? N'am scos noi draci in Numele Tau? Si n'am facut noi multe minuni in Numele Tau?" Atunci le voi spune curat: "Niciodata nu v'am cunoscut; departati-va dela Mine, voi toti cari lucrati faradelege." (Mat.7:22-23). „Atunci Imparatul va zice celor dela dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia, care v'a fost pregatita dela intemeierea lumii” (Matei 25:34). „Apoi va zice celor dela stanga Lui: "Duceti-va dela Mine, blestematilor, in focul cel vecinic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!” (Matei 25:41). Ce zici acuma, au valoare versetele astea, sau te-ai hotărît să le scoţi din Biblia ta? ≈
12■„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu LUMEA (NU PE CEI PREDESTINATI), că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca ORICINE crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16).
♦Îmi imaginez că tu n-ai citit predica „Dumnezeu iubeşte lumea” adăugată în Resurse Creştine de către Vlaicu Traian. Dacă o cauţi la litera „D” vezi că mai este o altă predică intitulată la fel, dar scrisă de altcineva (titlul fiind cu majuscule). Aş vrea să citeşti exact ce-ţi indic, şi spune-mi, te rog, părerea ta. După aceea discutăm şi despre credinţă, dacă mai vrei să dialogăm.


2009-10-28 - Dean Haddon [] a scris
Am inteles. Nu mai fac nici un comentariu mai departe. O sa discut cu tine mai departe daca imi dovedesti pe baza Bibliei ca Cartea despre care vorbesti exista si e anume asa cum spui.


2009-10-28 - Dean Haddon [] a scris
Dar totusi la intrebarea cu duhurile voi raspunde. Poti sa dai ca exemplu toate versetele unde gasesti afirmatii asemanatoare. Toate sant din Biblie, sant bune, sant scrise de Duhul Sfant. Dar din nici unul din ele n-o sa reiasa ca Dumnezeu este Acela care VREA sa savarseasca raul. Iti mai repet pentru ultima oara si nu ma intereseaza ce spui, ce acuzatii imi aduci si ce interese ai. „Saul a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul” = „Saul a fost muncit de un duh INGADUIT (PERMIS) (din cauza pacatului) de Dumnezeu sa-l munceasca (in acest caz Dumnezeu are tot dreptul sa faca asa ceva pentru că este DREPT)” (si de multe ori in Biblie ceea ce Dumnezeu ingaduie este prezentat ca si ar veni de la El); „Domnul a hotarat lucruri rele impotriva ta” = „Domnul A INGADUIT (PERMIS) (din cauza pacatului si are tot dreptul pentru ca este DREPT) sa ti se intample lucruri rele”; „Iata ca un duh rău de la Dumnezeu te munceste” = „Iata ca un duh rau INGĂDUIT (PERMIS) DE DUMNEZEU (din cauza păcatului si are tot dreptul pentru că este DREPT) te muncește”. P.S. Sant crestin si nu o sa bag in seama acuzatiile pe care mi le-ai incriminat.


2009-10-28 - Dean Haddon [] a scris
„Pentru ce N-AI ASCULTAT!!! glasul Domnului? Pentru ce te-ai aruncat asupra prăzii şi ai făcut CE ESTE RAU!!! înaintea Domnului?” (1 Samuel 15:19) - vad un MOTIV (PĂCATUL!!!) pentru care lui Saul i s-au intamplat lucrurile respective. DUMNEZEU PEDEPSESTE PACATUL ASA CUM A ALES EL SI A RAMAS DREPT SI SFANT (punct). „N-a fost nimeni care să se fi vândut, pentru ca să facă CE ESTE RAU (PĂCAT!!!) înaintea Domnului, CA AHAB, pe care nevasta sa, Izabela, îl aţâţa la aceasta. (1 Împăraţi 21:25). Iarăși văd un MOTIV (PĂCATUL!!!) pentru care lui Ahab i s-a intamplat lucrurile respective. DUMNEZEU IARASI PEDEPSESTE PACATUL IN MODUL CUM A HOTARAT EL SI RAMANE SFANT SI DREPT (punct). Er, întâiul născut al lui Iuda, ERA RĂU (FOARTE PĂCĂTOS!!!) înaintea Domnului; şi Domnul l-a omorât. (Geneza 38:7) - exact același lucru. „Când VEȚI PĂRĂSI (PĂCAT!!!) pe Domnul şi veţi sluji unor dumnezei străini (PĂCAT!!!), El Se va întoarce şi vă va face rău şi vă va nimici, după ce v-a făcut bine.” (Iosua 24:20) - același motiv. DUMNEZEU NU MERGE IMPOTRIVA NATURII SALE NICIODATA!!! INTOTDEAUNA GASESTE UN MOD DE A FI SUVERAN, ATOTPUTERNIC, SFANT, DREPT. IUBITOR, INDURATOR - FARA CA ACESTE ATRIBUTE SA FIE INCALCATE UNUL DE ALTUL (punct).


2009-10-28- Bartolomeu a scris
Punctul nu este punct dacă nu scrii şi „P U N C T” ? Voi proceda la fel. Pătratul indică ce ai scris tu, iar rombul indică ce scriu eu: ≈
1■O sa discut cu tine mai departe daca imi dovedesti pe baza Bibliei ca Cartea despre care vorbesti există si e anume asa cum spui.
♦Foarte bine. Este posibil să nu fi văzut că este şi aşa ceva în Biblie, măcar că în zilele de 14 şi 15 am discutat amîndoi despre aşa ceva în comentariile noastre. Ca să te convingi repet un paragraf: [În Evrei 10 este scris: 5. Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos; ci Mi-ai pregatit un trup; 7. Atunci am zis: „Iată-Mă (ân →Sulul Cărţii← este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!”]
Citeşte ca să afli acum şi despre alte versete! •”Şterge-ma din →Cartea Ta←, pe care ai scris-o!" Domnul a zis lui Moise: "Pe cel ce a pacatuit impotriva Mea, pe acela il voi sterge din →Cartea Mea←. (Exod.32:32-33). „Mâna Mea va fi impotriva proorocilor, ale caror vedenii sunt inselatoare si ale caror proorocii sunt mincinoase; ei nu vor ramanea in adunarea poporului Meu, nu vor fi scrisi in →Cartea casei lui Israel←, nici nu vor intra in tara lui Israel” (Ezec.13:9). „Dar vreau sa-ti fac cunoscut ce este scris in →Cartea Adevărului←” (Dan.10:21). „Si toti locuitorii pamantului I se vor inchina, toti aceia al caror nume n'a fost scris, de la intemeierea lumii, in →Cartea Vietii Mielului←, care a fost jungheat” (Apoc.13:8). „Si locuitorii pamantului, ale caror nume n'au fost scrise de la intemeierea lumii in →Cartea Vietii←, se vor mira...” (Apoc.17:8). „Si a fost deschisa o alta carte, care este →Cartea Vietii←” (Apoc.20:12). „Oricine n'a fost gasit scris in →Cartea Vietii←, a fost aruncat in iazul de foc” (Apoc.20:15). „Nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in →Cartea Vietii Mielului←” (Apoc.21:27). ≈ Ce zici acum? Există sau nu? ≈
2■Dar totusi la intrebarea cu duhurile voi raspunde... (se poate citi tot pargraful din comentariu)
♦Observ că răstălmăceşti şi distorsionezi Cuvântul Domnului aşa cum îţi convine ţie, dar Biblia arată exact contrariul faţă de ce insinuezi tu. Bănuiesc că ştii cine suceşte şi răsuceşte Cuvântul Domnului. Oare ştii în ce barcă te afli, şi cine te conduce? ≈
3♦Al treilea comentariu pentru ce l-ai mai scris? Consider că este rătăcire curată. Repet un alt paragraf pe care l-am mai scris şi pe data de 26 octombrie în comentariul meu: →[Citeşte cu atenţie! ─„Domnul a zis: "Cine va amagi pe Ahab, ca sa se suie la Ramot din Galaad si sa piara acolo?" Si au raspuns unul intr'un fel, altul intr'altul. Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: "Eu il voi amagi." Domnul i-a zis: "Cum?" "Voi iesi", a raspuns el, "si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor proorocilor lui." Domnul a zis: Il vei amagi, si-ti vei ajunge tinta; iesi, si fa asa!" (1Regi 22-20-22). ─Cine a avut iniţiativa? Eu văd că a avut-o Dumnezeu, nicidecum duhul care s-a oferit. Iar acel duh era un duh oarecare, tot aşa cum erau şi celelalte duhuri care răspunseseră mai înaintea lui. Sper să vezi că acolo era ca un fel de şedinţă pe care Dumnezeu o avea cu îngerii. Şi era vorba despre o înşelătorie pusă la cale chiar de Dumnezeu, pentru că EL a întrebat „Cine va amagi pe Ahab”. Duhul doar s-a pus la dispoziţia Domnului ca să-I împlinească voia. Propunerea a fost acceptată de Dumnezeu care i-a dat putere duhului să procedeze întocmai]←. De ce trebuie să vezi cauza pentru care Dumnezeu a procedat aşa? Important este că de la Dumnezeu poate porni şi duhurile rele. Că doar noi de asta batem apa în piuă, ca să scoatem în evidenţă că Dumnezeu măcar că este bun, mai poate fi şi rău; măcar că de la EL purced duhurile bune, tot de la EL purced şi duhurile rele. Ce tot te împiedici de motive şi de cauze? Eu mai întreb încă o dată: ─Este capabil Dumnezeu să facă şi răul, nu numaidecît binele, indiferent dacă tu vezi motive de păcat? Răspunde prin „Da” sau „Nu”, că prea mult ne învîrtim în cerc. ≈
4♦Am o rugăminte la tine. Procedează ca mine. Răspunde-mi la fiecare paragraf în parte. Numerotează şi începe cu: „La data de... punctul 1 ai scris cutare şi cutare” şi iată ce-ţi răsund eu. La punctul 2 ai scris etc. etc. Ştii de ce te rog asta? Pentru că nu mi-ai răspuns la o mulţime de întrebări. Măcar începînd cu data de 26 otombrie să-mi răspunzi aşa şi vei vedea că vom ieşi la capăt mai rapid decît dacă batem cîmpii cu tot felul de comentarii de uzură.


2009-10-28 - Dean Haddon [] a scris
De data asta fara "punct"... Pace. In primul rand intrebarea mea a fost daca cartea despre care vorbesti EXISTA ANUME IN ASA VARIANTA CUM ZICI TU (ADICA IN EA SA FIE PLANIFICATE TOATE FAPTELE, LACRIMILE...SI INCLUSIV PACATELE FIECARUI OM). Mai incearca o data. Mai departe...am o intrebare: in toate versetele ce le-ai dat ca exemplu se vorbeste despre ACEEASI CARTE (ADICA ESTE UNA SI ACEEASI IN TOATE VESRETELE?)?Sau nu? Alta intrebare: ai zis: "Important este că de la Dumnezeu poate porni şi duhurile rele", adica de unde pornesc ele, din natura Lui? Alta intrebare: ai zis: "ca să scoatem în evidenţă că Dumnezeu măcar că este bun, mai poate fi şi rău" adica raul face parte din natura lui Dumnezeu? P.S. Dupa ce raspunzi continuam mai departe.


2009-10-28 - Victor Mihai [] a scris
Frate Bartolomeu, am urmarit si eu cateva din comentariile pe care le scrieti aici. Si am o intrebare: Ce filozofie urmariti si unde doriti sa ajungeti?


2009-10-29-Bartolomeu a scris
Nu urmăresc nici o filozofie, frate Victor, doar că vreau să se cunoască adevărul despre Dumnezeu.
●Frate Dean, pretenţiile pe care le ai privitor la mine ar trebui să le ai şi pentru tine. Tu eşti acela care nu mi-ai răspuns la cel puţin 30 de întrebări din urmă. Ce vrei să înţeleg prin expresia „Mai incearca o data”? Adică am mai încercat şi cu alte ocazii şi am eşuat? Dacă ţi-am dat „mură-n gură” dovezi din Biblie, ai vrea să ţi-o şi deschid ca să verifici? În comentariul anterior ziceai că eşti creştin, şi asta presupune că nu eşti străin de Biblie, şi că ştii s-o răsfoieşti singur. Studiază frate, înainte de a pune asemenea întrebări copilăreşti, înainte de a te face de ruşine! Parcă aveai pretenţie de profesor... acum îmi ceri mie să-ţi explic ca la un elev mai puţin decît mediocru? Biblia este uşor de studiat. Important este să şi vrei.
Întrebările tale sînt cel puţin ciudate, în care se poate observa nuanţa de politică de uzură. Adică prin ele te ascunzi, ca după un paravan, şi te eschivezi de responsabilitate. Tu ai vrea să mă plictisesc a mai discuta cu tine, ca să rămâi tu cu ultimul comentariu. Dar dacă asta urmăreşti, demonstrează că eşti capabil să convingi cititorii de justeţea raţiunii tale, şi dovedeşte-mi că n-aş avea eu dreptate, cu versete Biblice care să contrazică felul cum văd eu lucrurile. Dacă nu faci aşa, doar pierdem timpul scriind.
Iată un exemplu de întrebare ciudată din partea ta:
■[Alta intrebare: ai zis: "Important este că de la Dumnezeu poate porni şi duhurile rele", adica de unde pornesc ele, →din natura Lui? Alta intrebare: ai zis: "ca să scoatem în evidenţă că Dumnezeu măcar că este bun, mai poate fi şi rău" adica raul face parte →din natura lui Dumnezeu?]
♦Acuma vin eu şi te întreb; dacă nu →din natura Lui, din ce altceva ar mai putea porni duhurile? Dacă binele şi răul nu fac parte →din natura lui Dumnezeu, din ce anume ar putea să facă ele parte? •Oare tu ştii să răspunzi la propiile-ţi întrebări? ─Te rog să verifici comentariile mele începînd cu data de 12 octombrie, şi să-mi răspunzi la fiecare întrebare în parte, dacă tot vrei să fie credibilă predica ta. Dacă ne lungim în timp cu tot felul de alte discuţii, riscăm să ne depărtăm de la subiect. Deci răspunde la întrebările mele, cu dovezi Biblice, şi-ţi promit că eu nu mă dau în lături să recunosc c-aş fi greşit dacă tu îmi demonstrezi aceasta. Dar dacă nu poţi sau nu vrei să demonstrezi aşa ceva, rezultă că tu eşti greşit.
Domnul să te binecuvînteze!


2009-10-29 - Dean Haddon [] a scris
N-o sa atrag atentia la 95% din comentariul tau. Dar totusi iti raspund la cateva intrebari. DUMNEZEU NU POATE SAVARSI RAUL PENTRU CA RAUL NU FACE PARTE DIN NATURA SA. Nu este nici un verset in Biblie care sa zica ca Dumnezeu este rau, sau ca raul face parte din natura Sa. In schimb: Lăudaţi pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ţine în veac! (1 Cronici 16:34); Căci o mare parte din popor, mulţi din Efraim, Manase, Isahar şi Zabulon, nu se curăţaseră şi au mâncat paştile nu după cele scrise. Dar Ezechia s-a rugat pentru ei, zicând: „Domnul, care este bun, să ierte pe toţi (2 Cronici 30:18); Le-ai dat Duhul Tău cel bun ca să-i facă înţelepţi; n-ai îndepărtat mana Ta de la gura lor şi le-ai dat apă să-şi potolească setea. (Neemia 9:20); Domnul este bun şi drept: de aceea arată El păcătoşilor calea. (Psalmi 25:8); Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El! (Psalmi 34:8); Un psalm al lui Asaf. Da, bun este Dumnezeu cu Israel, cu cei cu inima curată. (Psalmi 73:1); Căci Tu eşti bun, Doamne, gata să ierţi şi plin de îndurare cu toţi cei ce Te cheamă. (Psalmi 86:5); Căci Domnul este bun; bunătatea Lui ţine în veci, şi credincioşia Lui, din neam în neam. (Psalmi 100:5); Lăudaţi pe Domnul! Lăudaţi pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ţine în veci! (Psalmi 106:1); Lăudaţi pe Domnul, căci Domnul este bun; cântaţi Numele Lui, căci este binevoitor. (Psalmi 135:3); Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută. (Plâng. lui Ieremia 3:25); Domnul este bun; El este un loc de scăpare în ziua necazului; şi cunoaşte pe cei ce se încred în El. (Naum 1:7); Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun Îşi dă viaţa pentru oi. (Ioan 10:11); dacă aţi gustat în adevăr că bun este Domnul. (1 Petru 2:3) (PUNCT). Şi Domnul a trecut pe dinaintea lui şi a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, (Exodul 34:6); „Domnul este încet la mânie şi bogat în bunătate, iartă fărădelegea şi răzvrătirea; dar nu ţine pe cel vinovat drept nevinovat şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam. (Numeri 14:18); Dar Tu, Doamne, Tu eşti un Dumnezeu îndurător şi milostiv, îndelung răbdător şi bogat în bunătate şi în credincioşie. (Psalmi 86:15); El îţi izbăveşte viaţa din groapă, El te încununează cu bunătate şi îndurare; (Psalmi 103:4); Domnul este îndurător şi milostiv, îndelung răbdător şi bogat în bunătate. (Psalmi 103:8); Depărtează de la mine ocara de care mă tem! Căci judecăţile Tale sunt pline de bunătate. (Psalmi 119:39); Domnul este milostiv şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi plin de bunătate. (Psalmi 145:8); Natura lui Dumnezeu prevede BUNATATE si NICAIERI RAUTATE (punct). Insa e alt lucru ceea ce vrei tu sa demonstrezi. Si acum asculta. „Er, întâiul născut al lui Iuda, era rău înaintea Domnului; şi Domnul l-a omorât”. (Geneza 38:7) - Domnul l-a omorat nu pentru ca Dumnezeu este rau si daca vrea te omoara! ci pentru ca ESTE SFANT SI DREPT, iar dreptatea si sfintenia Lui cer pedepsirea pacatului! „Să nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, să nu Mă răzbun Eu pe un asemenea popor? (Ieremia 5:9).(omul ala era RAU, PACATOS, FOARTE!) iar...„plata păcatului este moartea”. DECI ESTE VORBA NU DESPRE RAUTATE, DAR DESPRE DREPTATE SI SFINTENIE SI IL SLAVESC PE DUMNEZEU CA ESTE ANUME ASA (PUNCT)! Exact acelasi lucru este in toate cazurile asemanatoare.


2009-10-29 - Dean Haddon [] a scris
Pace...Alta intrebare: „Se mai poate modifica ce este scris în Cartea Vieţii Mielului?”. NU, NU SE POATE MODIFICA CE ESTE SCRIS IN CARTEA VIETII MIELULUI! Cu toate ca nu stiu ce forma are aceasta Carte (este materiala ori altfel), inteleg ca cuprinde numele tuturor celor pe care Dumnezeu a hotarat sa-i scoata de sub blestemul pacatului prin pocainta si credinta in jertfa lui Isus Hristos. Iar daca ea a fost scrisa inca de creatie si tinand cont ca Dumnezeu este NESCHIMBATOR: `Căci Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb; de aceea, voi, copii ai lui Iacov, n-aţi fost nimiciţi. (Maleahi 3:6) si isi indeplineste promisiunile: `Domnul va sfârşi ce a început pentru mine.` (Psalmi 138:8), si nimeni altul nu poate face vreo schimbare acolo: „Domnul oştirilor a luat această hotărâre: cine I se va împotrivi? Mâna Lui este întinsă: cine o va abate?” (Isaia 14:27), pot face concluzia ca NU SE POT FACE SCHIMBARI IN CARTEA VIETII MIELULUI. Cei care au fost scrisi acolo de la intemeierea lumii vor fi si in vesnicie cu Dumnezeu, ceilalti vor merge in iad (nu pentru ca Dumnezeu este rau ci ca este DREPT si SFANT si plata pentru pacat este moarte, iar cei care vor merge in iad nu s-au pocait si n-au crezut cu adevarat niciodata: „Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit. (Marcu 16:16)); „Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi în minciună; ci numai cei scrişi în Cartea Vieţii Mielului. (Apocalipsa 21:27). Presupun (doar presupun, de aceea raspund deodata) ca ca argument o sa aduci versetele: „Tu numeri paşii vieţii mele de pribeag; pune-mi lacrimile în burduful Tău: nu sunt ele scrise în cartea Ta? (Psalmi 56:8); Iartă-le acum păcatul! Dacă nu, atunci, şterge-mă din cartea Ta, pe care ai scris-o!” (Exodul 32:32). Pozitia mea ti-o spun clar. Cartea Vietii Mielului si „cartile” din aceste versete SANT FENOMENE DIFERITE. Gandeste-te singur...daca exista o carte unde sant planificate toate lacrimile lui David (si pacatele lui s.a.m.d cum spui tu), atunci fac concluzia ca exista SI UN BURDUF UN LACRIMILE LUI SE ACUMULEAZA (pentru ca versetul trebuie sa fie adevarat in intregime) „pune-mi lacrimile în burduful Tău”. Nu cred ca lucrurile stau asa. De aceea cred ca David foloseste o expresie cu sens figurat (te rog sa nu ma mai acuzi ca am drac si schimb sensul Bibliei, doar iti spun o pozitie personala), O EXPRESIE LA SENS FIGURAT care ar insemna ca Dumnezeu are atat de mare grija de el incat, a CUNOSCUT de mai inainte momentele in care el avea sa planga si probabil a luat masuri necesare ca sa-l scoata, sa-l apere, sa-l izbaveasca; ca este atat de delicat si grijuliu cu David ca parca ii „cantareste” toate lacrimile, ca sa-l razbune. Si lucrul acesta ii da incredere si bucurie lui David. Mai departe scrie: „Vrăjmaşii mei dau înapoi în ziua când Te strig: ştiu că Dumnezeu este de partea mea. Eu mă voi lăuda cu Dumnezeu, cu cuvântul Lui, da, mă voi lăuda cu Domnul, cu cuvântul Lui. (Psalmi 56:9-10). In cazul cu Moise, iarasi cred ca este vorba de o expresie CU SENS FIGURAT, care ar insemna: daca nimicesti tot poporul, atunci nu mai vreau sa traiesc, ia-mi viata, sterge-mi restul zilelor (la sens figurat) care mi-au fost ingaduite de tine. Moise era intristat de ceea ce ai facut evreii: „Moise s-a întors la Domnul şi a zis: „Ah! poporul acesta a făcut un păcat foarte mare! Şi-au făcut un dumnezeu de aur”. (Exodul 32:31) si ii parea rau desigur, dar cere mai intai iertare de la Dumnezeu pentru ei, „Iartă-le acum păcatul!” iar daca El nu ii iarta, atunci omoara-ma si pe mine: „Dacă nu, atunci, şterge-mă din cartea Ta, pe care ai scris-o”. Ceva asemanator cu ce zicea Pavel: „Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti”. (Romani 9:3). Asta e pozitia mea si am tot dreptul al ea. P.S. In Biblia mea in aceste versete „carte” scrie cu minuscula, doar „Cartea Vietii Mielului” cu majuscula (are diferenta: de ex. viata și Viata; pastor și Păstor - doua fenomene diferite). Nu te acuz de nimic, doar vrea sa stiu daca e si la tine asa. Fii binecuvantat.


2009-10-31- Bartolomeu a scris
Aşa parcă mai merge. Putem discuta pe un ton mai blînd, frate Dean. Abea acum demonstrezi că eşti creştin. Ca să-ţi răspund, ştii lecţia cu pătratul şi rombul.
1■Nu este nici un verset in Biblie care sa zica ca Dumnezeu este rău, sau ca răul face parte din natura Sa.
♦Sigur că nu există asemenea verset, dar sînt versete care arată destul de clar că Dumnezeu poate săvîrşi răul, măcar că EL este bun. Şi mai repet odată. Noi cînd am început discuţia asta, nu era vorba de motivele sau cauzele pentru care Dumnezeu pedepseşte. Aceste cauze şi motive le-ai adus tu în discuţie, ca să-ţi susţii doctrina ta. Important este dacă Dumnezeu este capabil să facă şi rău. Şi este capabil. Versetele pe care ţi le-am arătat în comentariile mele, demonstrează cu vîrf şi îndesat că este capabil. Iar tu n-ai vrut să recunoşti, venind cu tot felul de abureli care erau în măsură să ameţească pe cititor. Interesul tău fiind doar ca să tragi de timp ca eu să mă plictisesc şi să nu mai scormonesc ca să iasă adevărul la iveală. În felul acesta ai schimbat imaginea lui Dumnezeu din Atotputernic în neputincios şi în incapabil. Iar pentru că n-ai vrut să recunoşti ca viabile versetele din Biblie ce demonstrau ceea ce susţin eu, L-ai mai făcut şi mincinos.
După aceea ai schimbat tactica şi ai zis: ■”Poti sa dai ca exemplu toate versetele unde gasesti afirmatii asemanatoare. Toate sant din Biblie, sant bune, sant scrise de Duhul Sfant. Dar din nici unul din ele n-o sa reiasa ca Dumnezeu este Acela care VREA sa savarseasca răul” (28 octombrie).
♦Eu am arătat încă odată că Dumnezeu este Acela care VREA sa savarseasca răul, indiferent că are dreptul sau nu, că este drept sau nu, că are motive sau nu, că ar fi din cauza păcatului sau nu, etc, etc.
Te mai întreb pentru ultima oară. Eşti deacord că Dumnezeu este capabil şi poate săvîrşi răul? (fără să mai aduci în discuţie sfinţenia, păcatul, motivele şi cauzele, chiar dacă ele există sau nu).
Dacă răspunsul tău este „Da” înseamnă că a ieşit adevărul la iveală, dar dacă începi din nou cu abureli, rezultă că iar Îl faci mincinos pe Dumnezeu. Cel mai bine ar fi să răspunzi scurt, în două-trei cuvinte, nicidecum în fraze de 2000 caractere.

2♦♦Tu zici că răul nu poate face parte din natura lui Dumnezeu. Dar din natura cui face parte? Îmi vei zice că face parte din natura lui satan.
Şi se naşte o nouă întrebare. Tu vezi un echilibru între Dumnezeu şi satan? Îi vezi tu la egalitate în drepturi şi obligaţii? Sau, Dumnezeu este în primejdie din cauza lui satan? Cine este satan de este pus la egalitate cu Dumnezeu, sau chiar mai presus decît Dumnezeu?
Eu văd că satan este doar o simplă creaţie a lui Dumnezeu, este un înger întunecat supus Domnului. Şi satan nu face nimic fără ştirea/voia Domnului, şi nici măcar nu poate (este neputincios) dacă nu primeşte puterea de la Creatorul său. De fapt satan a fost creat exact pentru a face rău. Inclusiv satan este cuprins în Cartea lui Dumnezeu, şi face parte din planurile Lui.
Fiecare înger este creat de Dumnezeu pentru un anumit scop. Îngerii sînt uneltele Domnului cu care EL lucrează. Deci şi satan este o unealtă a Domnului. Şi dacă satan este programat să facă răul, cine l-o programat aşa? Cine Se foloseşte de unealta numită „satan”? Oare nu Dumnezeu? Şi dacă se foloseşte de satan, răul nu porneşte din natura lui Dumnezeu, măcar că EL este bun? Dacă Dumnezeu n-ar fi avut nevoie de satan, nu-l mai crea. Doar ştia că urmează să facă numai rău. Şi cu toate că ştia, totuşi l-a creat în mod special, ca răul să-şi facă datoria în lume.

3■Domnul l-a omorat pe Er nu pentru ca Dumnezeu este rau si daca vrea te omoara! ci pentru ca ESTE SFANT SI DREPT, iar dreptatea si sfintenia Lui cer pedepsirea pacatului! „Să nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, să nu Mă răzbun Eu pe un asemenea popor? (Ieremia 5:9).(omul ala era RAU, PACATOS, FOARTE!) iar...„plata păcatului este moartea”. DECI ESTE VORBA NU DESPRE RAUTATE, DAR DESPRE DREPTATE SI SFINTENIE SI IL SLAVESC PE DUMNEZEU CA ESTE ANUME ASA (PUNCT)!
♦♦”P U N C T” şi de la capăt. Parcă ai zis că te debarasezi de „PUNCT”.
Ai scris toate astea, dar nu ştiu dacă ai băgat de seamă ceva. Găsesc aici că „plata păcatului este moartea”. Sînt convins că recunoşti că eşti un păcătos. Şi eu sînt păcătos. Dar oare de ce nu ne omoară Domnul şi pe noi pentru păcatele noastre? Că doar „ESTE SFANT SI DREPT” inclusiv şi pentru noi, nu numai pentru Er.
Pe talharul Barnaba de ce nu l-o omorît pentru atîtea păcate din cale-afară de rele? Atunci nu era SFANT SI DREPT? Oare cum poţi să judeci în stilul acesta? Ai adus ca exemplu o grămadă de versete Biblice. Dar versetul pe care-l aduc acum în discuţie l-ai ocolit şi nu l-ai băgat în seamă. Citeşte ca să vezi cum este Domnul!
→”Eu Ma indur de cine vreau sa Ma indur, si am mila de cine vreau sa am mila!" (Exod.33:19). Vezi acuma că este funcţie de cum vrea EL? Citeşte mai departe! →”A sedea la dreapta si la stanga Mea, nu atarna de Mine s'o dau, ci este pastrata pentru aceia pentru cari a fost pregatita de Tatal Meu" (Mat.20:23).
Pentru cine a fost păstrată? Mai citeşte odată ca să ţii minte! Pentru cei care a fost pregătită de Dumnezeu, mai dinainte. Iată încă un verset! →”Nu atarna nici de cine vrea, nici de cine alearga, ci de Dumnezeu” (Rom.9:16). EL face ce vrea cu creaţia Lui.
Alt verset: →” Domnul omoara si invie, El pogoara in locuinta mortilor si El scoate de acolo” (1Sam.2:6).
Nu văd condiţii de păcat pentru moarte, şi nici fără de păcat pentru înviere. Tu le vezi în continuare, chiar dacă ele nu sînt scrise aici? Sigur că în alte versete poţi să le găseşti, dar în versetul acesta nu sînt asemenea condiţii. De ce n-ai băgat în seamă şi versetele astea? Deschide Biblia şi mai citeşte-le odată ca să-ţi rămînă în memorie. Iar cînd mai scrii predici foloseşte-te şi de ele, nu numai de ce-ţi convine ţie.

4■NU, NU SE POATE MODIFICA CE ESTE SCRIS IN CARTEA VIETII MIELULUI!
♦♦Mulţumesc pentru acest răspuns foarte bun. Dacă este Carte, înseamnă că în Ea este scris ceva. Şi ai răspuns corect şi privitor la conţinutul Ei. Dar iar te-ai împiedicat de sfinţenia Domnului şi de faptul că este drept, de păcate, şi de faptul că Domnul le pedepseşte, şi că plata păcatului este moartea, etc. Tu ce părere ai despre tine? Dacă recunoşti că eşti păcătos, măcar că eşti creştin, vei merge în Rai sau în iad? Depinde de tine sau de Dumnezeu? Depinde de faptele Legii ca să fii neprihănit înaintea Domnului, şi să te ia în Rai? Înainte de a da răspunsul, citeşte ceva din Biblie!
” Voi, cari voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v'ati despartit de Hristos; ati cazut din har” (Gal.5:4). „Nimeni nu va fi socotit neprihanit inaintea Lui Dumnezeu, prin faptele Legii” (Rom.3:20). „pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentruca nu santeti supt Lege, ci supt har” (Rom.6:14).
Şi atunci tu de ce-i mai dai înainte cu „plata păcatului...? Ai auzit de legea credinţei şi de legea slobozeniei? Citeşte aici ca să vezi măcar acum!
”Unde este dar pricina de lauda? S-a dus. Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu; ci prin legea credintei” (Rom.3:27). „Oameni cari au sa fie judecati de o lege a slobozeniei” (Iac.2:12). Dar de făgăduinţă ai auzit? Citeşte ca să vezi!
” Daca mostenirea ar veni din Lege, nu mai vine din fagaduinta” (Gal.3:18).
Deci moştenirea nu vine din lege ci din făgăduinţă. Cînd a fost făcută făgăduinţa? Înainte de a exista noi. Înseamnă asta a predestinare, sau nu? Făgăduinţa se face întotdeauna înainte de a se împlini faptele. Niciodată după împlinirea lor.
•Înainte de a da un răspuns, te rog să mai citeşti odată, şi să verifici dacă este corect ceea ce susţii, pentru ca să nu-mi mai dai ocazia să te corectez.


2009-10-31 - Dean Haddon [] a scris: Pace.
1. Eşti deacord că Dumnezeu este capabil şi poate săvîrşi răul? NU, NU SANT DE ACORD (PUNCT). Citeste: „Răul de la cei răi vine, zice vechea zicală (1 Samuel 24:13). Iar DUMNEZEU NU ESTE RAU (punct). Inseamna ca raul NU POATE VENI de la El (punct). Logica! Mai citeste: „Căci Tu nu eşti un Dumnezeu căruia să-I placă răul. (Psalmi 5:4). Daca nu-i place, atunci mai mult nici nu-l savarseste (punct).
Mai citeste: „Ochii Tăi sunt aşa de curaţi că nu pot să vadă răul şi nu poţi să priveşti nelegiuirea! (Habacuc 1:13). Preaiubitule, nu urma răul, ci binele. Cine face binele este din Dumnezeu; cine face răul n-a văzut pe Dumnezeu. (3 Ioan 1:11). Cum poti sa zic ca Dumnezeu face rau??? (Tu faci o mare greseala si vrei s-o fac si eu? Vrei sa iau cateva versete, sa uit ce scrie restul Bibliei, sa uit ce cunosc despre Dumnezeu, atributele Sale si insemnatatea lor, sa uit ce am citit de la reformatori si teologi, sa uit de logica, de exegetica si pe baza acestor versete sa fac concluzia: da, Dumnezeu face raul). Nu, draga! Adica pot sa iau Psalmul 23 si sa zic ca este un cioban, proprietar de oi, dar sa nu talmacesc Psalmul in lumina Duhului Sfant si a Bibliei, adica sa nu inteleg ca se vorbeste la sens figurat s.a.m.d.) Da sant cateva versete, de ex: „Şi Domnul S-a lăsat de răul pe care spusese că vrea să-l facă poporului Său. (Exodul 32:14); „Pe când le vorbea el încă, solul se şi coborâse la el, şi împăratul a zis: „Iată, răul acesta vine de la Domnul; ce mai am de nădăjduit de la Domnul?” (2 Împăraţi 6:33); „Acum îndreptaţi-vă căile şi faptele, ascultaţi glasul Domnului Dumnezeului vostru, şi Domnul Se va căi de răul pe care l-a rostit împotriva voastră! (Ieremia 26:13). De ce sa nu le intelegem respectand tot ce ti-am spus? Daca le izolam de restul Bibliei si nu respectam principiile de care ti-am spus iese ca Dumnezeu face rau. Dar uite ce este raul (DEX): 1) Contrar regulilor morale; așa cum nu se cuvine; aiurea; Care are însușiri negative; lipsit de calități bune; Calitate care întruchipează tot ce este negativ; Care face, în mod obișnuit, neplăceri altora... Asa este Dumnezeu??? Asta face El??? NICIODATA!!! Iti mai repet inca o data: DUMNEZEU NU FACE RAU, EL FACE DREPTATE, EL JUDECA SI JUDECATA LUI ESTE DREAPTA. El trebuie sa fie ceea ce este. Nu poate face cuiva nevinovat nedreptate, doar asa ca este suveran, citeste: „Nu, negreşit, Dumnezeu nu săvârşeşte fărădelegea; Cel Atotputernic nu calcă dreptatea. (Iov 34:12); „Să omori pe cel bun împreună cu cel rău, aşa ca cel bun să aibă aceeaşi soartă ca cel rău, departe de Tine aşa ceva! Departe de Tine! Cel ce judecă tot pământul nu va face oare dreptate?” (Geneza 18:25); Oare va răsturna Dumnezeu dreptul? Sau va răsturna Cel Atotputernic dreptatea? (Iov 8:3). Copiii de la scoala duminicala au inteles mai repede ca tine! Intelege odata, ca in calitate de Dumnezeu drept si sfant ESTE DATOR SA PEDEPSEASCA pacatul si faradelegea, omorand chiar, trimitand in iad, INGADUIND SA SE INTAMPLE CUIVA LUCRURI RELE sau pedepsind in orice alt mod. Poate tu poti sa zici ca face rau, dar eu Il slavesc ca este DREPT SI SFANT! Desigur ca nici un bine si nici un rau nu se petrece fara stirea lui Dumnezeu. DAR DUMNEZEU NU SAVARSESTE FAPTE RELE! Citeste iarasi: „Cine face binele este din Dumnezeu; cine face răul n-a văzut pe Dumnezeu”. 2. Punctul doi nici nu merita citit (e pierdere de timp, nu mai scrie degeaba asemenea lucuri). 3. Nu rade de SFINTENIA SI DREPTATEA LUI DUMNEZEU. O sa omoare cu siguranta pe toti cei care nu s-au pocait si n-au crezut (si pe tine si mine inclusiv). Acum santem vii inca pentru ca: „Căci Eu nu doresc moartea celui ce moare, zice Domnul Dumnezeu. Întoarceţi-vă, dar, la Dumnezeu şi veţi trăi.” (Ezechiel 18:32). Nu vorbi nimicuri deastea, te rog, nu-ti sta bine deloc. 4. Al patrulea punct nu inteleg de ce l-ai scris. 5. Nu stiu. Eu cred ca e corect asa cum este. Il cred mai mult pe Cornilescu decat pe tine. P.S. Scuza daca am scris prea lung.


2009-10-31 - Dean Haddon [] a scris
Ca sa ne fie mai usor, frate, hai sa luam lucrurile pe rand. Totul s-a inceput de la Carte. Hai sa vorbim despre ea. Am spus multe lucruri despre ea si vad ca taci. Oare ce sa insemne?


2009-10-31 - Bartolomeu [] a scris
Ce-ar putea să însemne decît că cineva nu doreşte să mai apară comentariul meu. Eu l-am scris, l-am expediat, dar nu depinde de mine apariţia lui. Voi mai încerca odată.


2009-10-31- Bartolomeu a scris: PUNCT frate Dean, PUNCT.
1■Cum poti sa zic ca Dumnezeu face rau??? (Tu faci o mare greseala si vrei s-o fac si eu? Vrei sa iau cateva versete, sa uit ce scrie restul Bibliei,sa uit ce cunosc despre Dumnezeu, atributele Sale si insemnatatea lor, sa uit ce am citit de la reformatori si teologi, sa uit de logica, de exegetica si pe baza acestor versete sa fac concluzia? da, Dumnezeu face raul).
♦♦Nu vreau să uiţi absolut nimic, ci vreau doar să vezi felul cum am pus eu întrebarea, şi să ţii cont de versetele pe care le-ai ocolit pînă acum (şi doreşti ca nici cititorii noştri să nu le bage în seamă). Mai repet încă odată ce am scris în mesajul anterior:
[Te mai întreb pentru ultima oară. Eşti deacord că Dumnezeu este capabil şi poate săvîrşi răul? (fără să mai aduci în discuţie sfinţenia, păcatul, motivele şi cauzele, chiar dacă ele există sau nu).]
Sper că ai observat că era pentru ultima oară. Dar repet pentru ca măcar acuma să înţelegi ce te întreb. Deci nu te întreb din ce motive/cauze ar putea (sau nu ar putea) Dumnezeu săvîrşi răul. Eu ştiu prea bine că EL este Sfânt şi Drept. Ştiu prea bine şi versetele pe care le aduci tu în discuţie. Cunosc suficient de multe şi despre logică, şi despre reformatori, şi despre teologi, şi de exegetica. Dar hai să le lăsăm pe toate la o parte, şi răspunde-mi la întrebare, fără să te atingi de ele. Îţi este oare atît de greu să răspunzi prin „Da” sau „Nu”?
Ai răspuns totuşi: [NU, NU SÂNT DE ACORD (PUNCT).] dar ai adus după el o grămadă de alte completări care-l ameţeşte pe cititor. Este problema ta că nu eşti deacord. Deci măcar că ai negru pe alb, scris în versete că Dumnezeu este capabil a face şi rău, tu nu vrei să recunoşti şi pace. Preferi mai degrabă să-l faci mincinos pe Dumnezeu şi neputincios, decît să-L vezi la adevărata Lui valoare. Chiar tu dai exemple din Biblie prin care se demonstrează că Dumnezeu este capabil să facă şi rău, şi tot tu eşti acela care nu-L crezi în stare de aşa ceva. Constatarea asta este o ciudăţenie curată, este ceva paradoxal, ceva ce nu mi-am putut imagina despre un om şcolit ca tine. Iată ce ai scris!
■„Şi Domnul S-a lăsat de răul pe care spusese că vrea să-l facă poporului Său” (Exodul 32:14); „Pe când le vorbea el încă, solul se şi coborâse la el, şi împăratul a zis: „Iată, răul acesta vine de la Domnul; ce mai am de nădăjduit de la Domnul?” (2 Împăraţi 6:33); „Acum îndreptaţi-vă căile şi faptele, ascultaţi glasul Domnului Dumnezeului vostru, şi Domnul Se va căi de răul pe care l-a rostit împotriva voastră! (Ieremia 26:13).
♦♦De unde venea RĂUL scris în versetul (2 Împăraţi 6:33)? Eu văd că venea de la Domnul. Deci e clar că Domnul este capabil de a face şi rău, măcar că EL nu este rău. Şi nu are rost să-mi explici din ce cauze, că eu le ştiu la fel de bine ca şi tine. Important este că Dumnezeu nu este neputincios în a face răul, deoarece este Atotputernic. Asta presupune că tu te încumeţi a-L înfrunta pe Dumnezeu în sensul că măcar că-L ştii Atotputernic, să-I zici că totuşi este neputincios în a face răul. Adică măcar cît de cît să-I ştirbeşti din Atotputernicie. Este strigător la cer cum poţi să mai suporţi măhrama aceea pe ochi atîta timp. Şi nici nu vrei s-o înlături.

2■DUMNEZEU NU FACE RAU, EL FACE DREPTATE, EL JUDECA SI JUDECATA LUI ESTE DREAPTA. El trebuie sa fie ceea ce este. Nu poate face cuiva nevinovat nedreptate, doar asa ca este suveran.
♦♦Tu ştii ale cui sînt războaiele? Poate că ştii, dar dovada Biblică este că: „Războaiele sînt ale Domnului” (1Sam.18:17 şi 25:28).
Pentru fiecare război, Dumnezeu este responsabil. În fiecare război, mor oameni vinovaţi şi oameni nevinovaţi. Şi Biblia este plină de războaie. Pentru oamenii nevinovaţi care mor în războaie, nu l-i s-o făcut nedreptate? Dacă scapă careva din aceşti nevinovaţi, schilodiţi, ciungi, handicapaţi mintal, etc, nu l-i s-o făcut rău? De către cine s-o făcut nedreptatea şi răul? Şi totuşi ca să fie purtate războaiele, fără oameni nu se poate. Unii din ei trebuiesc înfrînţi, iar alţii trebuie să fie învingători. Dar din ambele categorii mor oameni. Ce vină au ei că merg la război? N-au nici una. Ei doar execută ordinile primite de la comandanţii lor. Nici comandanţii n-au vre-o vină, pentru că şi ei la rîndul lor execută ordinile primite de la cei care dictează şi hotărăşte ce să facă cu noroadele funcţie de interesele pe care le au. Dar oamenii nu văd că de fapt Domnul îndeamnă la război.
Iată cîteva exmple Biblice: „Domnul va purta razboi impotriva lui Amalec, din neam in neam!" (Exod.17:16). „Toti inarmati pentru razboi, vor merge sa se lupte inaintea Domnului, cum zice Domnul nostru" (Num.32:27). „Sculati-va, plecati, si treceti paraul Arnon (zice Domnul). Iata, iti dau in maini pe Sihon, imparatul Hesbonului, Amoritul, si tara lui. Incepe cucerirea, fa razboi cu el!” (Deut.2:24). „Domnul a zis lui Iosua: "Nu te teme, si nu te spaimanta! Ia cu tine pe toti oamenii de razboi, scoala-te, suie-te impotriva cetatii Ai. Iata ca iti dau in manile tale pe imparatul din Ai si pe poporul lui, cetatea lui si tara lui” (Ios.8:1). „Duhul Domnului a fost peste Otniel. El a ajuns judecator in Israel, si a pornit la razboi. Domnul a dat in manile lui pe Cusan-Riseataim, imparatul Mesopotamiei, si mana Lui a fost puternica impotriva lui Cusan-Riseataim” (Judc.3:10). „De aceea, iata ca vin zile, zice Domnul, cand voi face sa rasune strigatul de razboi impotriva Rabei copiilor lui Amon. Ea va ajunge un morman de daramaturi, si satele sale vor fi arse de foc” (Ier.49:2). De aceea tinerii ei vor cadea pe ulite, si toti barbatii ei de razboi vor pieri in ziua aceea, zice Domnul ostirilor" (Ier.49:26). „Si vor sti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul lor, care-i lasasem sa fie luati prinsi de război”(Ezec.39:28).
•Cine i-a îndemnat la război şi i-a lăsat să cadă prizonieri de război? Auzi cine! Chiar Dumnezeu. Deci...? Nu vreau să înţelegi iar că-L fac pe Dumnezeu ca fiind rău, sau că natura Lui ar fi rea, ci trebuie să înţelegi că EL îşi împlinea planurile Sale folosindu-Se de războaie, măcar că în ele mureau şi oameni. EL era conştient doar că oamenii sufereau, că erau ciopîrţiţi, sfîrtecaţi, măcelăriţi, etc. Dar cum EL scrisese Cartea în stilul acesta, Ea trebuia împlintă. Că unor oameni nu le convine, este altă problemă.
▪Tu zici că Dumnezeu judecă şi face dreptate. Deacord cu tine. Dar cînd a înfăptuit EL aceste judecăţi făcînd dreptate? EL a judecat şi a făcut dreptate înainte de a fi lumea, cînd nu era nici un om pe pămînt.
EL, cînd scria Cartea a judecat şi a făcut dreptate. Judecata şi dreptatea deja sînt făcute. Ele, acuma, doar se împlinesc.
3■Ca sa ne fie mai usor, frate, hai sa luam lucrurile pe rand. Totul s-a inceput de la Carte. Hai sa vorbim despre ea.
♦♦Păi am tot vorbit, şi uite că pălăvrăgeala noastră depăşeşte cu mult predica ta, fără ca să ajungem a fi deacord în crezurile noastre. Mai bine scrie o altă predică ca să te mai critic odată dacă nu iei în seamă la ce ţi-am atras atenţia. Scrie de exemplu o predică cu ce înţelegi tu despre Cartea pe care Dumnezeu a scris-o înainte de a fi lumea. În felul acesta, comentariile care vor urma, vor fi la subiect.
●Aici, mai bine lăsăm şi pe alţii să spună părerea despre predică şi despre comentarii, că noi ne-am duelat destul. Cititorii hotărăsc cine are dreptate dintre noi doi. Prefer să încheiem aici, la predica asta. Promit că la următoarea ta predică, nu te voi lăsa în pace dacă şi acolo greşeşti.
Domnul să te binecuvînteze!
PS. Am observat că ai schimbat titlul predicii cu minuscule. O idee foarte bună.

Comentariile lui Bartolomeu au fost sterse la data de 08.12.2009
Motivul a fost mesajul de mai jos afisat la o alta predica (al carei autor este absolvent a doua instiutute teologice de renume) unde deasemeni cei doi s-au contrazis.


2009-12-08- Bartolomeu a scris: Către teologul Dean Haddon.
Teologia din tine te face să te aprinzi aşa de tare? Da. Versetele astea pe care le-am adus eu ca exemplu, demonstrează că Hristos nu a murit pentru întreaga lume, ci doar pentru cei care EL i-a ales. Şi hai să-ţi arăt cum ameninţă Domnul pe teologi, printre care te afli şi tu: „Am multe de zis despre voi şi de osândit în voi” (Ioan.8:26). Isus le-a mai spus: „Eu Ma duc, si Ma veti cauta si veti muri in pacatul vostru; acolo unde Ma duc Eu, voi nu puteti veni” (Ioan 8:21). Deci tu nu vei fi acolo unde va fi Domnul, şi-ai să tînjeşti după EL. Pe cînd celor aleşi de EL le spune: „Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi” (Ioan 14:2-3). Sâc! Ai observat corect că nu-mi este ruşine de loc să spun adevărul. În schimb tu iar te vei face de ruşine ca şi la predica ta.

De aici, rolul lui Dean Haddon este preluat de Adminul site-ului care scrie in numele autorului predicii, urmarind stergerea tuturor comentariilor lui Bartolomeu de la toate predicile. Mai jos se poate vedea un model de cum arata comentariile acolo unde Bartolomeu este redus la tacere:


2009-11-01 -Cineva [] a scris
Frate Bartolomeu imi pare rau, ati cautat in predica fratelui Dean nu ce uneste ci cea ce desparte si promiteti si incontinuare altei predici sa faceti la fel. in asa fel nu inaiteaza Harul lui Dumnezeu.


2009-11-01 - Dean Haddon [] a scris Bartolomee, Bartolomee...
Chiar crezi ca o sa joc dupa regulile tale?? Adica tu hotarasti ce sa spun si ce sa nu spun, ce sa scriu ce sa nu scriu, ce argumente sa duc si sa nu aduc, cum sa raspund si cum sa nu raspund. Te crezi prea smecher...O sa raspund cum doresc si cat doresc. Dar ca sa fii mai linistit iti raspund si asa cum vrei tu: NU. Si iti spun si eu pentru ultima oara: DUMNEZEU NU FACE RAUL. O sa introduc un verset (pe care l-am pastrat pentru clipa asta): „Nimeni, când este ispitit, să nu zică: „Sunt ispitit de Dumnezeu.” Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuşi nu ispiteşte pe nimeni. (Iacov 1:13). Vezi cum stau lucrurile? Spune clar: DUMNEZEU NU POATE FACE RAU si apoi DUMNEZEU NU ISPITESTE PE NIMENI inca. Deci o sa prindem doi iepuri odata. 1 (unu). DUMNEZEU NU POATE FACE RAU (punct). Primul argument sant versetele din Biblie pe care ti le-am arata mai devreme: „Răul de la cei răi vine, zice vechea zicală.(1 Samuel 24:13)+„Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău”+s.a.m.d. E scris in Biblie si e adevarat. Concluzia - DUMNEZEU NU FACE RAUL. Pot sa mai aduc și multe versete din care (dupa parerea ta) ar reiesi ca Dumnezeu totusi face rau, ca sa fac paradoxul (cum ii spui tu) si mai mare. Dar cred ca este de ajuns. Deci ce avem pana la clipa asta? Undeva Biblia spune ca Dumnezeu face rau, undeva spune ca nu face raul. Contrazicere?? Nicidecum!! Acum hai sa le punem la un loc pe toate, respectand principiile de care ti-am spus - adica, adaugam ca Dumnezeu este FIINTA ABSOLUT PERFECTA, ATOTBUNA (iar asa fiinta nu poate face rau); apoi adaugam ca sant unele versete din care (daca le izolam) ar reiesi ca face rau; apoi adaugam ca Dumnezeu este sfant si drept; apoi adaugam ca oamenii savarsesc pacate; apoi adaugam ca ca Dumnezeu pedepseste pacatul (ca sa-l ierte trebuie sa aiba un motiv drept). Singura concluzie corecta in aceasta situatie este ca DUMNEZEU NU FACE RAU (punct). Iar versetele din care ar reiesi ca face rau (ca raul vine de la el s.a.m.d) trebuie intelese in felul ca DUMNEZEU PEDEPSESTE pacatul fiind drept si sfant sau permite (ingaduie) ca raul sa isi faca treaba de asemenea in semn de PEDEAPSA. Tot ce trece peste aceasta concluzie e minciuna. Nu poti sa dai exemplul cu razboiul si sa zici ca acolo sant oameni nevinovati. Poate in fata ta nevinovati, dar in a Lui toti sant vinovati: „„Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu? Fi-va el curat înaintea Celui ce l-a făcut? (Iov 4:17). De aceea argumentul tau nu are valoare. Nu ta mai obosesc cu multe spuse, doar mai zic o data: TATAL MEU DIN CERURI NU FACE RAUL... 2 (doi). Imi pare rau ca dupa o asa discutie nu ai inteles ca atributele lui Dumnezeu trebuie intelese respectand regula ca Dumnezeu nu merge impotriva Sa. De aceea iti mai spun o data: SANT CAZURI CAND DUMNEZEU ESTE NEPUTINCIOS (cum zici tu), ramanand ATOTPUTERNIC. Paradox?? Nicidecum!! Cred ca esti de acord ca Dumnezeu nu poate pacatui. Natura Sa nu permite acest lucru. Desigur ca esti de acord! Dumnezeu nu poate minti. Si aici esti de acord. Dumnezeu nu poate...ce scria versetul???...nu poate ISPITI! Si aici esti de acord. Mai departe...Dumnezeu nu poate face un cerc patrat (pentru ca nu este real asa lucru, ce nu ai zice tu). Si aici esti de acord. Dumnezeu nu poate face ca cifra 2 sa insemne opt! Si aici esti de acord. Dumnezeu nu poate face ca culoarea albastra sa fie rosie in acelasi timp. Si iarasi santem cu totii de acord. Si lista poate continua inca mult timp... Dar cum este dar Atotputernic?? Simplu. Intelege odata ca daca este Atotputernic nu inseamna ca poate face lucruri care real nu pot exista! De fapt treaba ta...dar daca o sa citesti putina apologetica o sa te convingi de asta repede. Deci cu toate ca El este Atotputernic asta nu inseamna ca poate face TOTUL CE-A FI, ci poate face TOTUL CE ESTE REAL (punct). Ce-mi place sa zic cuvantul asta! Dar, frate daca nici dupa comentariul acesta n-o sa te convingi de adevarul pe care l-am aparat, atunci fa ce vrei...poti sa mai scrii, poti sa nu mai scrii...cum doresti. Esti inzestrat cu vointa libera. Cu privire la Carte, o sa vedem, cu o da Domnul. Un lucru m-a bucurat - pana la urma totusi ai recunoscut care este si o sa fie tinta ta: SA CRITICI. Ei bine, critica. Dar nu zi ca aperi adevarul. Cu parere de rau esti departe de adevar. Nu spun ca sa te jignesc ci ca sa te mustru. Nu te supara. Si la urma urmei, oare cum mai indraznesti sa ai ceva pretentii la mine??? Oare eu hotarasc ceea ce am scris si am spus??? Doar este o carte unde este totul planificat (asa parca zici d-ta)??? Adica eu doar am implinit ce este acolo planificat. Nimic mai mult. Santem roboti nu fiinte. Simt cum iti dai seama de ABSURDITATEA ACESTEI IDEI. De fapt pentru asta si am intins atata timp. Altfel cum era sa te convingi? Fii binecuvantat, Bartolomee...cu intelepciune adevarata. P.S. Multumesc, am stiut ca o sa-ti placa ideea.


2009-11-02 - Dean Haddon [] a scris
Ar fi de ajuns si cat am scris, dar... 1 (unu). Versetul zice: „Nu poate fi ispitit SA FACA RAU„ (zi-l pana la capat, de ce ti-i frica (semnul intrebarii)) (sigur ca intelegi ce am in vedere, te-am studiat, poti sa nu te prefaci) (punct). 2 (doi). „Si nu ne duce pe noi in ispita” - are sensul de nu ne lasa sa fim ispititi!. Dar totusi cateodata: „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu VA INGĂDUI SA FITI ISPITITI peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda. (1 Corinteni 10:13) Iarasi faci aceeasi greseala. Cu tot respectul te rog sa nu mai faci speculatii cu versetele si sa termini sa ameninti pe altii mai ales. Lasa Dumnezeu sa judece. (eu recunosc ca m-am pripit la inceput). P.S. Chiar vreau sa scrii tu o predica despre asta. Vad ca critici pe altii, dar scrie si tu o predica si expune-o cititorilor (sau daca ai vreo una deja anunta-ma).


2009-11-02 - Moise [] a scris:
am citit toate comentariile si am inteles un singur lucru: Bartolomeu scrie prostii!!! nu stie ce vrea si pe ce sta..


2009-11-02 - Victor Mihai [] a scris
Frate Bartolomeu, intr-un comentariu ati spus ca „doar doriti sa se cunoasca adevarul”. Sant sigur ca stiti CINE ESTE ADEVARUL. Dar in toata palavrageala asta (dupa cum singur spuneti), v-ati departat de la adevar.


2009-11-02 - Bartolomeu [] a scris:
Tocmai ca scriu adevarul, voi vreti sa ma reduceti la tacere. De aceea n-are rost sa ma lupt cu morile de vant. Oricat v-as explica, ochii vostri vor refuza sa vada, si urechile voatre vor refuza sa inteleaga chiar daca vor auzi intr-una. Credeti ca eu n-am observat cine a preluat conducerea discutiilor? Se vede chiar mai bine la cealalta predica a lui NN. Degeaba va ascundeti dupa deget... (comentariu trunchiat)
(incepând de aici, nu s-a mai putut copia nimic de pe site, pentru ca exact in clipa aceea cand se incerca salvarea acestor comentarii, pe data de 08.12.2009, s-a trecut la suprimarea comentariilor lui Bartolomeu)


2009-11-03 - Dean Haddon [] a scris Speculatie...
1. (unu). Dumnezeu INGADUIE ispita, dar PREGATESTE si mijlocul de a iesi din ea (versetul se ia in INTREGIME, nu "se citeaza pe parti"). 2. (doi). Dumnezeu este suveran chiar daca oamenii sant inzestrati cu vointa libera. Precunoasterea Lui este de ajuns pentru a fi la curent cu toate gandurile, sperantele, dorintele, vorbele, faptele s.a.m.d. ale fiecarei fiinte create si conform acestui fapt sa faca ce doreste cu creatia Sa (si-i doreste desigur numai bine). P.S. Mai bine apuca-te de predica. Cred ca multi o asteapta cu nerabdare, caci multi au ce sa-ti spuna.


2009-11-03 - Victor Mihai [] a scris
Frate Bartolomeu stiu ca daca asi da Biblia verset cu verset totdeuna veti gasi comentarii (de-atita sint atitea credinte in lume, fiecare cauta cei place) dar scopul sau intentia cu care ati inceput acesta conteaza...


2009-11-12 - Victor Mihai [] a scris
Frate Bartolomeu îmi pre rău că aveţi aşa idei* (Ori preferi să nu te mai faci tu de ruşine, şi să mă fac eu.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu