luni, 14 martie 2011

Turnul Babel


Fără măhramă ● Turnul Babel

autor Valentin Trifan 06.07.2007

1:1♦ „Tot pamântul avea o singura limba si aceleasi cuvinte. Pornind ei inspre rasarit au dat peste o câmpie in tara Sinear... si au zis unul catre altul: Haidem sa facem caramizi, sa le ardem bine in foc. Si caramida a fost buna sa se zideasca o cetate si un turn al carui vârf sa ajunga cerul... ca sa nu fim imprastiati pe toata faţa pamântului.
Si Domnul a zis: Iata ei sânt un singur popor, si toti au aceeasi limba... nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gând. Haidem sa Ne pogorim si sa le incurcam acolo limba ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora. Si Domnul i-a imprastiat de acolo pe toata faţa pamântului. De aceea cetatea a fost numita Babel caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamânt” (Geneza 11:1-9). 

1:2♦ Si erau urmasii familiei lui Noe, din samânta lui, si din samânta fiilor lui. Dar Domnul când  l-a binecuvintat pe Noe a zis: „Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamântul” (Geneza 9:1).
Adica exact ce le-a zis si lui Adam si Evei (Geneza 1:28).

1:3♦ Deci dupa  ce Domnul aproape exterminase omnul pe care-l inmultise, acum voia din nou sa-l inmulteasca. Numai ca ei se grupasera ca sa ramâna cu totii impreuna nevoind a se imprastia pe suprafata pamântului. 

1:4♦ Si  iata ca Domnul s-a folosit de  ~Cuvântul cu mai multe intelesuri~  ca sa le incurce limba.

1:5♦ Astfel ca oamenii nu se mai intelegeau intre ei, ceea ce i-au impins a se desparti unii de altii. Deci Dumnezeu de fapt a procedat la despartirea lor. Oamenii cu de la ei putere nu s-ar fi imprastiat. Ei ar fi ramas intr-un singur loc. Dar ei s-au împrăştiat nu pentru ca ar fi vrut sa se imprastie, ci pentru ca Domnul a vrut, si i-a impins.

1:6♦ Asadar nu pentru ca ar fi vrut omul, ci pentru ca asa a vrut Domnul.

 1:7♦ Oamenii niciodata nu fac ce vor ei; ei fac ceea ce Domnul vrea ca sa faca, sau fac pofta duhurilor care-i stapânesc.

1:8♦ Adica Domnul  intotdeauna a despartit câte un intreg daca a vrut sa inmulteasca ceva. 

1:9♦ Dumnezeu inmulteste prin despartire. Si ce desparte Dumnezeu nu se pote sa nu se inmulteasca. Numai ca acuma EL a despartit nu numai gruparea de oameni ci si limba care fusese unica. El a despartit limbajul in câte părţi a despartit si gruparea de oameni.  Si era fiecare familie cu limbajul ei.

1:10♦ Ce este familia? O celula vie. Un atom format din protoni, neutroni si electroni. Adica barbat, nevasta si copii. Doar membrii din familie se intelegeau intre ei, dar ca sa se intelega si cu alte familii era imposibil. Asa ca fiecare familie a format câte un popor stabil  cu o limba stabila. Toti membrii din fiecare popor in parte se intelegeau intre ei având limbaj specific doar lor.
Asta inseamna ca daca vorbirea se bazeaza pe cuvânt, si Cuvântul este chiar Domnul, rezulta ca Acelasi Domn a fost despartit in mai multe popoare.  EL îi tinea in viata pe oameni si îi facea sa nu se intelega intre ei, sau sa se inteleaga, functie de scopul urmarit, de planurile Sale. 

1:11♦ Timpul trecea, popoarele se inmulteau si asfel Domnul a umplut pamântul conform Cuvântului Sau. El a zis, si iata ca s-a si implinit.

1:12♦ Lumea s-a inmultit  si popoarele nu se inteleg intre ele. Ca sa se intelega au recurs la colonizari de teritorii aparând mai multe ţări care sa vorbesca aceiasi limba, unele cu nuante diferite. Apoi a inceput sa se invete in scoli limbile tărilor vecine ca sa apara traducatori/interpreti.
Cel putin acum nu numai in relatii diplomatice sânt traducatori/translatori, dar chiar si in alte domenii de activitate.
 Lumea simte nevoia sa se inteleaga din nou asa cum fusese inainte de Turnul Babel.

1:13♦ Dar Dumnezeu când a incurcat limbile, nu s-a folosot de scoli de incurcare a limbilor ca sa transforme limbajul fiecarei generatii in parte. Nu. El a hotarât si ingerii au executat imediat.

1:14♦ Oamenii, nu s-au mai inteles intre ei din clipa acceea. Ingerii au modificat instantaneu „circuitele electronice” ale fiecarui om, codificându-le limbajul, iar parola o stia doar Domnul. Acea parola a fost tinuta secreta pentru oameni. Putini sânt acei oameni care cunosc mai multe limbi fara sa invete nici o scoala in acest sens.
Si chiar daca ai invatat  in scoala sa cunosti câteva limbi de circulatie internationala (si crezi ca le stii la perfectie), daca Domul vrea, El poate dărâma tot ce ai invatat tu si nu mai cunosti nici o limba decât doar una, ori devii mut si nu mai vorbesti nici o limba.

1:15♦ A se vedea cazul lui  Zaharia.  Ingerul Gavril i-a zis: „Iata ca vei fi mut, si nu vei putea vorbi” si intr-adevar, când a iesit afara, Zaharia nu putea sa mai vorbeasca (Luca 1:19-22). Si ca sa nu intelegi nici macar ce ti se vorbeste, tu poti sa devii si surd. Iar daca poti sa citesti prin miscarea buzelor, ori ceva scris, Domnul te poate face si orb. Se cunosc suficiente cazuri in Biblie când oameni orbi, surzi si muti, au fost vindecati tocmai ca sa vada Cuvântul, sa-L inteleaga, sa-L vorbeasca. Iar pe Fariseii care aveau pretenţia că văd, i-a orbit de aşa manieră încît nici n-au observat pe Cine au răstignit.

1:16♦ „Invatatorule, am adus la Tine pe fiul meu care este stapânit de un duh mut...
Auzi de cine era stapânit. ~De un duh mut~.
Copilul acela nu era mut pentru ca vroia el, ci pentru ca asa voia duhul care-l stapânea.

1:17♦ EL a mustrat duhul necurat, si i-a zis: „Duh mut si surd, iti poruncesc sa iesi afara din copilul acesta, si sa nu mai intri in el! Si duhul a iesit” (Marcu 9:17-26). „Dupa ce a fost scos dracul din el, mutul a vorbit” (Matei 9:33).

1:18♦ Auzi când a vorbit copilul. Abea dupa ce nu-l mai stapânea dracul. Si duhul necurat (dracul) nu era ceva vizibil, nici palpabil. Totusi acel duh locuia in copil, odata ce a fost obligat sa-l paraseasca.
Orice fel de neputinta, patima sau boala, este opera unui duh rău care te poate stapâni fara sa bagi de seama. Tu doar executi pofta acelui duh care vrea sa se manifeste asa.
Dar nu duhul se va simti rău, ci chiar tu care-i faci poftele. Poti sa si mori din cauza asta.

1:19♦ Duhul dupa ce si-a atins scopul, paraseste ţărâna neinsufletita si pune stapânire pe alta victima. Duhul nu moare. El doar poate fi scos afara si trimis in adânc, numai in Numele Domnului Isus Hristos.
Toate duhurile sânt supuse Domnului.
„EL  Si-a supus ingerii, stapinirile si puterile” (1Petru 3:22).

1:20♦ Ce sânt ingerii? Duhuri (Evrei 1:13-14). Nu conteaza ca-s de lumina sau intunecati.

1:21♦ „Atunci I-au adus un indracit orb si mut; si Isus l-a tamaduit, asa ca mutul vedea si vorbea” (Matei 12:22). „Isus a scos dintr-un bolnav, un drac care era mut. Dupa ce a iesit dracul, mutul a grait, si noroadele sau mirat” (Luca 11:14).

1:22♦ Vedeti? Domnul nu a zis niciunuia sa se duca la medicul de familie ori la  spital  sau sa-i prescrie vreo reteta  ca  sa cumpere medicamente de la farmacie, nici nu i-a trimis la vrajitoare  sau la vre-un vraci vestit, si nici nu i-a indrumat sa mearga pe la vre-un preot ca sa-i citeasca „Moliftele Sfântului Vasile cel mare”, si nu a zis nimanui dintre bolnavi sa mearga la biserica sa aprinda niste lumânari si sa bata vre-o suta de metanii pe zi. Nu. Si nici nu a recomandat nimanui sa urmeze vre-o scoala de surdo-muti ori de nevazatori. Nu. El doar a certat dracul si acesta a iesit din omul bolnav. In felul acesta chiar Domnul  se instala in acel om ca sa devina sanatos. Si ucenicii erau de faţă când El facea minunile.

1:23♦ Iar EL  stiind ca urmeaza sa-i paraseasca prin inaltarea la cer, le-a zis: „Adevarat, adevarat va spun ca cine crede in Mine, va face si el lucrarile pe care le fac Eu, ba inca va face altele si mai mari decât acestea”  (Ioan 14:12).
„Iata semnele care vor insoti pe cei ce vor crede: in Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi in limbi noi, vor lua in mina serpi: daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; isi vor pune miinile peste bolnavi si bolnavii se vor insanatosa” (Marcu 16:17-18).

1:24♦ A spus cumva Domnul ca daca prepari niste alifie din centaura (planta) sau amesteci niste rachiu/ţuică/pălincă cu spînz ori cu tătăneasă te vindeci de cancer pulmonar sau de alte boli? Nicidecum.  Nici o buruiana n-a luat suferintele cuiva si nici alcoolul sau alifia. Nici macar medicamentele.

1:25♦ Scriptura zice ca: „Domnul  Isus  Hristos, suferintele noastre le-a purtat si durerile noastre le-a luat asupra Lui. EL  era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste EL, si prin ranile Lui sântem tamaduiti” (Isaia 53:4-5 si 1Petru 2:24).

1:26♦ Auzi cum sântem tamaduiti! Fara sa mergem la spital ori la doctor,  nici la farmacie. Si nici la vraci/vrajitoare nu trebuie apelat. Nu trebuie nici tinctura de cintaură ori spînz si nici vre-o alifie. Daca totusi s-a produs vindecarea prin alte metode, eu cred ca singura metoda acceptata de Domnul ar putea fi cea medicala, dar ca sa induci in eroare cu spînzul si cu cintaura, sau cu tot felul se leacuri babesti, este exclus din start.

1:27♦ Satan poate si el sa videce prin mutarea dracului de la un om la altul numai ca sa distraga atentia de la Domnul si sa te intoarca cu spatele catre Domnul. Atunci tu spui ca ai fost vindecat ori de Sfânta Paraschiva de la Iasi, ori de Sfântul Ioan Gura de Aur de la Suceava, ori de vrajitoarea cutare, ori de alifia si spînzul unui vraci.

1:28♦ Dar sa trecem din nou la tema Turnului Babel.
Odata vorbirea fiind despartita in mai multe limbi si imprastiata pe tot globul, Domnul si-a vazut implinita dorinta Lui.  Acum urmeaza sa se strânga limbile inapoi.

1:29♦ „Vine vremea cind voi strânge toate neamurile si toate limbile” (Isaia 66:18).

1:30♦ Cum se va face aceasta si când? Exact de ziua Domnului cea mare si infricosata. Domnul v-a sta pe nori cerului si unde este Trupul acolo se vor aduna vulturii. Adica noi.
Vulturii sântem noi copiii Domnului. Noi ne vom aduna la sânul Lui si El ne va dezmierda nu numai mângiindu-ne ci si vorbindu-ne  in asa fel incât toti sa-L intelegem macar ca vom fi de atâtea limbi. Dar toti vom intlege. Exact asa cum s-a intâmplat de Rusalii când erau adunati oameni din 16 popoare de limbi diferite si toti intelegeau fiecare in limba lui. Nici unul  nu s-a plins ca el n-ar fi inteles. Toti au inteles.

1:31♦ „In ziua Cinzecimii, ucenicii erau toti impreuna in acelasi loc. Deodata a venit din cer un sunet ca vijiitul unui vint puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cite una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfânt si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca. Si se aflau atunci in Ierusalim, Iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sânt sub cer. Când s-a auzit sunetul acela multimea s-a adunat si a ramas incremenita; pentru ca fiecare îi auzea vorbind in limba lui.
Toti se intrebau:
-Oare acestia care vorbesc nu sânt Galileeni? Cum dar îi auzim vorbind fiecaruia din noi in limba noastra, in care ne-am nascut? Parti, Mezi, Elamiti, locuitori din Mesopotamia, Iudeia, Capadocia, Pont, Asia, Frigia, Pamfilia, Egipt, partile Libiei dinspre Cirena, oaspeti din Roma, Iudei sau prozeliti, Cretani si Arabi, îi auzim in limbile noastre, lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!” (Fapte 2:1-11).

1:32♦ Fiti foarte atenti. Omul este ca si un receptor de unde, de o anumita fregventa.
Urechea omului este facuta sa auda, si tot cu inima trebuie sa intelegem. 
Tu daca esti român, nu vei intelege niciodata ce-ti va spune un chinez, afara de faptul daca ai invatat aceasta limba in scoala ori Domnul ti-a dat-o ca s-o stii.

1:33♦ Urechea percepe semnale acustice de o anumita fregventa de unda.
Cu ajutorul gurii, omul produce sunete care se deplaseaza prin aer sub forma de unde electromagnetice. Aceste unde au o anumita fregventa. Ele se raspândesc de jur imprejurul vorbitorului. Dar numai urechea lui si a celor de aceiasi limba cu el vor intelege ce a spus.

1:34♦ Alte urechi de alta limba nu vor intelege macar ca si ele primesc acelasi semnal acustic. Ele doar il aud fara sa-l inteleaga.  Exact ca si cum ai pune un disc MP3 intr-un aparat care stie sa citeasca doar CD-uri. Aparatul nu va reda nici un fel de sunet intrucât neântelegând discul nici nu-l poate citi. Sau un aparat de radio care este facut doar pentru a functiona pe *unde medii* degeaba il fortezi tu sa-ti caute *unde ultrascurte* ca n-o sa-ti  gaseasca niciodata. Asa si cu urechea. Ea este facuta functie de ţara in care se naste  omul,  tocmai ca sa inteleaga limbajul acestei ţări.

1:35♦ Vom pricepe ca schimbarea de fregventa a unei limbi unice a generat alte derivate de limbaj intr-un anumit numar câte puteau incapea pe pamânt.
Organul de emisie a vorbirii prin sunete, adica gura, a suferit si ea niste modificari aproape insesizable astfel incât sa scoata din ea ceva limitat functie de ce putea intelege  receptorul numit *ureche* din ţara respectiva.

1:36♦ Deci daca Domnul a despartit ~vorbirea unica~  in atâtea alte limbaje diferite, EL poate sa le si adune din nou înapoi. Urechea si gura fiecarui om fiind la fel, Domnul schimbă  doar fregventa,  aâit la emitor  cât si la receptor, pe o *lungime de unda universal valabila  tuturor urechilor* de orice limba ar fi.
Inseamna ca exista ~o limba universala, originala~ de unde s-a desprins celelalte limbi ale pamântului si daca folosesti aceasta limba toate urechile o vor percepe si va fi inteleasa in limba proprie.
De aceasta limba originala a Dumnezeului celui viu s-au folosit apostolii in ziua de Rusalii macar ca n-au bagat de seama ceilalti prezenti acolo pâna nu le-a explicat Petru.  

1:37♦ Ce erau limbile de foc care s-au impartit câte una la fiecare din ei? Era Limba Originala a Domnului. Era limba Duhului Sfânt.
„In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura, chiar si peste robii Mei si peste roabele Mele voi turna” (Ioel 2:28-29).

1:38♦ Sa vedem acum daca există Limba Originala a Domnului.
Iata ce zice Domnul: „Eu am venit, ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug. Eu sânt Pastorul cel bun. Cine intra pe usa este pastorul oilor. Portarul îi deschide si OILE  AUD  GLASUL  LUI.   EL isi cheama oile pe nume. Dupa ce Şi-a scos toate oile (din staul) merge inaintea lor; si oile merg dupa EL, pentru ca îi cunosc GLASUL. Nu merg deloc dupa un strain; ci fug de el, pentru ca nu cunosc glasul strainilor” (Ioan 10:2-10).

1:39♦ Oile au nume, fiecare in parte. Ele isi cunosc numele lor, si atunci când aud glasul pastorului pronuntindu-le numele, se intorc din drumul lor si vin dupa el. Daca oaia, că-i oaie, si tot isi cunoaste numele, macar ca-i muta si necuvântatoare, dar un om mut si orb oare nu-si va cunoaste numele si nu va sti când este chemat de Domnul? Oare nu-i va cunoaste Glasul?

1:40♦ „Orbul Bartimeu a auzit ca trecea Isus din Nazaret si a inceput sa strige:
─Isuse fiul lui David, ai mila de mine! 
Multi il certau sa taca, dar el si mai tare striga... Si Isus i-a zis:
─Ce vrei sa-ti fac?
─Rabuni,  I-a raspuns orbul, sa capat vederea. Si Isus i-a zis:
─Du-te, credinta ta te-a mântuit. Indata orbul si-a capatat vederea si a mers pe drum dupa Isus” (Marcu 10:46-52). 

1:41♦ Ati vazut? Macar ca  orbul era certat sa nu mai strige, el auzise GLASUL  DOMNULUI si a stiut că-I EL. 
Nimeni nu i-a spus nimic despre faptul ca Domnul se afla aproape de el. Si era orb.
„Eu sânt Pastorul cel Bun zice Domnul. Eu imi cunosc oile Mele si ele Ma cunosc pe Mine asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal si cum cunosc Eu pe Tatal. Ele vor asculta glasul Meu si va fi o turma si-un pastor” (Ioan 10:14-16).

1:42♦ Dar oare surzii nu vor auzi Glasul Domnului? Domnul nu spune ca oile handicapate si surde, oarbe si mute, nu ar veni dupa pastor. Surzii vor auzi si ei Glasul Domnului. 
„Oile Mele asculta  glasul Meu, Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine” (Ioan 10:27).
„Nimeni nu le poate smulge din Mâna Tatalui Meu” (Ioan 10:29).
Cine este Mâna Tatalui? Este chiar Domnul Isus Hristos.
„Eu si Tatal una sintem” (Ioan10:30). Mâna face parte din Întreg.  

1:43♦ În final se poate intelege ca atât urechile cât si gura au posibilitatea de a fi reglate functie de o fregvenţă anume si de o lungime de unda specifica ţării in care te nasti.
Dar urechea va percepe Glasul Original indiferent cum ar fi ea reglata.
Tu daca esti un copil al Domnului nu se poate sa nu-i cunosti Glasul macar de ai fi surd. Tu il vei auzi.

1:44♦ Cine este Pastorul cel Bun? Este Mâna Dreapta a Tatalui.
Cine-i turma? Degetele de la această Mână.
Degetele trbuie sa-si cunoasca Glasul Mâinii din care fac parte.
Deci nu conteaza din ce neam faci parte ca cunosti doar limba din tara in care te afli.
Când vine Domnul pe norii cerului nu se poate sa nu-i auzi Glasul si te vei prezenta la El.
EL va face prezenta, si tu, daca esti al Lui, nu vei lipsi de la apel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu